Λάθος που επαναλαμβάνεται δεύτερη φορά παύει να είναι λάθος… Φυσικά και αναφερόμαστε στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης μιλώντας για το προσφυγικό, αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία».
Κι όμως, ο κ. Μουζάλας χρησιμοποίησε τη λέξη «Μακεδονία» για να αναφερθεί στα Σκόπια, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, αλλά αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά…
Αναφερόμενος στο περιστατικό με το πέρασμα προσφύγων στα εδάφη της ΠΓΔΜ την Δευτέρα, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά σε αυτή την ιστορία». Όπως εξήγησε, «το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη δεν μετακινούνται γιατί προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα».
AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Mετά τον Μουζάλα και σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας μιλά για ‘Μακεδονία’
«Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που πράγματι βοηθούν και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία. Έχω εδώ την προκήρυξη -το χαρτί του τους μοιράσανε- τους δώσανε κανονικά ραντεβού. Η αστυνομία το διερευνά και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.
Γιατί όμως δεύτερη φορά; Μα γιατί έχει υπάρξει και πρώτη… Με λίγα λόγια ο κ. Μουζάλας δεν έκανε κανένα λάθος, ζήτησε συγγνώμη για τα… μάτια του κόσμου.
Μιλώντας στον Real FM 97.8 στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 δεν είχε κανένα πρόβλημα να αναφερθεί στα Σκόπια αποκαλώντας τα Μακεδονία.
Για του λόγου το αληθές (ακούστε από το 6:44)
Την παραίτηση Μουζάλα ζητά ο Πάνος Καμμένος
Την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά το θόρυβο που προκλήθηκε επειδή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία».Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση.
Δεν αρκεί η συγνώμη Μουζάλα ζητώ την παραίτηση του
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) 15 Μαρτίου 2016
Και η Νέα Δημοκρατία κατά Μουζάλα
«Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και καταλογίζει στον Γιάννη Μουζάλα ότι «ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων». Προσθέτει ότι «το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες» και καλεί τον Γιάννη Μουζάλα να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του.
Λοβέρδος: Μεγάλο ατόπημα
Για «ατόπημα» του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, καταλογίζοντάς του ότι, αναφέροντας την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα επί δεκαετίες.
«Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση» πρόσθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Τι απάντησε ο Γιάννης Μουζάλας
«Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα» είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μέσω του Αθήνα 9.84.
Το Μαξίμου καλύπτει Μουζάλα
«Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία ‘ΠΓΔΜ’», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ.
«Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” είναι το λιγότερο υπερβολή», σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι «η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».