Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις

Δεν μπορούμε να φανταστούμε τα εορταστικά τραπέζια χωρίς κρασί, ούτε τις βραδινές εξόδους στα μπαρ και τα κλαμπ χωρίς το αγαπημένο μας κοκτέιλ, αλλά το ποτό χρειάζεται ρέγουλα στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γιατί βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Τι πρέπει να προσέξουμε για να μη μας βγουν ξινά τα εορταστικά τραπεζώματα για την υγεία μας


Τα τραπεζώματα αυτό το διάστημα είναι πολλά, όπως και οι βραδινές έξοδοι για ποτό, φαγητό, χορό ή χαρτιά, και δεν πρέπει να το ρίχνουμε έξω με το αλκοόλ κάθε μέρα. Προφανώς θα πιούμε και θα διασκεδάσουμε, αλλά με μέτρο στην κατανάλωση σκληρών ποτών, όπως συνιστούν οι ειδικοί και θυμίζουν ότι αν φύγουμε πιωμένοι από ένα σπίτι ή ένα μπαρ, δεν καθόμαστε πίσω από το τιμόνι, καθώς αυτή την εποχή βιώνουμε μια «επιδημία» τροχαίων, οπότε δεν χρειαζόμαστε ακόμα ένα λόγο για να τρακάρουμε χριστουγεννιάτικα!

Πέραν του εμφανούς, ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρό τροχαίο ατύχημα, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί αναφορικά με τη βλαβερή επίδραση των αλκοολούχων ποτών στην υγεία. Κατ’ αρχάς υπάρχει ο κίνδυνος hangover, δηλαδή να ξυπνήσουμε με δυνατό πονοκέφαλο, ναυτία, ζαλάδα, αδυναμία, τάση για εμετό και να μην είμαστε ικανοί για τίποτα, ούτε καν να πάμε στην επόμενη πρόσκληση. Κανείς δεν θέλει να γίνει χάλια ανάμεσα στα ρεβεγιόν, σε μια περίοδο τόσο φορτωμένη με κοινωνικές υποχρεώσεις. Αν ανακατέψουμε διαφορετικά ποτά ή πιούμε παραπάνω και ξυπνήσουμε με hangover, ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας συνιστά ξεκούραση, ενυδάτωση με νερό και ροφήματα-αφεψήματα, πλήρη αποχή από κάθε είδος αλκοόλ μέχρι να συνέλθουμε και πολύ ελαφριά δίαιτα.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ προκαλεί και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα. Ειδικά οι ασθενείς με υπέρταση πρέπει να προσέχουν γιατί το αλκοόλ ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και η αυξημένη αρτηριακή πίεση με τη σειρά της φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Τούσουλας. Ειδικά ο συνδυασμός των αλμυρών σνακ μαζί με το αλκοόλ, όπως σερβίρονται τα ποτά στα μπαρ μαζί με ξηρούς καρπούς, τσιπς και στικς, είναι ό,τι χειρότερο για τους υπερτασικούς συμπολίτες μας, καθώς και το αλάτι ανεβάζει την πίεση. Όλοι οι ασθενείς με καρδιοπάθεια πρέπει να προσέχουν και να απέχουν από το αλκοόλ, ενώ μακριά από το αλκοόλ πρέπει να μείνουν και όσοι λαμβάνουν αγωγή με αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα, καθώς η αγωγή μπορεί να καταστεί ανενεργή.

«Το αλκοόλ επίσης είναι καρκινογόνο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος. Η κατάχρηση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά καρκίνους όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου και η καρκινογόνος του δράση δεν πρέπει να υποτιμάται.

Παράλληλα, το αλκοόλ αποτελεί και αιτία αύξησης του σωματικού βάρους. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος – διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, το αλκοόλ είναι το δεύτερο πιο παχυντικό συστατικό της διατροφής μας, μετά τα λίπη. «Ανά γραμμάριο το αλκοόλ παρέχει 7 θερμίδες, όταν τα λίπη παρέχουν 9 θερμίδες, ενώ ακολουθούν οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης, που παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο» λέει η ειδικός.

Ωστόσο, παρότι πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν κιλά κόβουν το ψωμί, τα μακαρόνια και τα γλυκά, συνεχίζουν να πίνουν, και μάλιστα σε σημαντικές ποσότητες χωρίς να υπολογίζουν τις θερμίδες των ποτών. Εδώ υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να προσέξουμε. Πρώτον, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν υπολογίζει τα ποτά ως τροφή, οπότε ό,τι υγρό καταναλώνουμε ανεξάρτητα με το αν είναι παχυντικό ή όχι δεν το καταμετρά στο αίσθημα του κορεσμού. Επιπλέον, αν συνοδεύουμε το ποτό με αλμυρά ή καυτερά-αλμυρά σνακ, τότε ασυναίσθητα πίνουμε περισσότερο γιατί διψάμε περισσότερο. Δεύτερον, το αλκοόλ περιέχει άχρηστες θερμίδες οι οποίες αυξάνουν το κοιλιακό λίπος. Και το πρόβλημα με τα συσσωρευμένα κιλά στην κοιλιά είναι πως δεν αποτελούν αδρανές λίπος αλλά αντιθέτως δραστικό – που εκκρίνει ορμόνες και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα.

Τέλος, το αλκοόλ, παρότι «διαφημίζεται» ως αφροδισιακό, μόνο τέτοιο δεν είναι. Στην αρχή, με το πρώτο ποτό, όντως δημιουργείται μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα, γιατί το αλκοόλ κάμπτει τις αναστολές μας και μας κάνει πιο κοινωνικούς, πιο «ανοιχτούς». Όμως αν συνεχίσουμε να πίνουμε, έρχεται η ζαλάδα και η μέθη μόνο διεγερτικά δεν δρουν. Επίσης χρειάζεται προσοχή για τα ποτά-μπόμπες, άρα αν πίνουμε σε μέρη που δεν τα γνωρίζουμε, καλό είναι να ζητάμε κάτι που σερβίρεται από σφραγισμένο μπουκάλι, αλλά και στην κατανάλωση όλων αυτών των τονωτικών ποτών-αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη, ταυρίνη κι άλλες ουσίες οι οποίες δεν πρέπει να συνδυάζονται με αλκοόλ. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ερωτικά ραντεβού και γενικά τη λίμπιντο στις γιορτές, ο ΕΟΦ, μετά τη σχετική ανακοίνωση του FDA, μας συμβουλεύει να μείνουμε μακριά από το σκεύασμα Magnum XXL9800, ένα συμπλήρωμα διατροφής που διαφημίζεται για καλύτερες επιδόσεις στο σεξ. Προσοχή, είναι επικίνδυνο!

 

αλκοόλ

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμαλιάδα: Ζούσε επί 20 ημέρες με τη νεκρή μητέρα του

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων – Σκέψεις για επαναφορά της μάσκας στα νοσοκομεία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ