O Οσάμα μπιν Λάντεν κατάφερε να κρύβεται για χρόνια στο Πακιστάν εξαιτίας της «συλλογικής αποτυχίας» των πακιστανικών «στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών καθώς και της πολιτικής διοίκησης», αναφέρει μια έκθεση 300 σελίδων η οποία αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση της χώρας.
Η έρευνα διεξήχθη από μια ειδική επιτροπή που συστήθηκε μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ τον Μάιο του 2011 ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είχε σκοτωθεί από αμερικανούς κομάντο στην πόλη του Αμποταμπάντ. Η επιτροπή σκοπό είχε να διερευνήσει δύο ζητήματα: πώς ο Οσάμα μπιν Λάντεν ζούσε στη χώρα για μια δεκαετία και πώς οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έδρασαν στην καρδιά του Πακιστάν χωρίς να εντοπιστούν.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: η έκθεση, που αριθμεί 300 σελίδες με μαρτυρίες περισσοτέρων από 200 ατόμων – μεταξύ αυτών μέλη της οικογένειας του Μπιν Λάντεν και τέσσερις υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Πακιστάν – κατηγορεί ευθέως τις πακιστανικές Αρχές για «αμέλεια και ανικανότητα», αλλά αφήνει και ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανοχή της παρουσίας του ηγέτη της Αλ Κάιντα. Η ίδια έκθεση χαρακτηρίζει την επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων για να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν ως «πράξη πολέμου εναντίον του Πακιστάν», η οποία επέδειξε «απαξίωση προς την ανεξαρτησία, αυτοκυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας».
Ωστόσο, το πόρισμα δίνει και μια λεπτομερή εικόνα του πώς ο Νο1 καταζητούμενος τρομοκράτης κατάφερνε να ζει πρακτικά ανενόχλητος στο Πακιστάν για περισσότερα από εννέα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Σε ένα απόσπασμα, η σύζυγος ενός αγγελιοφόρου του Μπιν Λάντεν αναφέρει ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 2002, λίγους μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Διδύμους Πύργους και στο Πεντάγωνο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της γυναίκας, ο ίδιος ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε συλληφθεί από τροχονόμο για υπερβολική ταχύτητα καθώς οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην κοιλάδα του Σουάτ για να πάει σε ένα τοπικό παζάρι.
Η Μαριάμ η οποία είχε παντρευτεί τον Ιμπραήμ αλ Κουβαΐτι, έναν από τους πιο έμπιστους αγγελιοφόρους του Μπιν Λάντεν, περιγράφει πώς ο σύζυγός της «γρήγορα τακτοποίησε το θέμα», επιτρέποντας στον ηγέτη της Αλ Κάιντα να φύγει ανενόχλητος.
H επιτροπή είχε ζητήσει από την πακιστανική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το πόρισμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η έκθεση είδε τελικά το φως της δημοσιότητας μόνο επειδή αντίγραφό της διέρρευσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Σε άλλο σημείο του πορίσματος, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το οίκημα στο οποίο διέμενε επί χρόνια ο Οσάμα μπιν Λάντεν, για τις πακιστανικές Αρχές επισήμως ήταν «ακατοίκητο».
«Από τον Αύγουστο του 2005, ζούσαν εκεί περίπου 25 άτομα. Το μέγεθος της ανικανότητας (των Αρχών) είναι εκπληκτικό, αν όχι απίστευτο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, που επισημαίνει ότι σε όλα αυτά τα χρόνια που ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν καταζητούμενος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον τα έξι τα πέρασε σε αυτό το οίκημα του Αμπονταμπάντ.
«Είναι σαφές ότι κάποιος, από τον Δήμο, την αστυνομία ή τις μυστικές υπηρεσίες, θα έπρεπε να έχει παρατηρήσει κάτι περίεργο στο οίκημα τόσα χρόνια, αλλά δεν το παρατήρησε» προσθέτει η έκθεση.
Πηγή: tanea.gr