Η Τσεχία μπλόκαρε κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούσε “άμεση κατάπαυση του πυρός” μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και καταδίκαζε τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στο Λίβανο, εμποδίζοντας την ΕΕ να εκδώσει μια ενιαία απάντηση στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Αυστρία, θεωρούνται οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Ισραήλ στην Ευρώπη και τους τελευταίους μήνες πιέζουν για να αμβλύνουν τη συλλογική δράση που θεωρούν απροκάλυπτα επικριτική για το Ισραήλ.
Η έλλειψη ομοφωνίας, την οποία επιβεβαίωσαν αρκετοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι, ανάγκασε τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να εκδώσει δική του δήλωση.
“Λυπούμαστε για τις πολλές απώλειες αμάχων στο Λίβανο, την καταστροφή των πολιτικών υποδομών με τις σχετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και τον μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων και στις δύο πλευρές και για άλλη μια φορά ζητάμε τον σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου σε όλες τις περιστάσεις”, δήλωσε ο Μπορέλ το απόγευμα της Τρίτης.
“Τα όπλα πρέπει τώρα να σιγήσουν και η φωνή της διπλωματίας πρέπει να μιλήσει και να ακουστεί από όλους”, πρόσθεσε.
Ο Μπορέλ είχε αναφερθεί στην έκδοση μιας κοινής δήλωσης μετά την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών το βράδυ της Δευτέρας, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας προχωρήσουν σε εισβολή σε τμήματα του νότιου Λιβάνου.
Η εισβολή, η οποία εξαπολύθηκε ως απάντηση στα διασυνοριακά βαριά πυρά της Χεζμπολάχ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς, κλιμακώνει περαιτέρω το στρατιωτικό εύρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η χθεσινή απάντηση του Ιράν με την σφοδρή πυραυλική επίθεση σε κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ φέρνει την περιοχή πιο κοντά στον ευρύ, ολοκληρωτικό πόλεμο που οι δυτικοί σύμμαχοι φοβούνται εδώ και καιρό.
Όμως, παρά την κοινή αγωνία για μια διογκούμενη σύγκρουση, ο παρασκηνιακός αγώνας στις Βρυξέλλες για τη δημοσίευση μιας κοινής δήλωσης αποκαλύπτει τις διαρκείς διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών όταν πρόκειται να αντιμετωπιστεί μία κρίση αποκαλύπτοντας το τεράστιο έλλειμα κοινής εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να έχουν όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.
Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα σχεδόν 24 ώρες μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και που υπογράφεται από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ απευθύνει έκκληση για “άμεση κατάπαυση του πυρός” μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών και προτρέπει την “πλήρη και συμμετρική εφαρμογή” ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε το 2006 και το οποίο ζητούσε τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.
“Η κυριαρχία τόσο του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου πρέπει να διασφαλιστεί.** Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση θα επιδείνωνε δραματικά την κατάσταση”, γράφει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τσεχίας στην ΕΕ δεν έχει απαντήσει σε αίτημα σχολιασμού με το οποίο ζητήθηκε να μάθει με ποιο μέρος της δήλωσης διαφωνεί η χώρα.
Ν.Β.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Σήμερα (2/10) στις 16:30 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ. Μητσοτάκη
Οι πύραυλοι του Ιράν χτυπούν και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές