Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

ILO: 93 εκατομμύρια άνεργοι στις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις χώρες του G20, κρούει ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), ο κ. Γκάι Ράιντερ, με «φόντο» και τη διάσκεψη των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών στη Μόσχα.

Όπως προειδοποιεί ο κ. Ράιντερ, σε δηλώσεις του στο CNBC, εάν δεν ληφθούν άμεσες δράσεις, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στις χώρες του G20.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO, στα 93 εκατομμύρια ανέρχονται αυτή τη στιγμή οι άνεργοι στις είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Σημειωτέον πως σε έκθεση του Οργανισμού, αποτυπώνεται οριακή υποχώρηση της ανεργίας στις μισές χώρες του G20 και αύξηση στις υπόλοιπες, τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Μάλιστα, όπως προκύπτει, περίπου το 30% αυτών που έχουν βρεθεί εκτός εργασίας, είναι άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο.

Ο κ. Ράιντερ, παραπέμποντας στις πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), παρατήρησε πως εάν δεν αλλάξουν οι πρακτικές που εφαρμόζονται στα ζητήματα της απασχόλησης, η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Σημείωσε, εντούτοις, πως η σύνδεση της νομισματικής πολιτικής της Αμερικανικής Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) με τα στοιχεία στην αγορά εργασίας αποτελεί μια ενθαρρυντική κίνηση.

Παράλληλα, εν μέσω των στοιχείων αυτών και με το βλέμμα στη διάσκεψη των G20, σύμφωνα με προσχέδιο που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες εμμένουν στη δέσμευση τους για ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες και στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, σε κείμενο που θα παρουσιασθεί στη διάσκεψη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η τρέχουσα μεταβλητότητα στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές «μπορεί να συνεχιστεί και να γίνει βαθύτερη».

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη ενδέχεται να είναι ηπιότερη, λόγω της στασιμότητας στην Ευρωζώνη και των κινδύνων για επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Επίσης, όπως αναφέρεται, η αναπόφευκτη απομάκρυνση από τα χαμηλά επιτόκια και τη μη συμβατική νομισματική πολιτική στις ανεπτυγμένες οικονομίες, μπορεί να δημιουργήσουν προκλήσεις για τις αναπτυσσόμενες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ