Για παραπλάνηση του κοινοβουλίου κατηγορείται η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποκάλυψε αδημοσίευτα σημεία της πολιτικής της Βρετανίας για επαναπροωθήσεις λέμβων μεταναστών στη Μάγχη, τα οποία αναφέρουν ότι η πρακτική αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά των αιτούντων άσυλο.
Η πολιτική των pushbacks τερματίστηκε το φθινόπωρο του 2021, ωστόσο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους η Πρίτι Πατέλ είπε ότι η επαναπροώθηση πλοίων μεταναστών ήταν μια πολιτική που ακόμα εφαρμόζεται όταν έδωσε κατάθεση στην επιτροπή δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων στη Βουλή των Λόρδων, όπως αναφέρει ο Guardian. Κατηγορήθηκε ότι έδωσε αυτές τις αποδείξεις, παρόλο που γνώριζε για τις αδημοσίευτες ρήτρες γύρω από την πολιτική μη εφαρμογής των pushbacks κατά των αιτούντων άσυλο.
Ο σκιώδης γενικός εισαγγελέας, Σάμι Χακραμπαράτι, κατηγόρησε την Πατέλ για παραπλάνηση του κοινοβουλίου και την κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη.
Συγκεκριμένα, είπε: «Αυτή η απόφαση αποκαλύπτει ότι η υπουργός Εσωτερικών εθελοτυφλώντας παραπλάνησε πρόσφυγες, ψηφοφόρους και το κοινοβούλιο ότι άτομα που ζητούν ρητά άσυλο θα μπορούσαν να απωθηθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Πρίτι Πατέλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να ξανασκεφτεί μεγάλα τμήματα του νομοσχεδίου της για τα σύνορα προτού επιστρέψει στη Βουλή των Λόρδων. Είναι μια επαίσχυντη παραβίαση του κράτους δικαίου».
Στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της πολιτικής των pushbacks
Λεπτομέρειες της αδημοσίευτης αυτής πολιτικής ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια μιας νομικής αμφισβήτησης του σχεδίου για τα pushbacks που έφερε η Ένωση Δημόσιων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS) και οι ΜΚΟ Care4Calais, Channel Rescue και Freedom From Torture.
Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ζητήσει ασυλία δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να αποφύγει τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών της πολιτικής των pushbacks. Αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιείται όταν θίγονται ευαίσθητα ζητήματα όπως το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία ή η εθνική ασφάλεια.
Ωστόσο, οι δικαστές είπαν ότι η αποκάλυψη της πολιτικής αυτής δεν «δημιουργούσε πραγματικό κίνδυνο σοβαρής βλάβης στο δημόσιο συμφέρον».
Η κυβέρνηση ανέκαθεν έλεγε ότι η πολιτική των επαναπροωθήσεων θα χρησιμοποιηθεί μόνο όταν είναι ασφαλές να την αναπτύξει. Οι περιορισμοί στη χρήση της τακτικής αυτής περιγράφονται στο νομοσχέδιο για την εθνικότητα και τα σύνορα που πρόκειται να επιστρέψει στη Βουλή των Λόρδων στις 26 Απριλίου. Ωστόσο, από τότε που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, οι υπουργοί δεν είπαν δημόσια ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί κατά των αιτούντων άσυλο.
Βασικό μέρος των αποκαλύψεων στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ότι οποιοσδήποτε σε μια λέμβο που δηλώνει ότι επιθυμεί να ζητήσει άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να απωθηθεί αλλά να συνοδεύεται στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου. Σχεδόν όλοι όσοι πράττουν κάτι τέτοιο για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αιτούντες άσυλο σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα λοιπόν με το περιεχόμενο των αποκαλύψεων, «σε περίπτωση που ένας μετανάστης ζητήσει άσυλο ενώ βρίσκεται στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να επιστραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για εξεταστεί το αίτημά του».
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «ο πραγματικός αριθμός των πλοίων μεταναστών που αναχαιτίστηκαν επιτυχώς είναι πιθανό να είναι εξαιρετικά χαμηλός» ενώ προσθέτει ότι ένα από τα «αποδεκτά αποτελέσματα» είναι ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων, κανένα σκάφος μεταναστών δεν αξιολογείται ως κατάλληλο για ασφαλή επιστροφή.
Ο Πολ Οκόνορ, επικεφαλής διαπραγματεύσεων στην PCS, δήλωσε: «Η PCS πίεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για διαφάνεια σε αυτές τις διαδικασίες. Έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσουν ορισμένα θέματα καλυμμένα με μυστικότητα. Αυτή η κρίση δεν τους άφησε περιθώριο να κρυφτούν και αποκάλυψε την πραγματική τους ατζέντα».
Η Κλερ Μόσλι, ιδρυτικό μέλος του Care4Calais, δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένη που αυτή η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει το γεγονός ότι οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν το δικαίωμα να οδηγηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξεταστεί αυτό το αίτημα».
Ο Τουφίκ Χουσέιν, διευθυντής δημοσίου δικαίου στο Duncan Lewis solicitors, ο οποίος εκπροσωπεί την PCS και την Care4Calais, περιέγραψε την απόφαση ως «βαθιά ανησυχητική». «Υπό το φως των ακραίων μέτρων που λαμβάνονται τώρα και προτείνονται για να αποτραπεί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει μεγαλύτερη από ποτέ ανάγκη για διαφάνεια» είπε.
Σε μια ομιλία στις 14 Απριλίου σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι τα pushbacks είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν πολύ, αν και το νομοσχέδιο συνέχιζε να προβλέπει την πρακτική αυτή.
«Είναι σαφές ότι υπάρχουν εξαιρετικά περιορισμένες περιστάσεις όπου μπορεί να γίνει με ασφάλεια στη Μάγχη», είπε ο Τζόνσον.
Διαβάστε επίσης
Spiegel: «Δεν γίνεται χωρίς φράχτες»