Ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προσφεύγει η οικογένεια της αδικοχαμένης φαρμακοποιού, Ευδοκίας Πλακιά κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας με την οποία βγήκαν «λάδι» όλοι οι εμπλεκόμενοι αυτοδιοικητικοί και κρατικοί παράγοντες για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σχετικά με την κακοκαιρία Ιανός. Δηλαδή την πιο σοβαρή κατηγορία από τις δύο που αντιμετώπιζαν, καθώς η δεύτερη αφορούσε στο αδίκημα της πλημμύρας διά παραλείψεως.
Η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας δεν άσκησε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης όπως αιτήθηκε η οικογένεια Πλακιά και πλέον προσφεύγουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την Ανώτατη Εισαγγελέα, Γεωργία Αδειλίνη να αποφασίζει για την τύχη της υπόθεσης, που θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις στο μέλλον.
Η οικογένεια Πλακιά, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου κατέθεσε έφεση, μέσω των συνηγόρων της Δημήτρη Σκύφτα και Βασιλικής Σούφλα, ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας. Η έφεση ωστόσο δεν έγινε δεκτή. Για την ακρίβεια η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας δεν έπραξε τίποτα εντός 10 ημερών από την στιγμή που κατατέθηκε η αίτηση, με αποτέλεσμα να παρέλθει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος και να μην ασκηθεί έφεση.
Για το λόγο αυτό η οικογένεια Πλακιά προσφεύγει μέσω των συνηγόρων της ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ereportaz.gr, η οικογένεια Πλακιά ζητεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να παρέμβει ώστε να καθαρογραφεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί αίτηση αναίρεσης.
Όπως υπογραμμίζεται στην αίτηση, με βάση το άρθρο 505, παρ. 2, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να ζητήσει την αναίρεση οποιασδήποτε απόφασης μέσα στην προθεσμία που ορίζεται από το άρθρο 507.», δηλαδή εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από την καταχώρηση καθαρογεγραμμένης της απόφασης στο ειδικό βιβλίο που τηρείται στη γραμματεία του δικαστηρίου».
Είναι ερώτημα εάν τελικά θα το πράξει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Σημειώνεται πάντως ότι πρόκειται για δικαστική απόφαση η οποία θα αποτελέσει «πιλότο» και για τη δικαστική έκβαση της κακοκαιρία DANIEL που έπληξε τη Θεσσαλία πέρυσι το Σεπτέμβριο.
Άδικη και αντιφατική η καταδικαστική απόφαση
Όπως υποστηρίζει στην αίτηση της η οικογένεια Πλακιά, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας «είναι λανθασμένη και άδικη», ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται και ως «αντιφατική».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αίτηση, «οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για το αδίκημα της πλημμύρας και αθωώθηκαν για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας που ήταν αποτέλεσμα της πλημμύρας για την οποία καταδικάστηκαν».
Πιο αναλυτικά όπως είχε μεταδώσει το ereportaz.gr και η εκπομπή OPEN Τώρα, το Δικαστήριο έκρινε αθώους τους 10 κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή που ήταν και το βασικό αδίκημα καθώς λόγω των πλημμυρών είχαν χάσει τη ζωή τέσσερις άνθρωποι.
Αντίθετα το Δικαστήριο έκρινε ένοχους 4 από τους 10 κατηγορούμενους για το αδίκημα της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο.
Μεταξύ αυτών ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας και οι δύο προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων σε Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.
Το δικαστήριο επέβαλε και στους τέσσερις ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή.
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ακόμη 8 πρόσωπα.
Μεταξύ αυτών ο τότε αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Νούσιος, ο τότε προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουτρομάνος, ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας Θεοφάνης Στάθης, στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Καρδίτσας.
Το χρονικό της τραγωδίας
Ήταν Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 όταν η Ευδοκία Πλακιά ξεκινούσε οδικώς από το φαρμακείο που διατηρούσε στο Μουζάκι Καρδίτσας προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της. Ήδη στην περιοχή επικρατούσαν σφοδρά καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της επέλασης του μεσογειακού τυφώνα «Ιανός». Οι καταστροφές ήταν μεγάλες. Σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν, περιουσίες χάθηκαν. Η φαρμακοποιός πέρασε από την κεντρική γέφυρα του Μουζακίου και έστριψε αριστερά προς το κέντρο υγείας. Στο σημείο εκείνο το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει. Η Ευδοκία έπεσε με το αυτοκίνητό της στα ορμητικά νερά του ποταμού. Κανείς από τους αρμόδιους δεν είχε φροντίσει να την ενημερώσει για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε.
Οι ώρες περνούσαν και η μητέρα της 41χρονης άρχισε να ανησυχεί. Κρατώντας ένα φακό ξεκίνησε με τα πόδια για να τη βρει. Κοντά στη γέφυρα συνάντησε μερικούς κατοίκους αλλά και τον δήμαρχο Μουζακίου. Απεγνωσμένη ρώτησε για την κόρη της και ο δήμαρχος της απάντησε ότι δεν έχει δει κάτι και την προέτρεψε να πάει στην αστυνομία. Μια ανάλογη απάντηση έλαβε και από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Την επόμενη μέρα εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της Ευδοκίας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο όπου έπεσε στο ποτάμι. Έξι μέρες μετά εντοπίστηκε η σορός της σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων.