Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή άνω των 500 συνέδρων πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ποινικού Δικαίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου στις 3-5 Ιουνίου στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τραπέζης της Ελλάδος.
Γενικό θέμα του συνεδρίου ήταν: «ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ». Και σκοπό είχε να ενημερώσει το νομικό κόσμο για τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο του Διεθνούς Οικονομικού Ποινικού Δικαίου, των εγκλημάτων Διαφθοράς, του Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και το Δίκαιο των Διεθνών Εγκλημάτων.
Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ποινικής επιστήμης παγκοσμίως, όπως ο Καθηγητής Claus Roxin, ο μεγαλύτερος ίσως εν ζωή ποινικολόγος στον κόσμο, ο Καθηγητής Ulrich Sieber, Διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck για το Αλλοδαπό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο του Φράιμπουργκ, ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου Genlin Liang, ο μεγάλος Iσπανός ποινικολόγος Jesus Maria Silva Sanchez, Καθηγητής στο Παν/μιο της Βαρκελώνης, ενώ επιστολή έστειλε ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard Lloyd Weinreb, που είναι και επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου. Η μεγάλη ανταπόκριση και προθυμία με την οποία συνέρρευσαν τόσοι σημαντικοί επιστήμονες καταδεικνύει την αναγνώριση της Ελληνικής Ποινικής Επιστήμης στο εξωτερικό.
Κορυφαία στιγμή του Συνεδρίου ήταν η ανακοίνωση ότι εγκαινιάζεται συνεργασία του Ινστιτούτου με το Ινστιτούτο Max Planck για το Διεθνές και Αλλοδαπό Ποινικό Δίκαιο του Φράιμπουργκ, όπως ανακοινώθηκε από τον Διευθυντή του τελευταίου, διεθνούς φήμης καθηγητή Ulrich Sieber .
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΕΔΠΔ, Καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος, «Η συνεργασία ενός κολοσσού, όπως είναι το Ινστιτούτο Max Planck με το νεοπαγές Ινστιτούτο της Αθήνας, αποδεικνύει την εκτίμηση που τρέφουν οι Γερμανοί συνάδελφοι στους Έλληνες νομικούς και την εμπιστοσύνη τους ότι παρά την έλλειψη υλικών πόρων είναι σε θέση να συμβάλουν ουσιαστικά στην προαγωγή της επιστήμης»