Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Η Fake είδηση για τον Ιάπωνα Νομπελίστα Ιατρικής και τον κορωνοϊό

Fake news αποδείχτηκε η είδηση ότι ο Ιάπωνας Νομπελίστας Ιατρικής, δρ. Tasuku Honjoa, υποστήριξε ότι o COVID-19 «δεν είναι αποτέλεσμα της φύσης». Eνδελεχής έρευνα κατέδειξε ότι η συγκεκριμένη είδηση είναι ψευδής, και ότι ο Ιάπωνας επιστήμονας ποτέ δεν προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση – αντιθέτως, ένας πλαστός λογαριασμός στο twitter που αποδόθηκε σε αυτόν, ήταν ο «υπεύθυνος» για τη διασπορά του fake news το οποίο αναπαρήχθη σε social media αλλά και σε πολλά ενημερωτικά μέσα σε όλο τον κόσμο!

Εν τέλει, η εν λόγω είδηση δυστυχώς αναπαράχθηκε σύμφωνα με το AFP τουλάχιστον 10.000 φορές στο Διαδίκτυο, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και σε έγκυρες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες.

Από την αλυσιδωτή αντίδραση το eReportaz εμπιστευόμενο σχετικό ρεπορτάζ το οποίο μεταδόθηκε στην τηλεόραση του Alpha δημοσίευσε την σχετική είδηση. Την ίδια στιγμή άλλα μέσα ενημέρωσης όπως το zougla.gr έπεσαν στην ίδια παγίδα εμπιστευόμενα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η συντακτική ομάδα του eReportaz αμέσως μόλις αντιλήφθηκε την “απάτη” αντικατέστησε το άρθρο (δείτε εδώ).

Η Fake είδηση 

Σύμφωνα με τη fake είδηση ο καθηγητής Ιατρικής φέρεται να εξηγούσε ότι «Αν ήταν αποτέλεσμα της φύσης δεν θα είχε επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο όλο τον κόσμο, διότι εκ του φυσικού, η θερμοκρασία είναι διαφορετική σε κάθε χώρα.

Αν ήταν φυσικός, θα είχε επηρεάσει τις χώρες με την ίδια θερμοκρασία με αυτήν της Κίνας. Κι όμως εξαπλώνεται σε μια χώρα όπως η Ελβετία με τον ίδιο τρόπο που εξαπλώνεται και στις ερήμους.

«Ο ιός δεν είναι φυσικός. Είναι απολύτως κατασκευασμένος. Γνωρίζω όλο το προσωπικό στο εργαστήριο της Ουχάν. Έχω τηλεφωνήσει σε όλους μετά το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού αλλά τα κινητά τους είναι κλειστά εδώ και τρεις μήνες. Καταλαβαίνω τώρα ότι όλοι οι επιστήμονες έχουν πεθάνει», δηλώνει ο Ιάπωνας Νομπελίστας.

«Με βάση την έρευνά μου και τις γνώσεις μου μέχρι σήμερα, μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι ο νέος κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος από την Κίνα.»

Ο Ιάπωνας καθηγητής είναι τόσο σίγουρος για την άποψη του που δηλώνει ότι αν δεν επιβεβαιωθεί στο άμεσο μέλλον ή και μετά τον θάνατό του δέχεται η κυβέρνηση να του αποσύρει το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής που κέρδισε το 2018 μαζί με τον James P. Allison «για την ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου με την αναστολή της αρνητικής ανοσολογικής ρύθμισης».

Η αληθινή είδηση

Τελικά, το ίδιο το Πανεπιστήμιο του Κιότο της Ιαπωνίας αναγκάστηκε να προβεί πρόσφατα σε επίσημη ανακοίνωση, η οποία αποδίδεται στον καθηγητή και στην οποία διαψεύδεται η εν λόγω δήλωση.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Είμαι πολύ λυπημένος που το όνομα μου, όσο και του πανεπιστημίου, χρησιμοποιήθηκε για τη διασπορά ψευδών κατηγοριών και παραπληροφόρησης. Είναι καιρός όλοι όσοι αφιερώνουμε την καριέρα μας στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας, να εργαστούμε απέναντι στον κοινό εχθρό. Δεν πρέπει να καθυστερούμε ούτε στιγμή στις προσπάθειες για να σώσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας. Σε αυτό το στάδιο, η διασπορά ανυπόστατων ισχυρισμών που αφορούν στην προέλευση του ιού είναι επικίνδυνα παραπλανητική»

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ