Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ηλεκτροκίνηση, βενζίνη, πετρέλαιο ή αέριο – Πως να περιορίσετε τα έξοδά σας;

Η οικονομική “ανάσα” των Ελλήνων οδηγών μπορεί να μετρηθεί και είναι της τάξης περίπου του 25%, όσο δηλαδή και η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου το τελευταίο τρίμηνο.

Το εν λόγω καύσιμο -κίνησης και θέρμανσης- αρχίζει να γίνεται πάλι προσιτό, ωστόσο συγκριτικά με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν αποδεικνύεται το πιο οικονομικό ακόμα, αφού υπάρχει το φυσικό αέριο και η ηλεκτροκίνηση.

Δηλαδή, ένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα μπορεί να κινηθεί με πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη, αέριο, υγραέριο και ηλεκτροκίνηση. Το ερώτημα είναι, όμως, ποιο καύσιμο κίνησης προσφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Α. Πετρέλαιο κίνησης VS Βενζίνη και φυσικό αέριο VS υγραέριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, σημαντική είναι η πτώση της τιμής της βενζίνης, η οποία βρίσκεται στα επίπεδα του 2010 περίπου στα 1,50- 1,55 ευρώ το λίτρο, από τα 1,622 ευρώ το λίτρο την περασμένη βδομάδα, ενώ το πετρέλαιο κίνησης είναι γύρω στα 1,19 με 1,22 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, η τιμή του υγραερίου είναι 0,74 περίπου και του φυσικού αερίου στα 0,90.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένα κιλό φυσικού αερίου περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο από όλα τα άλλα υγρά καύσιμα. Πιο συγκεκριμένα 1 κιλό φυσικό αέριο κίνησης είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρα Βενζίνη, 1,3 λίτρα πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο. Ωστόσο, το κόστος για την εγκατάσταση κιτ φυσικού αερίου ανέρχεται στα 2.000 με 2.500 ευρώ.

H οδήγηση ενός οχήματος που κινείται με φυσικό αέριο επιτυγχάνει εξοικονόμηση πάνω από το 50%-60% σε σύγκριση με ένα όχημα που κινείται με βενζίνη και 30% σε σχέση με ένα όχημα που κινείται με πετρέλαιο και 15% με υγραέριο.

Σύμφωνα με τις μέσες μετρήσεις, με 1 κιλό φυσικού αερίου ο οδηγός μπορεί να διανύσει 15-20 χιλιόμετρα. Ένα μέσο αυτοκίνητο καίει περίπου 7 λίτρα βενζίνη στα 100 χιλιόμετρα.
Να σημειωθεί ότι το υγραέριο είναι προϊόν διύλισης, βγαίνει από το πετρέλαιο και αποτελεί μείγμα προπανίου και βουτανίου, ενώ το φυσικό αέριο είναι αυτούσιο καύσιμο. Έτσι, όσο υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου, μειώνεται και το υγραέριο. Γενικότερα, είναι πολιτική της Ευρώπης, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο υγραέριο να παραμείνει χαμηλός ως κίνητρο καθώς το καύσιμο είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον (Έως 2017 45%-55% χαμηλότερα από βενζίνη).

Β. Ηλεκτρική ενέργεια

Σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ θα υπάρξει ένας ελάχιστος αριθμός σημείων επαναφόρτισης ανά χώρα, ενώ θα καθιερωθεί ένα κοινό βύσμα, ώστε οι οδηγοί να μπορούν να επαναφορτίσουν τα οχήματά τους οπουδήποτε στην Ένωση. Στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν 13.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως το 2020 εκ των οποίων το 10% θα είναι σε δημόσιους χώρους, αλλά και σε χώρους στάθμευσης κλπ. Εξάλλου, η ΔΕΗ, ήδη είναι σε πορεία υλοποίησης το δίκτυο των 15 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε λειτουργία βρίσκονται ήδη τέσσερα πρατήρια φόρτισης, επί των οδών Χαλκοκονδύλη (κεντρικά γραφεία ΔΕΗ), Μεσογείων (υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας), Καλλιρρόης (κεντρικά γραφεία ΔΕΔΔΗΕ) και Πειραιώς (γραφεία ΡΑΕ), ενώ άλλα έξι λειτουργούν πλέον στην πόλη της Κοζάνης.

Αργότερα, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να προμηθευτούν από τις εταιρείες την αντίστοιχη κάρτα με προπληρωμένες κιλοβατώρες (prepaid card). Σύμφωνα στοιχεία της αγοράς, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα έχουν χαμηλό κόστος χρήσης καθώς με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΗ η κατανάλωση κυμαίνεται στο 1 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα-ως δέκα φορές λιγότερο σε σχέση με ένα μέσο βενζινοκίνητο. Η αυτονομία μετά από πλήρη φόρτιση κυμαίνεται στα 150 με 200 χιλιόμετρα ενώ ο χρόνος φόρτισης μπαταρίας ξεκινά από μισή ώρα, με ειδικούς φορτιστές, και φθάνει μέχρι τις 10 ώρες από την πρίζα του σπιτιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ