Την ώρα που η πρωτεύουσα της Ινδίας είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους ηγέτες των 20 πλουσιότερων κρατών του πλανήτη (πλην Ρωσίας και Κίνας), η τοπική κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν σχολεία, γραφεία, αγορές και εστιατόρια για τρεις ημέρες, με την πόλη να θέλει να δείξει ένα… καλύτερο πρόσωπο στο εξωτερικό και στους ηγέτες των G20.
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του Δελχί στον Guardian, οι τοπικές αρχές «ντρέπονται για την ύπαρξή τους» και προσπαθούν να τους επιβάλλουν lockdown για να μην δει ο υπόλοιπος πλανήτης τις συνθήκες φτώχειας που επικρατούν στην πρωτεύουσα της Ινδίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ξοδεύτηκε κονδύλι 100 εκατομμυρίων λιρών για να γίνει στο Δελχί ένα «λίφτινγκ», απομακρύνοντας τις φτωχές περιοχές της πόλης από τα ξένα μάτια ενώ αρκετές παραγκουπόλεις ισοπεδώθηκαν εντελώς.
«Έχουν καλύψει την περιοχή μας, έτσι ώστε να μην δουν οι ξένοι φτωχούς ανθρώπους σαν εμάς, αλλά και γενικότερα τη φτώχεια που επικρατεί στη χώρα», λέει η 50χρονη Devi. «Όταν είναι η ώρα των εκλογών, κάθε πολιτικός έρχεται να μας δει. Τρώνε μαζί μας και μας δίνουν υποσχέσεις. Αλλά σήμερα ντρέπονται για την ύπαρξή μας».
Σύνοδος G20: Τι κρύβεται πίσω από τις αφίσες «καλωσορίσατε στην Ινδία»
Είναι ενδεικτικό πως στις πινακίδες που τώρα περιβάλλουν τις φτωχογειτονιές του Δελχί, τώρα έχουν τοποθετηθεί μεγάλες αφίσες με το πρόσωπο του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, οι οποίες καλωσορίζουν τους ξένους ηγέτες των G20 που είναι πιθανό να περάσουν από εκεί.
Για τους κατοίκους που ζουν στον καταυλισμό Coolie στο νότιο Δελχί, η σύνοδος κορυφής αυτού του Σαββατοκύριακου θα επιφέρει πλήγμα όχι μόνο στην αξιοπρέπειά τους αλλά και στα προς το ζην. Σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν καθαροί οι δρόμοι, αλλά και για λόγους ασφαλείας, οι ινδικές αρχές επέβαλαν συνθήκες «καραντίνας» στα 32 εκατ. άτομα που ζουν στους δρόμους του Δελχί, από όπου θα περάσουν παγκόσμιοι ηγέτες όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Ρίσι Σούνακ και ο Όλαφ Σολτς.
Όλα τα σχολεία, τα γραφεία, οι χώροι εργασίας, οι αγορές, τα εστιατόρια και τα καταστήματα (πέρα από αυτά που πωλούν τρόφιμα) έχουν διαταχθεί να μείνουν κλειστά για τρεις ημέρες, η κυκλοφορία στους δρόμους θα περιοριστεί, τα ντελίβερι έχουν απαγορευτεί και συνιστάται στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Ενώ η αστυνομία του Δελχί έχει προβεί σε αρκετές δηλώσεις όπου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι «δεν πρόκειται για lockdown», οι φτωχότεροι κάτοικοι και οι μεροκαματιάρηδες της πόλης, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν ούτε μια μέρα εργασίας, λένε ότι ο αντίκτυπος αυτών των περιορισμών θα είναι καταστροφικός για αυτούς.
Μετέφεραν σε καταφύγια πάνω από 4.000 αστέγους
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Ινδίας είναι πως περισσότεροι από 4.000 άστεγοι, που ζούσαν κάτω από αερογέφυρες και δρόμους, τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν σε καταφύγια στα περίχωρα της πόλης. Ο Harsh Mander, ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών στο Δελχί, λέει ότι έγιναν «μεγάλες προσπάθειες από τις αρχές είτε να εκδιώξουν τους φτωχούς από την πόλη είτε να τους απομακρύνουν από την κοινή θέα».
«Είμαστε η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε επίσης τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας», λέει ο Mander.
Για τους πλανόδιους πωλητές, που θα υποστούν απώλειες τριών ημερών, το «lockdown» είναι επίσης ιδιαίτερα επιζήμιο. Νωρίτερα, είχαν λάβει εντολή από την κυβέρνηση του Δελχί να ανακαινίσουν τις επιχειρήσεις τους για τη σύνοδο κορυφής της G20 με δικά τους έξοδα, αλλά τώρα δεν μπορούν καν να τα ανοίξουν.
Ο 39χρονος Sunil Sharma, που διατηρεί ένα κατάστημα τσαγιού κοντά σε σταθμό του μετρό του Δελχί, λέει ότι χρειάστηκε να πάρει ένα δάνειο 50.000 ρουπιών (580 ευρώ) για μπογιές, αφού του δόθηκε εντολή να βάψει το μαγαζί του. «Οι αρχές θέλουν αυτή η πόλη να φαίνεται καλύτερη κάνοντας εμάς να υποφέρουμε», είπε. «Δεν έχω ακόμη αποπληρώσει αυτό το δάνειο. Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για τους ξένους τώρα, αλλά για εμάς η ζωή έχει γίνει πιο δύσκολη».
Πηγή: Guardian