Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε την Τετάρτη ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης από τώρα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ωθώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε πρωτοφανή επίπεδα και ενδεχομένως ανατρέποντας τη διαχείριση της αγοράς από τον ΟΠΕΚ+.
Η πρόβλεψη προκάλεσε μια αυστηρή προειδοποίηση για το μεγάλο πετρέλαιο από τον εκτελεστικό διευθυντή του ΙΕΑ , Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος πρότεινε ότι οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί κολοσσοί στον κόσμο ίσως επιθυμούν να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές με τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα.
Στην τελευταία μεσοπρόθεσμη έκθεσή του για την αγορά, με τίτλο Oil 2024, ο παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης της ενέργειας δήλωσε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου είναι σε καλό δρόμο για να επιβραδυνθεί, πριν φθάσει τελικά στην κορύφωσή της κοντά στα 106 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2030. Αυτό είναι από λίγο πάνω από τα 102 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023.
Ταυτόχρονα, ο ΙΕΑ αναμένει ότι η συνολική παραγωγική ικανότητα πετρελαίου θα εκτοξευθεί σε σχεδόν 114 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030 -ένα επιβλητικό ποσό 8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως πάνω από την προβλεπόμενη παγκόσμια ζήτηση.
Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι αυτό θα οδηγήσει σε επίπεδα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν -εκτός από το αποκορύφωμα των αποκλεισμών του Covid-19 το 2020.
Προειδοποίησε ότι αυτή η δυναμική θα μπορούσε να έχει «σημαντικές συνέπειες» για τις αγορές πετρελαίου, μεταξύ άλλων για την αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία και τις οικονομίες των παραγωγών στον ΟΠΕΚ και πέραν αυτού.
«Καθώς η ανάκαμψη της πανδημίας χάνει την ορμή της, οι μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια προχωρούν και η δομή της οικονομίας της Κίνας μετατοπίζεται, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται και πρόκειται να φθάσει στο αποκορύφωμά της έως το 2030», ανέφερε σε δήλωσή του ο Φατίχ Μπιρόλ του ΙΕΑ.
Η έκθεση έρχεται καθώς οι χώρες προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, με την ανάπτυξη δυναμικής υπέρ των καθαρών τεχνολογιών και των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ο κύριος παράγοντας της κλιματικής κρίσης.
Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό έχει παραμείνει στο 80% περίπου για δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αν και αναμένει ότι αυτό θα μειωθεί στο 73% περίπου μέχρι το 2030.