Ολοκληρώθηκε στις 12:00 η συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών – Στις 13:00 η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα βάλει βέτο για τη συμφωνία Σαράζ- Τουρκίας -Διπλωματική ρελάνς της Αθήνας δύο 24ωρα πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη –
«Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χάφταρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
«Περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των θεμάτων», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε στους δημοσιογράφους, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού από το υπουργείο ότι «Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χάφταρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου».
Σειρά επαφών, τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών θα έχει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
Στο ξενοδοχείο που θα διαμείνει, όπου έφτασε λίγο πριν τις 21:30, τον περίμενε ο Νίκος Δένδιας, που είναι και ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος που συνάντησε στη χώρα μας.
Ο Μητσοτάκης απειλεί με βέτο για τη συμφωνία Σαράζ- Τουρκίας –Στις 10:30 η συνάντηση του Χαλίφα Χάφταρ με τον Νίκο Δένδια στις 13:00 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα χθες το βράδυ και οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο είναι, ίσως, η καλύτερη απάντηση που μπορούσε να δώσει η ελληνική πλευρά στη Βερολίνο. Με την διπλωματική αυτή πρωτοβουλία της η Αθήνα απέδειξε ότι δεν είναι μόνο θιγόμενη, λόγω του μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση Σαράτζ. Έστω και με καθυστέρηση, δείχνει έμπρακτα πως είναι και παίκτης, κεντρικός μάλιστα παίκτης.
Υποδέχθηκα πριν λίγο στην Αθήνα τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Khalifa Haftar. pic.twitter.com/nm6ZguPATy
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 16, 2020
Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης πραγματοποίησε ιδιωτική συνάντηση τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών με τον στρατάρχη Χάφταρ. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.
Σημειώνεται πως ο στρατάρχης έφθασε στην Ελλάδα υπό άκρα μυστικότητα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδρομής του, όσο και στο Σύνταγμα που βρίσκεται το ξενοδοχείο του, είναι δρακόντεια.
Κατά συνέπεια, η παράταξή του αναβαθμίζεται διπλωματικά κι όχι μόνο ως ο ένας από τους δύο αντιμαχόμενους που καλούνται από τους «μεγάλους» για να τους επιβάλλουν διευθέτηση.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο στρατάρχης Χάφταρ, ο οποίος θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, εξέφρασε ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας.
Σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες επιτυχίας της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μετέβη στη Βεγγάζη και εξασφάλισε αφ’ ενός ότι ο Χάφταρ θα μετάσχει στη Διάσκεψη, όπως άλλωστε, αναμενόταν, αφ’ ετέρου ότι θα εφαρμόσει την εκεχειρία.
Ο Μάας δήλωσε ότι ο Χάφταρ «δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό». Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο Λίβυος στρατάρχης δεν ήταν αντίθετος σ’ αυτή καθ΄αυτή την εκεχειρία, αλλά στους όρους που την συνόδευαν. Όσο δε για τη άλλη δήλωση του Μάας ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη σύγκρουση με τη χρήση βίας δεν αποτυπώνει τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων επί του πεδίου.