Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Η τύχη μιας τράπεζας θα κρίνεται μέσα σ ένα σαββατοκύριακο…

“Εισάγουμε επαναστατικές αλλαγές στις τράπεζες της Ευρώπης ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν πλέον το λογαριασμό όταν τράπεζες κάνουν λάθη ή αντιμετωπίζουν κρίση και βάζουμε έτσι τέλος στην εποχή των μαζικών διασώσεων” δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Μ. Μπαρνιέ.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια καθοριστική συμφωνία για την τραπεζική ένωση, ένα περίπλοκο σχέδιο με στόχο να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη.

“Είναι μια μείζων συμφωνία, είναι μια αποφασιστική συμφωνία, είναι μια συμφωνία ιστορικής εμβέλειας”, τόνισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του έπειτα από 12 ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

“Εισάγουμε επαναστατικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν πλέον το λογαριασμό όταν τράπεζες κάνουν λάθη ή αντιμετωπίζουν κρίση και βάζουμε έτσι τέλος στην εποχή των μαζικών διασώσεων”, πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.

Η συμφωνία θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού αποφάσεων, αρμόδιου να αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί τράπεζες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να οργανώνει ενδεχομένως την πτώχευσή τους.

Ο μηχανισμός αποφάσεων θα αρχίσει να λειτουργεί το 2015 και θα εφαρμοστεί άμεσα σε ό,τι αφορά τις 130 πιο σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς και τις διασυνοριακές τράπεζες.

Θα δημιουργηθεί ένα συμβούλιο αποφάσεων, το οποίο θα αποφασίζει αν θα ανακεφαλαιοποιήσει ένα ίδρυμα ή θα το θέσει υπό εκκαθάριση.

Θα χρειαστούν πολλές συναντήσεις μεταξύ υπουργών για να ξεπεραστούν τα σημεία εμπλοκής που επιμένουν και, “όπως σε κάθε συμβιβασμό, καθένας διένυσε το δρόμο που του αναλογεί”, υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.

Μεταξύ των πιο δύσκολων σημείων είναι και ο προσδιορισμός του ποιος θα παίρνει την επίσημη απόφαση για να εκκαθαριστεί μια τράπεζα. Για νομικούς λόγους, αυτός θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός και όχι το συμβούλιο αποφάσεων. Η Γερμανία δεν ήθελε ο θεσμός αυτός να είναι η Ευρωπαίκή Επιτροπή, αντίθετα από τη Γαλλία.

Θα αποφασίζεται η τύχη μιας τράπεζας μέσα σ’ ένα σαββατοκύριακο
Τελικά το Βερολίνο πέτυχε αυτό που ήθελε: οι αποφάσεις του συμβουλίου αποφάσεων θα τίθενται σε εφαρμογή 24 ώρες αφότου υιοθετηθούν, εκτός αν το Συμβούλιο της ΕΕ, που αντιπροσωπεύει τα κράτη, αντιταχθεί στην εφαρμογή τους, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής. Αυτή η ταχύτητα αντίδρασης θα επιτρέψει να αποφασίζεται η τύχη μιας τράπεζας μέσα σ’ ένα σαββατοκύριακο, πριν ανοίξουν και πάλι οι χρηματαγορές την επόμενη Δευτέρα.

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ