Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ηλίας Σιδέρης: Η ενδοοικογενειακή βία στις ημέρες του εγκλεισμού

Διαβάζουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται στις μέρες του εγκλεισμού. Και δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Σε περιοχή της Γαλλίας, απαγορεύτηκε η χρήση αλκοολούχων ποτών και ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ανακοίνωσε ότι πλέον θα μπορούν και στα φαρμακεία να καταγγέλλονται πράξεις βίας.

Βεβαίως, δεν είναι μόνον ο εγκλεισμός που σε “τρελαίνει”. Η κατάσταση των περιορισμών που υφιστάμεθα είναι αστεία μπροστά σε αυτά που πέρασαν προηγούμενες γενεές ή στις καταστάσεις που βιώνουν συμπολίτες μας, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή ασθένειες που τους κρατούν εγκλωβισμένους σε ένα χώρο. Ταυτοχρόνως με τον εγκλεισμό, υπάρχει και η αβεβαιότητα για το αύριο. Οικονομική κατάπτωση και κατάρρευση της προηγούμενης κανονικότητας, μετά από δεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση επιτείνουν το πρόβλημα. Η αναγκαστική συγκατοίκηση με τον σύντροφο σου, που ήδη δεν ανεχόσουν, και με τον οποίον ήδη ίσως υπήρχαν προβλήματα συμπεριφοράς, θα οδηγήσουν μοιραία στη βία.

Η αστυνομία δεν θα αντιμετωπίσει τις καταγγελίες με την δέουσα προσοχή. Το αυτό συνέβαινε και προηγουμένως. Πολλές φορές το είχαμε αντιμετωπίσει ως δικηγόροι. Όλοι ξέρουμε ιστορίες που καταγγελίες ποτέ δεν κατεγράφησαν με δικαιολογίες του τύπου “πηγαίνετε να τα βρείτε”, “θα σου κάνει και αυτός μήνυση και θα κρατηθείτε και οι δύο”, “πηγαίνετε αύριο στον εισαγγελέα” κλπ κλπ

Πράγματι οι πράξεις βίας πρέπει να τιμωρούνται. Και ειδικά όταν ο θύτης είναι ο ισχυρός και το θύμα είναι ανήμπορο να αντιδράσει. Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί που το δέρνουν συστηματικά εν μέσω καραντίνας; Στην περίοδο που διανύουμε είναι σημαντική η τηλεφωνική επικοινωνία και εξυπηρέτηση. Στη γραμμή 15900 του Συνδέσμου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην οικογένεια, με 24ωρη εξυπηρέτηση, μπορούν να απευθύνονται όσοι αναζητούν βοήθεια.

Όσοι πάλι αισθάνονται ότι υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, ας ακούσουν μουσική, ας αναζητήσουν για τους εαυτούς τους ψυχιατρική ή ψυχολογική υποστήριξη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τους φταίει ο/η σύζυγος και τα παιδιά του. Συνήθως είναι κάτι πολύ βαθύτερο, από “απλά νεύρα”.

Ηλίας Σιδέρης

Δικηγόρος

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ