Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Intrakat: Σημαντική η συμβολή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών στην προστασία του περιβάλλοντος

Ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή της «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών (ΜΕΑ)» στην αποκομιδή και διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, τόσο για τον Νομό Σερρών όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΜΕΑ, προϊόν έργου Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ΣΙΡΡΑ Α.Ε. στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες INTRAKAT, ARCHIRODON GROUP & ENVITEC

Εφαρμόζει στην πράξη την αρχή της κυκλικής οικονομίας στην περιοχή, με έμφαση στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, δίνοντας μια οργανωμένη και μελετημένη λύση στο πρόβλημα των σύμμεικτων απορριμμάτων. Σημειώνεται πως από την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ Σερρών, τον Οκτώβριο του 2019, έως και το τέλος του 2022:

• Εισήλθαν και επεξεργάσθηκαν 180.028 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων
• Ανακτήθηκαν και διατέθηκαν 25.780 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών στις γενικές κατηγορίες πλαστικών, μετάλλων και χαρτιού/χαρτονιού, ενώ
• Παρήχθησαν και διατέθηκαν 24.305 τόνοι δευτερογενών προϊόντων, όπως π.χ. CLO, αδρανή και άμμος.

Το έργο κατασκευάστηκε στη θέση «Ερείπια Νεράιδας», που ανήκει στο Δήμο Ηράκλειας Σερρών, σε συνολική έκταση περίπου 57 στρεμμάτων δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΥ Σερρών. Η ΣΙΡΡΑ ΑΕ συμμετείχε στη χρηματοδότηση του έργου με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ- ενώ έχει αναλάβει τη λειτουργία και διαχείριση της μονάδας για διάστημα 25 ετών, για λογαριασμό του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μονάδα εφαρμόζει ένα σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, από τα καλύτερα της Ευρώπης, το οποίο περιλαμβάνει τεχνολογίες μηχανικής διαλογής και βιολογικής επεξεργασίας, μέσω κομποστοποίησης. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ώστε να παραλαμβάνει ετησίως 63.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων από τα Δημοτικά δίκτυα πράσινου κάδου των Δήμων του Νομού Σερρών και του Δήμου Κιλκίς. Από την ονομαστική δυναμικότητα των 63.000 τόνων, οι 3.000 τόνοι ετησίως είναι προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.

Μέσω αυτών των σύγχρονων τεχνικών, η μονάδα μειώνει τα υπολείμματα υγειονομικής ταφής σε λιγότερο από το 40% των παραγόμενων αποβλήτων, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του υφιστάμενου χώρου υγειονομικής ταφής. Στην ΜΕΑ επιτυγχάνεται η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών που θα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ, έτσι η μονάδα συνεισφέρει στους εθνικούς στόχους διαχείρισης αποβλήτων, ενώ βελτιώνει την απόδοση της χώρας μας στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Ταυτόχρονα, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και στην εθνική οικονομία. Συγκεκριμένα, εκτός από την περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση διαχείρισης απορριμμάτων, στα οφέλη του έργου περιλαμβάνονται: η αποφυγή επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δυνατότητα άντλησης εσόδων από την παραγωγή προϊόντων τα οποία προκύπτουν από την επεξεργασία των απορριμμάτων, καθώς και η τόνωση της τοπικής απασχόλησης – έχουν ήδη δημιουργηθεί 65 άμεσες νέες θέσεις εργασίας για τη λειτουργία της μονάδας. Παράλληλα, ενισχύεται η τοπική οικονομία και τονώνεται η εμπορική δραστηριότητα της περιοχής, μέσω της πώλησης των ανακυκλώσιμων προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλής τεχνολογίας μονάδα αποτελεί πρότυπο, τόσο για τη Βόρεια Ελλάδα όσο και γενικότερα, και ότι μπορεί να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τους κατοίκους της περιοχής και, κυρίως, για τις επόμενες γενιές μέσα από εκπαιδευτικές σχολικές επισκέψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

PRODEA Investments: Οι χώροι εργασίας χρειάζεται να είναι ανθρωποκεντρικοί

Οικογένεια Σεπετά: Καλωσορίζει τη στρατηγική επένδυση του SMERC, στην ΕΨΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ