Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Η Βραδιά του Ερευνητή συμπληρώνει φέτος 11 χρόνια ζωής!

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, με σύνθημα «Γίνε και εσύ ερευνητής», η φετινή βραδιά επιστρέφει και πάλι στον φιλόξενο και καταπράσινο κήπο  του Δημοκρίτου στην Αγία Παρασκευή και στους ειδικά διαμορφωμένους επιστημονικούς του χώρους. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί  και σε εννέα πόλεις σε όλη την Ελλάδα: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη, Ρόδος, Ρέθυμνο, Κόρινθος, Πύλος,  στις 30 Σεπτεμβρίου! 

2309-vradia9

 Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της στο ευρύ κοινό και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μία περιήγηση στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας που θα διαρκέσει από τις 5:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε ρόλο συντονιστή, ενώνει τις δυνάμεις του με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), τo Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και άλλους επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς φορείς και υποδέχονται το κοινό σε μια πολυδιάστατη επιστημονική εκδήλωση τη Βραδιά του Ερευνητή, που φέτος γιορτάζει την 11η επέτειό της και αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών!

Τι θα δείτε:

Στο κεντρικό αμφιθέατρο θα παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες 10λεπτες ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες  για ερευνητικά ζητήματα αιχμής, διανθισμένες με μουσικές παρεμβάσεις, όπου οι ερευνητές ξεδιπλώνουν τις καλλιτεχνικές – μουσικές τους δεξιότητες.  Σε εκθεσιακούς χώρους, αλλά και κυρίως στον εξωτερικό χώρο, τα ερευνητικά κέντρα ‘εκτίθενται’ μέσα από multimedia προβολές, διαδραστικά πειράματα και επιδείξεις, ρομπότ και άλλα επιστημονικά εκθέματα, ενώ οι ερευνητές συνομιλούν με το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις στην τηλεπισκόπηση, πληροφορική, ρομποτική, βιολογία, “νέα υλικά” και πολλά άλλα. Το κοινό θα επισκεφτεί τα εργαστήρια και τον μεγάλο πυρηνικό αντιδραστήρα  και θα ταξιδέψει από τα ενδότερα του ατόμου και τα βάθη των θαλασσών μέχρι τα αστέρια και το διάστημα μέσα από πολυδιάστατες προβολές, τηλεσκόπια και εκθέματα  των ερευνητικών κέντρων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (βαθυσκάφος, τηλεσκόπια, φορητό πλανητάριο κ.ά).

Οι μικροί μας φίλοι, θα απολαύσουν τις ρομποτικές δραστηριότητες που έχει ετοιμάσει ο Δημόκριτος και το Αθηνά, θα «περιεργαστούν» τον Troopy, το ανθρωποειδές ρομπότ που κατασκεύασε ο ταλαντούχος και πολυβραβευμένος νεαρός μαθητής από την Καβάλα, Δημήτρης Χατζής, θα πάρουν μέρος σε πειράματα χημείας, επιστημονικά δρώμενα για τον καιρό, τους κομήτες και τους αστερισμούς, τη θάλασσα, τους υπολογιστές,  θα παρακολουθήσουν προβολές εικονικής πραγματικότητας και εργαστήρια νομισματικής και επιγραφικής.

Η τέχνη και η επιστήμη θα ‘συναντηθούν’ μέσα από εικαστικές συνθέσεις, αστροφωτογραφίες και φωτογραφίες εμπνευσμένες από τη ζωή του ερευνητή, GRAFFITI, Stand up Science παρουσιασμένα από τους ίδιους τους ερευνητές. Τέλος η βραδιά θα κλείσει με πάρτι και ζωντανή μουσική στον όμορφο κήπο του Δημοκρίτου, από ερευνητές-μουσικούς σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση ετοιμάζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και θα υποδεχθεί το κοινό στο κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων.

Επιπρόσθετα, πριν τη Βραδιά, έξι μικρότερες εκδηλώσεις θα προηγηθούν της κεντρικής, για την καλύτερη γνωριμία του κοινού με τους στόχους και το ερευνητικό έργο των επιστημονικών φορέων/συνδιοργανωτών. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα  τα ερευνητικά κέντρα: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ΕΛΚΕΘΕ (στην Ανάβυσσο) και το Ινστιτούτο Παστέρ, θα υποδεχτούν το κοινό στους φιλόξενους χώρους τους, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ενυδρείο του ΕΛΚΕΘΕ θα περιμένει μικρούς και μεγάλους!

Εκδηλώσεις του Ε.Ι.Παστέρ στο πλαίσιο του εορτασμού της «Βραδιάς του  Ερευνητή»

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, συμμετέχοντας και φέτος ενεργά στον εορτασμό της Βραδιάς Ερευνητή -και των έξι μικρότερων εκδηλώσεων που θα προηγηθούν της κεντρικής- διοργανώνει την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο και τους εξωτερικούς χώρους του Ινστιτούτου, τη 2η Ημερίδα Mεταπτυχιακών και Mεταδιδακτόρων, η οποία, μετά την επιτυχία της αντίστοιχης περσινής εκδήλωσης, φιλοδοξείται να καθιερωθεί ως θεσμός.

Όπως και πέρυσι, η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων επιστημόνων, Μεταπτυχιακών και Μεταδιδακτόρων του Ε.Ι.Παστέρ, οι οποίοι με την υποστήριξη της Διοίκησης του Ινστιτούτου, δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, επιστημονικό αλλά και ψυχαγωγικό, τόσο για την επιστημονική κοινότητα όσο και για το ευρύ κοινό. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

 9:00-18:00:  Ομιλίες Νέων Ερευνητών Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ

Οι νέοι ερευνητές και συνεργάτες του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, θα παρουσιάσουν την τρέχουσα επιστημονική τους δραστηριότητα, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Βιοϊατρικής Έρευνας και τη διασύνδεσή της με την κοινωνία. Η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ είναι η άμεση σχέση της Έρευνας με τη Δημόσια Υγεία, έχοντας ως απώτερο σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων για τον έλεγχο των λοιμωδών, αυτοάνοσων και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

18:00- 19:00: Κεντρική Ομιλία. Τη φετινή μας εκδήλωση τιμά ως προσκεκλημένος ομιλητής ο κ. Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ, με θέμα:  «Αριστοτελικές απόψεις  σε ορισμένα ζητήματα θετικών επιστημών».

Προσκεκλημένος ομιλητής ο κ. Θεοδόσης Τάσιος
Προσκεκλημένος ομιλητής ο κ. Θεοδόσης Τάσιος

 19:30-20:00:  Τηλεδιάσκεψη με νέους ερευνητές του Γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ

 20:00: Απονομή ετήσιου βραβείου «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΟΥΚΕΡΗΣ» στην καλύτερη  εργασία

                Απονομή βραβείου καλύτερης Αναρτημένης ανακοίνωσης

                Απονομή βραβείου καλύτερης φωτογραφίας

 21.00: MoMix και DJ Πάρτυ στον κήπο.

To MoMix είναι μία πρωτότυπη ομάδα η οποία βασίζεται στη λεγόμενη «μοριακή αναμειγνυολογία» (Molecular Mixology). To MoMix εισάγει την επιστήμη στην καθημερινότητα μας, δίνοντας μια άλλη διάσταση στη διασκέδαση. Βασικά στοιχεία είναι το ανθρωποκεντρικό bartending, το εναλλακτικό βιομηχανικό περιβάλλον, η τέχνη όπως τοιχογραφίες, η μουσική, η αξιοποίηση της πληροφορικής και ηλεκτρονικής επιστήμης και κυρίως η μοριακή αναμειγνυολογία που προσφέρει πρωτόγνωρες εμπειρίες στους ανθρώπινους γευστικούς αδένες. (www.momixbar.com )

 Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Καλλιτεχνικές ανησυχίες στο εργαστήριο».

Φωτογραφίες με εικαστικό ενδιαφέρον τραβηγμένες κάτω από το μικροσκόπιο και από την καθημερινότητα των εργαστηρίων θα εκτεθούν για το ευρύ κοινό το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει για την ανάδειξη της καλύτερης φωτογραφίας, η οποία και θα βραβευτεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ