Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Οι βασικοί άξονες…αναθεώρησης του Συντάγματος

Μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Νέας Δημοκρατίας θα έχει έτοιμες τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο πρώην Υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επιτροπής του κόμματος για τα αναθεωρητέα άρθρα, έκανε λόγο «για κάποιες διατάξεις του αρχικού Συντάγματος που έχουν υποστεί μία κάποια «κόπωση», άρα είναι επιβεβλημένη η «αλλαγή».

Στις οκτώ ενότητες θα γίνεται αναφορά, εκτός των εγγυήσεων προστασίας της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας, και στο βασικό μέτοχο, όπου η υφιστάμενη ρύθμιση θα εναρμονιστεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα διευκρινιστεί το πεδίο των συγγενών που περιλαμβάνει η ρύθμιση.

Μη κρατικά ΑΕΙ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την εποπτεία του Κράτους.

«Αν και είμαι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν ξεχνώ ότι υπηρετώ το δημόσιο σχολείο», επεσήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Πολιτικά κόμματα: Δημοκρατική οργάνωση των κομμάτων και ρητές διατάξεις πότε ένα κόμμα υπηρετεί τη Δημοκρατία αλλά και οικονομική διαφάνεια.

Εκτελεστική εξουσία: Αποκατάσταση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρμοδιότητες και αλλαγή τρόπου εκλογής, ασυμβίβαστο Υπουργού και Βουλευτού αλλά και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών.

Νομοθετική εξουσία: Τροποποίηση της διάταξης για να γίνει σταθερότερο το εκλογικό σύστημα και ενίσχυση των προϋποθέσεων για εξάντληση τετραετίας, μείωση του αριθμού των Βουλευτών, καλύτερη συμμετοχή των Βουλευτών στο νομοθετικό έργο.

Δικαστική εξουσία: πλήρης αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών με κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας, ώστε να ισχύσει κοινή παραγραφή και περισσότερη απεξάρτηση της εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβερνητική εξουσία.

Οικονομική θεματική του Συντάγματος: Δημιουργία στο ΣΤΕ ειδικού τμήματος που θα κρίνει τις διαφορές κατά την εκτέλεση των μεγάλων συμβάσεων του Δημοσίου ,οργάνωση των ενεργειών από πλευράς κράτους για μεγάλες επενδύσεις (όροι βιωσιμότητας, μελέτες σκοπιμότητας κ.ά.), διατάξεις που θα διευκολύνουν την ορθολογική εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας του κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ