Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Λιτότητα οι μεν, καλοπέραση οι δε…

Την προσεχή Δευτέρα, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού της Βουλής, θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της Βουλής η πλήρης ανάλυση της βουλευτικής αποζημίωσης. Την εισήγηση αυτή είχε κάνει ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στην Επιτροπή του Προϋπολογισμού της Βουλής και έγινε αποδεκτή από τα κόμματα.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Θανάσης Παπαϊωάννου, δήλωσε, σήμερα, ότι «η βουλευτική αποζημίωση ήταν και είναι 5.700 ευρώ».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται στην πράξη ότι ένας κωδικός πηγαίνει καλύτερα ή χειρότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε η βουλευτική αποζημίωση, η οποία συναρτάται και από άλλους παράγοντες (συμμετοχή στις συνεδριάσεις κλπ)» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: «Δίνω πολιτική διαβεβαίωση ότι, το 2013, η βουλευτική αποζημίωση δεν υπέστη μεταβολή, πέραν των μειώσεων των δαπανών κίνησης και εξοπλισμού γραφείου». Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση των ποσών με το 2012 καθώς, ως έτος εκλογών, δεν κατεβλήθησαν στους βουλευτές δύο μηνιαίες αποζημιώσεις, το διάστημα κατά το οποίο η Βουλή ήταν κλειστή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας, με τον προϋπολογισμό του 2014 επέρχονται περικοπές συνολικού ποσού 6,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2013.

Πάντως  η κυβέρνηση και οι βουλευτές που την στηρίζουν έχουν φροντίσει και για να καλοπερνούν και κάποιοι άλλοι, προφανώς ημέτεροι…

Σύμφωνα λοιπόν  με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου την ώρα που κάποιοι στο δημόσιο είναι αναγκασμένοι να ζούν τις οικογένειες τους με μισθούς των 700 και 800 ευρώ κάποιοι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται ακόμη και σε υπό διάλυση οργανισμούς εξακολουθούν να λαμβάνουν σκανδαλώδεις αμοιβές.

Χαρακτηριστικό των μισθολογικών αδικιών είναι το γεγονός ότι ακόμη και μεταξύ των υπηρεσιών των ίδιων υπουργείων οι μισθολογικές διαφορές φτάνουν τα 1.500 και τα 2.000 ευρώ για υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που «βγάζουν μάτι» επι το λαϊκότερο είναι τα ακόλουθα:

-7.761 ευρώ ο μισθός του διευθυντή του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας

– 7.144 ευρώ με τα επιδόματα ο μισθός του αρχιπλοηγού επαρχίας στο ναυτικό προσωπικό της πλοηγικής υπηρεσίας

– 4.078 ευρώ ο μισθός του διευθυντή του Κέντρου Κινηματογράφου

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις υπάρχουν κι άλλες που προκαλούν στην κυριολεξία ίλιγγο:

-Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 3.445,23 ευρώ, ενώ στον αντίποδα ριγμένη υπηρεσία θεωρείται η Αρχή Καταπολέμισης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες όπου ο μέσος μισθός είναι 873,57 ευρω.

-Υπουργείο Μεταφορών: Υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε μετρο, τραμ και ηλεκτρικό έχουν μέσες μηνιαίες αποδοχές 2.600 ευρώ την ώρα που οι συνάδελφοί τους στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ οι μισθοί είναι κοντά στα 1.300 ευρώ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ κοντά στα 1.700

-Στο ΤΕΟ(Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας), το οποίο είναι υπό κατάργηση οι μισθοί είναι κοντά στα 2.300 ευρώ το μήνα.

-Στο περιβάλλοντος οι υπάλληλοι ΠΕ της ΔΕΗ έχουν μισθούς κοντά στα 3.700 ευρώ μεικτά ή 2.100 καθαρά την ώρα που μισθοί για υπαλλήλους ΠΕ στο ίδιο υπουργείο έχουν μέσο όρο τα 930 ευρώ το μήνα.

-Στο υπουργείο Εξωτερικών ένας υπάλληλος που υπηρετεί στην Ελλάδα έχει απολαβές κοντά στα 1.600 ευρώ, ενώ με τα ίδια προσόντα ένας υπάλληλος στο εξωτερικό έχει μισθό 3.600 ευρώ.

-Με δασκάλους και καθηγητές να μην φτάνουν ούτε τα 1.000 ευρώ ακόμη και με προϋπηρεσία 10 ετών, κάποιοι θεωρούν προκλητικούς τους μισθούς των δημοσιογράφων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μέσο όρο τα 2.100 ευρώ ή τους μισθούς των υπαλλήλων στην ΕΛΣΤΑΤ με μέσο όρο στα 2.300 ευρώ το μήνα

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ