Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ιμπραχίμ Καλίν: Βήμα πίσω της Άγκυρας για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως έχει, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από ένα περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα που προκάλεσε τριβές μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης.

«Δεν είμαστε σε θέση να στείλουμε τον νόμο (προς επικύρωση) στη Βουλή, έχουμε πραγματικό πρόβλημα σε αυτό το θέμα» τόνισε σήμερα ο Καλίν, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος οι βουλευτές να απορρίψουν τον νόμο.

Ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter μια κουρδική οργάνωση που δείχνει ένα ομοίωμα του Ερντογάν να κρέμεται από τα πόδια από ένα σκοινί μπροστά στο δημαρχείο της Στοκχόλμης προκάλεσε την οργή της Τουρκίας με τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα να καλείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό το περιστατικό ήρθε σε μια περίοδο που η Τουρκία συνεχίζει να θέτει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας -όπως και της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την ότι φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη του PKK και άλλων συμμαχικών του οργανώσεων, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

«Έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία εδώ και έξι ή επτά μήνες και δεν είναι καλό για τη Σουηδία να εμφανίζεται υπό αυτό το πρίσμα», ανέφερε ο Καλίν μιλώντας σε δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά αν συνεχιστούν τέτοιου είδους περιστατικά, θα επιβραδύνουν τη διαδικασία».

Για τον Καλίν, η Σουηδία πρέπει να στείλει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» σχετικά με τη στάση των μελών του PKK στο έδαφός της.

«Πρέπει (…) για παράδειγμα να εγγυηθούν ότι (μέλη του PKK) δεν μπορούν πλέον να στρατολογούν ή να εισπράττουν χρήματα» σε σουηδικό έδαφος.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι η νέα σουηδική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Σουηδού πρωθυπουργού στην Άγκυρα λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία καθώς και «την τροποποίηση του Συντάγματος, ένα θετικό βήμα».

Ωστόσο, θα χρειαστεί να περιμένουμε «έξι μήνες» μέχρι να συνταχθούν και να επικυρωθούν από τη Βουλή οι νέοι σχετικοί νόμοι, σημείωσε.

Επιπλέον, ο Καλίν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία «δεν ζητά τίποτα από τη Σουηδία ή τη Φινλανδία που δεν είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία τους: είμαστε πολύ ρεαλιστές».

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει συγκεκριμένα την απέλαση πολλών μελών του PKK και του κινήματος FETO, κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα μέλος του PKK στάλθηκε πίσω από τη Στοκχόλμη στις αρχές Δεκεμβρίου – και φυλακίστηκε αμέσως στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή

Βρετανικές κυρώσεις στον Γενικό Εισαγγελέα του Ιράν για την εκτέλεση του Αλιρεζά Ακμπαρί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ