Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Ημερολόγιο συναισθημάτων σε έξυπνα κινητά για μείωση του άγχους

Για την πρώτη εφαρμογή που στοχεύει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της ευεξίας και είναι διαθέσιμη σε κινητά με λειτουργικό android, μίλησε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, o δημιουργός της, ψυχολόγος, υπαρξιακός – οικογενειακός ψυχοθεραπευτής Χάρης Πίσχος.

Όπως αναφέρει ο κ. Πίσχος η εφαρμογή που διατίθεται δωρεάν έχει το όνομα Feel Identity (FID), στηρίζεται στη μέθοδο της αυτοκαταγραφής συναισθημάτων, και αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Πώς λειτουργεί

«Με γνώμονα την αισιόδοξη ματιά στο μέλλον δημιουργήσαμε μαζί με τους προγραμματιστές Ιωάννη Καρύδη, Παναγιώτη Γρατσάνη και Πέτρο Γαστεράτο αυτή την εφαρμογή, στοχεύοντας να βοηθήσουμε τον κάθε άνθρωπο που θα την κατεβάσει στο κινητό του, να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του και να τα συνδέσει με γεγονότα, σκέψεις ή ιδέες που έχει στην καθημερινότητα του. Όλη αυτή η πληροφορία αποθηκεύεται σε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων, μέσα στην εφαρμογή, όπου ο κάθε χρήστης ανατρέχει εκεί και μπορεί να δει εύκολα και γρήγορα, πώς και για ποιο λόγο έχει νιώσει διάφορα συναισθήματα, σε συγκεκριμένες μέρες. Επιπρόσθετα επειδή θέλουμε να τον βοηθήσουμε και στην αυτοαξιολόγηση, κάθε εβδομάδα δέχεται μία ανατροφοδότηση (ένα feedback όπως το έχουμε ονομάσει) από την εφαρμογή, που του επεξηγεί ποιο ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα και του παρέχει σε εύκολα και κατανοητά βήματα, τρόπους αυτοαξιολόγησης των συναισθημάτων και των γεγονότων που βίωσε. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι ο χρήστης να μπορεί να επαναξιολογεί ότι του έχει συμβεί, προκειμένου με πιο καθαρό μυαλό να μπορεί να προβαίνει σε λύσεις».

Η συναισθηματική αυτοαξιολόγηση προάγει την ψυχική υγεία

Ίσως κάποιος που είτε λόγω μίας αγχώδους διαταραχής είτε λόγω κατάθλιψης βιώνει δυσάρεστα συναισθήματα, να θεωρεί ότι η αναδρομή σε αυτά, ενδεχομένως του επιτείνει την κατάσταση. Ωστόσο οι ειδικοί έχουν άλλη άποψη. Αυτή η μέθοδος της αυτοκαταγραφής, όπως μας εξηγεί ο κ Πίσχος, είναι μία μέθοδος η οποία έχει επιστημονικό υπόβαθρο. «Έχει παρατηρηθεί ότι στις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, βοηθάει πάρα πολύ τον άνθρωπο να κατανοήσει τη συμβαίνει στη ζωή του και να πάρει τον έλεγχο στα χέρια του. Η ευεξία προκαλείται από τον έλεγχο της ζωής μας, γιατί όσο μπορούμε και αυτοπαρατηρούμε τη ζωή μας, βλέπουμε ότι δεν είμαστε έρμαιο κάποιων καταστάσεων».

Οσονούπω και διαδραστικά

Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή δεν είναι διαδραστική επισημαίνει ο κ. Πίσχος. «Προς το παρόν υπάρχει ένας αλγόριθμος, ο οποίος επεξεργάζεται αυτοματοποιημένα, όλα τα στοιχεία που συλλέγονται. Σε δεύτερη φάση θα υπάρχει μία ομάδα ειδικών ψυχικής υγείας, οι οποίοι θα είναι στη διάθεση του χρήστη, για να τον βοηθούν πιο εξατομικευμένα στα προβλήματα του».

Στο 7,6% οι αγχώδεις διαταραχές στην Ελλάδα

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατάθλιψη που πλήττει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους, αποτελεί πλέον την κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας, ενώ τα ποσοστά της αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 18% διεθνώς από το 2005, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην Ελλάδα στα χρόνια της ύφεσης η κατάθλιψη, όπως αναφέρουν πρόσφατες μελέτες, έχει επηρεάσει το 8% του πληθυσμού, ενώ όσον αφορά το άγχος, σύμφωνα με τον κύριο Πίσχο, έχει διαπιστωθεί ότι ένα 7,6% του πληθυσμού δηλώνει ότι πάσχει από αγχώδεις διαταραχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ