Στον πλειστηριασμό 8 εκ των 10 ακινήτων φαίνεται να στοχεύει η Τρόικα που ακόμα δείχνει να μην τα έχει «βρει» με την ελληνική πλευρά, καθώς το χάσμα μεταξύ τους μοιάζει αγεφύρωτο.
Έπειτα από την 4ωρη συνάντηση των Θεσμών με του υπουργούς Οικονομίας , η Τρόικα δείχνει εξακολουθεί να κρατά αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, επιδιώκοντας σκληρά κριτήρια για την προστασία της κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Συγκεκριμένα, για να ενταχθεί ο οφειλέτης στις διατάξεις προστασίας του νόμου Κατσέλη ζητούν:
- η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ,
- η συνολική οφειλή να έχει ως πλαφόν το ίδιο όριο (120.000 ευρώ)
- να υπάρχει κλιμακωτό εισοδηματικό κριτήριο που αγγίζει το όριο της φτώχειας
Δηλαδή, να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο, να φθάνει τις 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι εάν τα κριτήρια αυτά γίνουν αποδεκτά θα βρεθούν αυτομάτως εκτός προστατευτικών διατάξεων περίπου 8 στους 10 οφειλέτες (ποσοστό 17,3%) που έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια κι έχουν ενταχθεί ή επιδιώκουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη.
Η ελληνική πλευρά, με τον Γιώργο Σταθάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προσήλθε στην διαπραγμάτευση με πιο συμβιβαστική πρόταση (σε σχέση με χθες) η οποία προβλέπει:
- όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τα 200.000 ευρώ για ένα άτομο,
- 250.000 ευρώ για ζευγάρι,
- το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία
- οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και
- το εισοδηματικό κριτήριο στα 35.000 ευρώ.
Με άλλα λόγια, η πρόταση της Τρόικα καλύπτει μόνο τους 2 στους 10 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, ενώ η ελληνική πρόταση φιλοδοξεί να καλύψει τους 7 στους 10 δανειολήπτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλέ