Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ιερά Σύνοδος: Πάσχα καραντίνας – Η εκκρεμότητα της αναστάσεως και του Αγίου Φωτός

Ιερά Σύνοδος και πιστοί ετοιμάζονται για να ανέβουν στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα, τον Γολγοθά που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοιού.

Tου Σταύρου Γεωργακόπουλου

Με τα μέτρα του… σούπερ μάρκετ σχεδίαζαν οι πιστοί τις επισκέψεις τους στις εκκλησίες όλης της χώρας, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν έπειτα από την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έφεραν τα πάνω – κάτω.

Στη διαδρομή προς τον Γολγοθά του Ιησού, που φέτος συμπίπτει με το δράμα όλου του πλανήτη, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε το άνοιγμα των ναών δύο ώρες την ημέρα. Όχι, βέβαια, κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών, αλλά δύο ώρες μετά από την ολοκλήρωσή τους. Με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να επισκεφτούν τις εκκλησίες. Να ανάψουν ένα κεράκι. Να προσευχηθούν. Έστω και για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Με προσήλωση, βέβαια, στα μέτρα και τις αποφάσεις της πολιτείας. Αλλά οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν μέσα σε 24 ώρες κατέστησαν ανεδαφική τη βούληση του κλήρου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από τον εκπρόσωπο Τύπου, τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεου, αλλά και την τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα, το θέμα πήρε διαστάσεις. Ακόμα και η ενδεχόμενη συμμετοχή της αστυνομίας για την αποφυγή του συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες θεωρήθηκε αδύνατη. Όχι μόνο στα μικρά και απομακρυσμένα χωριά που εξ αρχής αποτελούσαν έναν πονοκέφαλο, αλλά και στις μεγαλουπόλεις.

Πού θα βρεθούν τόσοι αστυνομικοί για να πάνε σε κάθε ενορία και να ελέγξουν εάν τηρούν οι πιστοί τις προβλεπόμενες αποστάσεις και αν η είσοδός τους στους ναούς γίνεται με «Εδώ πιάστηκαν στα χέρια έξω από τις τράπεζες. Πώς θα συμπεριφερθούν στις εκκλησίες; Θα έχουμε πρόβλημα», προέβλεψαν όσοι διαφωνούσαν με το άνοιγμα των ναών και θεώρησαν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου ως μία ανοικτή πρόσληψη προς τους πιστούς.

Η αλήθεια ήταν ότι όντως ήθελαν οι άνθρωποι της εκκλησίας να δουν τον κόσμο να προσκυνάει και να ανάβει το κεράκι του. Κλήρος χωρίς ποίμνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Πρόκειται για αμφίδρομη σχέση. Γι’ αυτό και εξ αρχής διαβεβαίωναν από την Ιερά Σύνοδο πώς θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθούν οι συναθροίσεις και για να προστατευθεί η υγεία των πιστών.

Σε όλες τις ενορίες, οι ιερείς εισέπραξαν την επιθυμία του κόσμου να επισκεφτεί τις εκκλησίες. Ακόμα και άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν μόνο στην Ανάσταση, εξέφραζαν φέτος πιο έντονα την πίστη τους. Ενδεχομένως και ως μία εσωτερική ανάγκη για τη δημιουργία ενός μανδύα προστασίας από τον Covid – 19. Κι αυτή η βούληση εκφράστηκε την περασμένη Κυριακή με τον λάθος τρόπο στην Αγία Τριάδα της Πάτρας.

«Είμαστε σε επαφή και συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», υποστήριξε ο Χάρης Κονιδάρης όταν του θέσαμε το ερώτημα. Ακολούθησε η παρέμβαση του Αλέξη Χαρίτση με τη σκληρή κριτική στον Στέλιο Πέτσα και, έπειτα η ερμηνευτική τοποθέτηση από τον Ιερόθεο.

«Εμείς ποτέ δεν προτρέψαμε τους πιστούς να έρθουν στις εκκλησίες», τόνισε και κατέστησε σαφές ότι οι ναοί θα μείνουν ανοικτοί μόνο για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ψάλτες και το διοικητικό προσωπικό.

Οι εκκλησίες, πάντως, θα ανοίξουν από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη από τις 11 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι. Αλλά όχι για τους πιστούς. Όπως, άλλωστε, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς «θα ανάψουμε το κεράκι όλοι μαζί όταν βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη».

Φυσικά, οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις για τη μετάδοση των Ακολουθιών διαγράφηκαν από τη σκέψη όλων πριν καν πέσουν στο τραπέζι ως ιδέα. Ακόμα και οι καμπάνες θα μείνουν σιωπηρές. Με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή, όταν σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου θα χτυπήσουν πένθιμα.

Στην κορύφωση του Θείου Δράματος, πάντως, οι ναοί θα ανοίξουν για πέντε ώρες. Από τη 1 μετά το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα. Με σαφώς πιο αυξημένα μέτρα λόγω και των αντιδράσεων.

Η εκκρεμότητα της αναστάσεως και του Αγίου Φωτός

Στην Ιερά Σύνοδο, αλλά και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στρέφουν την προσοχή τους στην περιφέρεια. Εκεί είναι σαφώς πιο δύσκολος ο έλεγχος και η τήρηση όλων των μέτρων επαφίεται ουσιαστικά στην ατομική ευθύνη του κάθε πιστού. Υπάρχουν χωριά, στα οποία δύσκολα μπορεί να φτάσει αστυνομική δύναμη για να αποτρέψει τη συνάθροιση των κατοίκων, έστω κι εκτός εκκλησίας. Ειδικά στον Επιτάφιο και στην Ανάσταση.

Στους ιερείς, λοιπόν, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες. Για να μην τιναχθεί στον αέρα το πλάνο που περιορίζει τη διασπορά του κορωνοϊού, ωστόσο, πρέπει να συνδράμουν όλοι με την υπεύθυνη στάση τους. Οι ηλικιωμένοι δείχνουν διάθεση να αψηφήσουν τους κανόνες και αυτό μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Κάτι που θέλουν να αποφύγουν οι άνθρωποι της Εκκλησίας.

Γι’ αυτό και αναζητούν ακόμα τον τρόπο που θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως. Το Άγιο Φως θα έρθει από τα Ιεροσόλυμα και θα μοιραστεί σε όλη τη χώρα όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά από το «Δεύτε, λάβετε Φως» και το «Χριστός Ανέστη». Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει κάποιος που εμφανίζεται από πρόθυμος έως αποφασισμένος να πάει στον ναό της γειτονιάς του για να πάρει το Άγιο Φως. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Η περίσταση απαιτεί ειδική διαχείριση. Ειδικά από τη στιγμή που ο Νίκος Χαρδαλιάς απέρριψε ασυζητητί την πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάντος για να διανεμηθεί το Άγιος Φως στα σπίτια των πιστών.

«Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την πολιτεία», λένε στην Ιερά Σύνοδο. Ούτως ή άλλως έχει ληφθεί απόφαση για τέλεση της Αναστάσεως και στις 26 Μαΐου, την τελευταία μέρα που θα ακούγεται το «Χριστός Ανέστη» σύμφωνα με τις επιταγές της Ορθοδοξίας. «Μακάρι να έχουμε νικήσει τον κορωνοϊό και να γιορτάσουμε τότε όλοι μαζί», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ιερόθεος μέσω τηλεοπτικής εμφάνισής του.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ