Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Η ζωή στα άκρα με τα Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Νοσήματα

Γράφει η Άννα Σταυράκη

Με πονάει το βλέμμα των ανθρώπων, βλέπουν πάνω μου λέπια. Ένας σκορπιός μου ρουφάει τη ζωή. Πάσχω από ψωρίαση.
Οι διπλανοί μας άνθρωποι είναι όλοι αυτοί που ζουν το προσωπικό τους δράμα μέσα από το καχύποπτο βλέμμα μας, την αποστροφή μας, την αδυναμία μας να τους βοηθήσουμε ουσιαστικά.
Ενώστε τα δάχτυλα των χεριών σας με ένα λαστιχάκι πολύ σφιχτά και μετά προσπαθήστε να κουμπώσετε ένα κουμπί στο πουκάμισό σας, να ανοίξετε ένα μπουκάλι χυμό ή γάλα, να πιάσετε το πιρούνι να φάτε ή το μαχαίρι να κόψετε μια φέτα ψωμί. Προσπαθήστε να γράψετε δύο γραμμές κείμενο. Τότε θα μπείτε έστω για λίγα λεπτά στη θέση του πάσχοντα από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Και τα δύο παραπάνω νοσήματα ανήκουν στα Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Νοσήματα και μόνη θεραπεία είναι τα βιολογικά φάρμακα.

Οι βιολογικοί παράγοντες είναι φάρμακα που παράγονται με σύνθετη βιοτεχνολογική διαδικασία και είναι αντισώματα ή ουσίες του οργανισμού, που μπορούν να τροποποιούν την ανοσολογική αντίδρασή του. Τα φάρμακα παρασκευάζονται από ζωντανά κύτταρα, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα και πολύ μεγάλα σε μέγεθος
σε αντίθεση με τα συμβατικά φάρμακα (π.χ. αντιβίωση) που κατασκευάζονται από ανόργανα χημικά στοιχεία., είναι πολύ απλούστερα στη χημική τους σύσταση και μικρότερα σε μέγεθος.
Με απλά λόγια, για κάθε βιολογικό προϊόν η παραγωγική διαδικασία είναι μοναδική, γεγονός που την καθιστά μια ιδιαίτερα περίπλοκη, χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία.
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει βιολογικά φάρμακα, για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η νόσος του Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η ψωρίαση, η ελκώδης κολίτιδα και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Τα αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα σχετίζονται με κάποια ανωμαλία στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή, συχνά άγνωστης αιτίας, που οδηγεί σε λανθασμένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλώντας φλεγμονή.
Αν η φλεγμονή προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις έχουμε ρευματοειδή αρθρίτιδα, αν προσβάλλει τη σπονδυλική στήλη έχουμε σπονδυλαρθρίτιδα, αν προσβάλλει το δέρμα έχουμε ψωρίαση και αν προσβάλλει το έντερο, νόσο του Crohn ή Ελκώδη κολίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που με τον καιρό οδηγεί στην καταστροφή των αρθρώσεων και στη μείωση της λειτουργικής ικανότητας των ασθενών λόγω απώλειας των οστών και των χόνδρων, αλλά και του χρόνιου πόνου, σε παραμόρφωση των αρθρώσεων και τελικά, αν δεν θεραπευθεί σωστά, σε αναπηρία.
Στη χώρα μας, πάσχουν από 66.000-100.000 άτομα.
Η αδαλιμουμάμπη το φάρμακο ελπίδα, δίνεται σε μορφή ενέσιμου διαλύματος σε προγεμισμένη σύριγγα ή προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας και σε φιαλίδιο για χρήση μόνο σε παιδιά. Όλες οι μορφές περιέχουν 40 mg αδαλιμουμάμπης χορηγούμενα κάθε δύο εβδομάδες.

Αξονική σπονδυλαρθρίτιδα: όρος-ομπρέλα για δύο νόσους που προκαλούν φλεγμονώδη οσφυαλγία, την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα χωρίς ακτινολογικά ευρήματα.

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας, όπου οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης φλεγμαίνουν, προκαλώντας συχνά δυσκαμψία και πόνο στη μέση. Η βλάβη της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων του ισχίου από τη νόσο είναι εμφανής στην ακτινογραφία.
Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους ζει με χαμηλή οσφυαλγία που διαρκεί περισσότερους από 3 μήνες και, ως εκ τούτου, θεωρείται χρόνια. Η χρόνια χαμηλή οσφυαλγία μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα υγείας ενώ μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώνει ότι η χαμηλή οσφυαλγία αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως
Το ποσοστό των ενηλίκων που πάσχει από φλεγμονώδη οσφυαλγία αγγίζει το 3%. Χειρότερο σύμπτωμα είναι η πρωινή δυσκαμψία, ο εναλλασσόμενος πόνος που διαρκεί 30 λεπτά και ο πόνος στη μέση ακόμα και μέσα στη νύχτα.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, προοδευτική, συστηματική φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από λεπιδώδεις κηλίδες του δέρματος, οι οποίες είναι κόκκινες και μπορεί να έχουν ασημί-λευκή απόχρωση. Το 90% έχουν ψωρίαση κατά πλάκας και εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στους αγκώνες, στην πλάτη, στον ομφαλό και στα γόνατα. Οι ασθενείς έχουν πρόβλημα ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα και την σεξουαλική τους δραστηριότητα. Έχει επηρεαστεί δραστικά το εισόδημά τους.

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια σύνθετη νόσος που μπορεί να προσβάλει πολλά σημεία του σώματος: το δέρμα, τα νύχια των άνω και κάτω άκρων, τις περιφερικές αρθρώσεις, τον αξονικό σκελετό (σπονδυλική στήλη, θώρακα), ή ολόκληρα δάκτυλα (δακτυλίτιδα).
Τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι μια ομάδα χρόνιων, φλεγμονωδών και ενίοτε προοδευτικών ασθενειών της γαστρεντερικής οδού, οι συχνότερες από τις οποίες είναι η Νόσος του Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα.
Η Νόσος του Crohn εμφανίζεται περίπου στο 0,06% του γενικού πληθυσμού με 6.000 ασθενείς στην Ελλάδα
Η Ελκώδης Κολίτιδα αφορά το 0,12%του γενικού πληθυσμού με 13.200 ασθενείς στην Ελλάδα.
Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται: διάρροια, πυρετός, αναιμία και κόπωση, αιμορραγία.
Ο ασθενής, ενδέχεται να χρησιμοποιεί την τουαλέτα έως και 20 φορές την ημέρα.

Πάνω από 1 στους 2 ασθενείς απουσιάζει από μία έως και πάνω από 20 ημέρες το έτος από την εργασία του.

Η αδαλιμουμάμπη δίνεται σε μορφή ενέσιμου διαλύματος σε προγεμισμένη σύριγγα ή προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας και σε φιαλίδιο για χρήση μόνο σε παιδιά. Όλες οι μορφές περιέχουν 40 mg αδαλιμουμάμπης χορηγούμενα κάθε δύο εβδομάδες.

Πηγή : isotimos.com



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ