Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

«Ηλιθιότητα στην Ελλάδα να ακολουθείς τους κανόνες»

Την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας και της Ελλάδας συγκρίνει άρθρο γνώμης της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, με τίτλο «Το μάθημα ηθικής του ευρώ», επισημαίνοντας το «βόλεμα» το οποίο επικρατούσε στον ελληνικό δημόσιο τομέα.

«Η οικονομική κατάσταση στην Γερμανία, είναι ένας κλάδος ηθικής φιλοσοφίας. Η ανάπτυξη είναι η ανταμοιβή για την καλή συμπεριφορά. Μία τέτοια αρετή περιλαμβάνει τη λιτότητα και την αποφυγή του χρέους…», σημειώνει το άρθρο.

«Στην Ελλάδα η οικονομική κατάσταση είναι διαφορετική. Είναι ένα παρακλάδι της προσωπικής εφευρετικότητας. Ηθικά γεμάτη από λέξεις του αγγλοσαξονικού κανόνα όπως “διαφθορά” και “ευνοιοκρατία” έχουν συνδεθεί με την ελληνική προσέγγιση, αλλά για τους Ελληνες το να ακολουθείς τους κανόνες είναι ένα είδος ηλιθιότητας. Εάν οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, ποιος θα ήταν ο σκοπός της προσωπικής εφευρετικότητας; Επίσης, οι Ελληνες σκέφτηκαν ότι είναι καλύτερο να εμπιστευτούν το ”fakelaki” (φακελάκι) και το ”rousfeti” (πολιτικό χατήρι με σκοπό τους ψήφους) από το να ”μπερδέψουν” την ηθική με την υλική πρόοδο», προσθέτει.

Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος τονίζει ότι «αν έχεις μία δουλειά στο Δημόσιο, είσαι όπως λένε οι Έλληνες “βολεμένος”. Σε κάθε χώρα αυτό σημαίνει ότι είσαι ενταγμένος εφ’ όρου ζωής σε ένα σύστημα που σου επιτρέπει να εργάζεσαι λίγο και να απολαμβάνεις μία καλή σύνταξη νωρίτερα, ίσως να πάρεις και ένα ή δύο “φακελάκια” για κάποια χάρη και να βρεις άλλη εργασία στον άπλετο ελεύθερο χρόνο σου για επιπλέον χρήματα».

Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον αρθρογράφο ότι: «τα κόμματα χρησιμοποιούσαν τα υπουργεία για να ανταμείψουν κόσμο. Η μεγάλη ευκαιρία ήταν μία δουλειά στον δημόσιο τομέα με σκοπό τις ψήφους (…)

«Κοιτάξτε, ο ιδιωτικός τομέας επιβαρύνθηκε με 1,3 εκατ. ανέργους από το ξέσπασμα της κρίσης και ο δημόσιος τομέας ουσιαστικά με μηδέν. Επειδή οι μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν, ο ιδιωτικός τομέας φορολογήθηκε και τιμωρήθηκε ως εναλλακτική. Υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία υπέρ των μεταρρυθμίσεων», είχε αναφέρει ο κ.Μητσοτάκης.

«Μπορούμε να έχουμε καλύτερη αξία για τα χρήματά μας και να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας. Αλλά, οι δανειστές μας πρέπει να καταλάβουν ότι ο βασικός κίνδυνος σήμερα είναι τα τυχόν νέα μέτρα: Η όποια περαιτέρω προσπάθεια φορολόγησης των εισοδημάτων δεν θα περάσει. Η λιτότητα έχει παραπάει. Όταν ο πρωθυπουργός μας συναντήσει τον Barack Obama, ένα από τα βασικά του μηνύματα θα είναι αυτό», είχε προσθέσει ο Έλληνας υπουργός.

Το δημοσίευμα κλείνει τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη να γεφυρωθεί το ηθικό χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, ενώ επισημαίνει πως «οι Ελληνες πρέπει να μάθουν κάτι από τα οικονομικά σαν φιλοσοφία της ηθικής», ενώ η Γερμανία πρέπει να κατανοήσει πως η λιτότητα, «έχει τα όρια της» και το φορολογικό έλλειμμα για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, δεν είναι αμαρτία».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ