Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να λάβει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ενόψει της άφιξης της Τρόϊκας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ξανάρχονται με άγριες διαθέσεις. Θέλουν να δεσμεύσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς υπογραφές, αφού θέλουν κ αυτός να αναλάβει την πολιτική ευθύνη των εξελίξεων!
Οι επόμενοι μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαϊου και ενώ οι ίδιοι οι δανειστές αμφισβητούν πλέον την αποτελεσματικότητα του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση Σαμαρά καλείται να διαπραγματευτεί σκληρά με το… Βερολίνο ώστε να έχει στα χέρια του πολιτικά και επικοινωνιακά χαρτιά που θα του επιτρέπουν να ατενίζει με αισιοδοξία τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.
Δεν θα υπάρχει έξοδος από το μνημόνιο το 2014
Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι ένα ισχυρό χαρτί ωστόσο τα σενάρια ενός τρίτου δανεισμού είναι υπαρκτά καθώς το Βερολίνο διαμηνύει στην Αθήνα ότι ο σχεδιασμός του για έξοδο από το μνημόνιο εντός του 2014 στερείται βάσης.
Οι εθνικές εκλογές είναι προφανές ότι θα καθ-οριστούν μόλις η κυβέρνηση Σαμαρά θεωρήσει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρωθούν και έχουν απτά αποτελέσματα πολιτικής αξιοποίησης και στο πλαίσιο αυτό έχουν σημασία ακόμη και οι λέξεις!
Όχι μνημόνιο….«Δάνειο-γέφυρα ή αναπτυξιακό πακέτο»
Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός του Μαξίμου σε συνεργασία με την τρόικα, η οποία παρά τις αμφιβολίες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος δεν θέλει τη διαμόρφωση κλίματος αποτυχίας, κατευθύνεται σε ένα “δάνειο-γέφυρα” ή “αναπτυξιακό πακέτο”, όχι “μνημόνιο” πάντως, μέχρι το 2017 καθώς το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15 φθάνει 14-15 δισ. ευρώ.
Μάλιστα αν αυτή η νέα βοήθεια συνδυαστεί με την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και τον εξοστρακισμό της τρόικας από την χώρα, αφού τον εποπτικό ρόλο σύμφωνα και με τα πλάνα των Βρυξελλών μπορεί να αναλάβει ο ESM και την ρύθμιση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τότε θα ανάψει το “πράσινο φως” για εκλογές.
Με αφορμή πάντως τις αποκαλύψεις για το ΤΤ αναδεικνύεται και το μείζον θέμα της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών με την Blackrock να χει βρει “πράματα και θάματα” για τα δάνεια συστημικών τραπεζών μάλιστα, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει “βόμβα” στην πορεία προς τις κάλπες.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος που συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης έχει πει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ίσως χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια, όχι όμως περισσότερα από τα αδιάθετα του ΤΧΣ, που να σημειώσουμε δεν υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ.
Εν αναμονή λοιπόν άφιξης της τρόικας και ενός νέου και κρίσιμου γύρου διαπραγμάτευσης και σε πολιτικό επίπεδο, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις και ιδίως το χρόνο των εκλογών.
Δηλαδή πριν, ταυτόχρονα ή μετά τις ευρωεκλογές της 25 Μαϊου…;