Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ημέρα της μητέρας! Πως καθιερώθηκε η γιορτή

Κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζεται η Ημέρα της Μητέρας!

Η αγάπη της μητέρας προς το παιδί της είναι απεριόριστη, είναι ένα δέσιμο που ξεκινά από την εγκυμοσύνη και διαρκεί μία ολόκληρη ζωή! Η “μητέρα, μανούλα, μαμά” είναι πάντοτε ο φύλακας άγγελος μας, η φίλη, η σύμβουλος, η υπομονετική παρουσία που κάποιες φορές επιλέγει ακόμη και να στέκεται αόρατα δίπλα μας, ωθώντας μας στο να παίρνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις. Η αγκαλιά της είναι πάντοτε ανοιχτή όσα χρόνια και αν περάσουν με την ίδια λαχτάρα και αγάπη!

Η Γιορτή της Μητέρας έχει καθιερωθεί ανά τον κόσμο στη σύγχρονη εποχή, και στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Πρόκειται για μία κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτική συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Από την αρχαιότητα

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στη σύγχρονη εποχή

Ιστορικά, η Γιορτή της Μητέρας προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων με το όνομα «Ημέρα Φιλίας της Μητέρας» (Mother’s Friendship Day) που ιδρύθηκε το 1865 υπό την Aνν Ριβς Τζάρβις (Ann Reeves Jarvis) κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865). Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστικές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου όπως ο αγώνας για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

⇒ Στις 10 Μαΐου του 1908, λοιπόν, οικογένειες συμμετείχαν σε εκδηλώσεις στην πόλη καταγωγής της Tζάρβις στην περιοχή Γκράφτον στη Δυτική Βιρτζίνια, καθώς επίσης και στη Φιλαδέλφεια –όπου ζούσε η Τζάρβις τότε- και σε άλλες πόλεις.

⇒ Χάρη στις προσπάθειες της, η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις και πολιτείες των ΗΠΑ, μέχρι που ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον το 1914 όρισε ως επίσημη ημέρα εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η κόρη της Άνν Τζάρβις, Άννα, σίγουρα όταν ξεκινούσε αυτό το φόρο τιμής προς τη μητέρα της και θέλοντας να συνεχίσει το έργο της, δεν περίμενε τις καταναλωτικές διαστάσεις που θα έπαιρνε στο δυτικό κόσμο αυτή η ημέρα. Ο καταναλωτισμός και η εμπορικότητα άρχισαν να καλύπτουν το αρχικό νόημα της γιορτής, και παρά τις προσπάθειες της Άννας να μποϊκοτάρει τον καταναλωτισμό εκείνης της ημέρας, δεν μπόρεσε να κατευνάσει αυτό το κύμα.

Η ουσία της γιορτής σήμερα

Ο καταναλωτισμός του τελευταίου αιώνα είναι πλέον δεδομένος, σκοπός όμως σε τέτοιου είδους γιορτές δεν είναι να εστιάζουμε στις πωλήσεις των επιχειρήσεων σε δώρα, κάρτες, λουλούδια, αυτό άλλωστε αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας μας που ο καθένας επιλέγει να το χρησιμοποιήσει με το δικό του τρόπο, σκοπός είναι να κάνουμε ορατή την αγάπη και το σεβασμό μας σε αυτό το πρόσωπο που λέγεται “μητέρα” κάθε ημέρα της ζωής της, και με αφορμή αυτή την παγκόσμια ημέρα ο καθένας μας να επιλέξει την δική του κίνηση αγάπης προς το πρόσωπο της!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ


ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ