Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ιωάννης Αγγελής: Η επιστολή που “καίει” Δημητρίου-Τουλουπάκη

Ο Ιωάννης Αγγελής και η άτυπη ενημέρωση σχετικά με τις ημέρες και τα έργα των εισαγγελέων Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και όχι μόνο στην Ξένη Δημητρίου.

  • Από τέλος Νοεμβρίου γνώριζε η Ξένη Δημητρίου για τις μεθοδεύσεις Τουλουπάκη
  • Τις 15 Δεκεμβρίου είχε ενημερωθεί εγγράφως από τον αντεισαγγελέα Ι. Αγγελή
  • Σκόπευε να ασκήσει διώξεις σε τρεις πολιτικούς και να… καθαρίσει η ανάκριση

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Από τα τέλη Νοεμβρίου 2019 ήταν ενημερωμένη η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για την προβληματική και στοχευμένη έρευνα της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Μάλιστα από τις 15 Δεκεμβρίου 2019 είχε ενημερωθεί και εγγράφως από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή ότι η κα Τουλουπάκη είχε σκοπό να ασκήσει διώξεις, χωρίς στοιχεία, κατά τριών συγκεκριμένων πολιτικών και συγκεκριμένα του Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριου Σαλμά.

Επιστολή-ντοκουμέντο που αποκαλύπτει η “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κα Δημητρίου η οποία για δικούς της λόγους επέλεξε να διαστρεβλώσει την αλήθεια καταθέτοντας στην Προανακριτική της Βουλής ότι ο Ιωάννης Αγγελής αντέδρασε μόνο μετά τις 5 Ιανουαρίου του 2019 όταν η εφημερίδα «δημοκρατία» φιλοξένησε το διαβόητο ρεπορτάζ με το στικάκι που δήθεν αρνήθηκε να παραλάβει από Αμερικανούς.

Τα όσα καταγράφονται στην ενημέρωση την οποία παρείχε ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός στην κα Δημητρίου ρίχνουν φως στο οργιώδες παρασκήνιο που ακολούθησε και αποκαλύφθηκε με την κατάθεσή του στη Βουλή. Παράλληλα αποκαλύπτουν πολλά για τον διπλό ρόλο που εμφανίζεται να διατέλεσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η οποία συντασσόταν αρχικά με την απομάκρυνση της κας Τουλουπάκη από την εισαγγελίας Διαφθοράς αλλά στη συνέχεια άλλαξε ρότα και πλέον αδειάζει το πρώην «αγαπημένο της παιδί».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» από τα τέλη Νοεμβρίου η πρώην επικεφαλής του ΑΠ ήταν ενήμερη για τις αρρυθμίες που παρουσιάζονταν στην εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και την προβληματική έρευνα που διενεργούσε η κα Τουλουπάκη στην υπόθεση Novartis. Μετά από 15 ημέρες ενημερώθηκε και εγγράφως για όλα όσα είχε διαπιστώσει κατά τη σύντομη παρουσία του ως επόπτης της εισαγγελίας ο Ιωάννης Αγγελής. Μάλιστα τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, όπου εκφράστηκαν οι επιτακτικοί λόγοι αποχώρησης της κας Τουλουπάκη από την εισαγγελία Διαφθοράς. Προκειμένου να σπάσουν οι δεσμοί με τον «Ρασπούτιν». Δεσμοί οι οποίοι, όπως αποδείχτηκε και καταγγέλθηκε στην Προανακριτική, δεν αφορούσαν μόνο το χειρισμό της υπόθεσης Novartis αλλά και άλλες. Όπως εκείνη του μεγαλοτραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα αλλά και του Αριστείδη Φλώρου. Τελικά η ιστορία έγραψε ότι ο Ρασπούτιν αποδείχτηκε πιο… ισχυρός. Το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» έθεσε τον Ιωάννη Αγγελή εκτός μάχης. Η Ελένη Τουλουπάκη επιβίωσε. Και πλέον η Ξένη Δημητρίου μετατράπηκε σε μάρτυρας υπεράσπισης τόσο του πρώην υπουργού όσο και της εισαγγελέως Διαφθοράς.

«Καθυστέρηση στο χειρισμό υποθέσεων»

Στην επιστολή του με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2018 ο Ιωάννης Αγγελής κάνει αρχικά μια εκτενή αναφορά για τον περίεργο τρόπο που λειτουργεί η εισαγγελία Διαφθοράς. « Γενικώς παρατηρείται μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον χειρισμό και στην περαίωση συγκεκριμένων δικογραφιών. Η καθυστέρηση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, ουδέποτε έχει γίνει έλεγχος (έκθεση επιθεώρησης) από τον χρόνο συστάσεως της, οδηγεί σε «ακαταστασία» ως προς τον τρόπο λειτουργίας της επιμέρους αυτής υπηρεσίας, η οποία τυπικώς ανήκει στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών» αναφέρει και συνεχίζει: «Το γεγονός ότι εκκρεμούν στην υπηρεσία αυτή σημαντικού οικονομικού,   και με πολιτικές (ή και κομματικές προεκτάσεις)  δικογραφίες, δημιουργεί μια «υποσυνείδητη προδιάθεση ελέγχου»,  εν όψει και του γεγονότος ότι, πολλά στοιχεία (ενδεχομένως και από τις δικογραφίες) να βρίσκονται δημοσιευμένα στα ΜΜΕ (ηλεκτρονικά και έντυπα). Ως προς τους επίκουρους Εισαγγελείς που στελεχώνουν την υπηρεσία αυτή, ουδείς έχει ελεχθεί μέχρι τώρα για την ποιότητα και τον τρόπο εργασίας του. Ουδείς επίσης γνωρίζει πόσες υποθέσεις – δικογραφίες «βρίσκονται στα χέρια τους και από πότε», αφού παρά την γραπτή παραγγελία μου προς την διευθύνουσα την εισαγγελία διαφθοράς, αυτή αρνήθηκε (παρά τις προφορικές υπενθυμίσεις μου) να μου αποστείλει πίνακα εκκρεμοτήτων, με την αιτιολογία ότι «αυτό απαιτεί χρόνο και δεν προφταίνει».  Το τελευταίο όμως δεν την εμποδίζει να απουσιάζει «συχνά – πυκνά» στο εξωτερικό για λόγους μάλιστα που εγώ δεν έχω ενημερωθεί λεπτομερώς (κατά τα λεχθέντα απ΄  αυτή ενημερώνει Εσάς). Σε συγκεκριμένη επίσης υπόθεση διαβλέποντας υπερβολική καθυστέρηση στον χειρισμό υπόθεσης με οικονομικό ενδιαφέρον και επώνυμους εμπλεκομένους αναγκάστηκα και έστειλα την με αριθμό 1357/17-12-2018 γραπτή παραγγελία μου, χωρίς όμως να έχει αυτή μέχρι τώρα «κάποια ανταπόκριση».

«Δεν με ενημερώνουν»

Στη συνέχεια του ενημερωτικού σημειώματος προς την πρώην εισαγγελέα του ΑΠ ο Ιωάννης Αγγελής αναφέρεται στην υπόθεση Novartis. «Η συνεργασία μου με τους Εισαγγελείς του τμήματος διαφθοράς, που χειρίζονται την εν λόγω υπόθεση, δύναται να χαρακτηριστεί «λίαν επιεικώς ως ανεκτή». Είναι δε εμφανέστατη η προσπάθεια να μην λάβω γνώση όλου του περιεχομένου της δικογραφίας, αφού κάθε στοιχείο «το τραβάω με το τσιγκέλι»)» λέει και συνεχίζει:  «Είναι ευνόητο ότι μια τόσο σοβαρή υπόθεση (οικονομικές, πολιτικές κλπ προεκτάσεις), απαιτεί την χάραξη κάποιας συγκεκριμένης στρατηγικής χειρισμού. Τέτοια στρατηγική δεν φαίνεται να υπάρχει».

«Να ασκήσουμε διώξεις»

Στη συνέχεια της επιστολής του ο κ. Αγγελής στηλιτεύει τον τρόπο ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών Αρχών επισημαίνοντας ότι η Ελένη Τουλουπάκη προτίμησε την ανεπίσημη επικοινωνία με τις ΗΠΑ, κατά παρέκκλιση της Δικαστικής συνεργασίας. «…Οι πληροφορίες δίνονται εγγράφως, με την ένδειξη όμως (στα περισσότερα έγγραφα) ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επισήμως. Δεν μπορεί να διαπιστωθεί με βεβαιότητα πόσα ακριβώς πληροφοριακά έγγραφα εστάλησαν, αφού αυτά «δεν περνούσαν» από το πρωτόκολλο της Εισαγγελίας διαφθοράς, μετά την ανάληψη της υπόθεσης από την κα Τουλουπάκη. Αντίθετα η κα Ράικου «πέρναγε» όλα (δύο)  τα σχετικά έγγραφα  από το πρωτόκολλο», αναφέρει και περιγράφει λεπτομερώς τι του αποκάλυψε η εισαγγελέας Διαφθοράς προ της διαβόητης συνάντησης με τους Αμερικανούς στη Βιέννη στις 4 Δεκεμβρίου 2018. «… Η τελευταία συνάντηση στην οποία και παρευρέθηκα (μετά από έγκρισή σας) προκλήθηκε από την Εισαγγελία προκειμένου να ενημερώσουν τις ΗΠΑ ότι η υπόθεση «είναι ώριμη και θα ασκηθεί ποινική  δίωξη εναντίον τριών πολιτικών», περί το τέλος του μηνός Δεκεμβρίου 2018. Φυσικά και απέτρεψα τους Εισαγγελείς του τμήματος διαφθοράς να γνωστοποιήσουν κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ, την στιγμή μάλιστα που το αγνοούσε  η κα Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, αλλά και εγώ ίδιος, ως επόπτης του έργου των. Σε σχετική μου ερώτηση από ποια στοιχεία προκύπτουν οι ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των τριών πολιτικών (τα ονόματα των οποίων Σας έχω αναφέρει προφορικώς, κατά την ενημέρωσή μου), μου απάντησαν ότι «στηρίζονται» στις καταθέσεις των μαρτύρων και σε όσα θα βρει η κα ανάκριση μεά την άσκηση ποινικής δίωξης….Είναι πλέον ή βέβαιον ότι:  από την κα Τουλουπάκη  έχει ήδη ληφθεί η απόφαση ασκήσεως ποινικής δίωξης κατά τριών πολιτικών προσώπων. Κατά την άποψη της η δίωξη πρέπει να ασκηθεί το ταχύτερο δυνατόν, να διαβιβαστεί στη συνέχεια  η δικογραφία στην κα Ανάκριση, η οποία θα βρει τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία. Η άποψη αυτή είναι τουλάχιστον επικίνδυνη, αφού τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία μπορεί να στηριχθεί (αυτή την στιγμή) η άσκηση ποινικής δίωξης  είναι οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων…».

Μάλιστα στη συγκεκριμένη επιστολή ο κ. Αγγελής ζητούσε την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ιδίου, της Ξ. Δημητρίου και της Ε. Τουλουπάκη προκειμένου:

Α)να χαραχθεί η ακολουθούμεθα στρατηγική χειρισμού της υπόθεσης,

Β)να εκτιμηθούν τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία,

Γ)να διευκρινιστεί εάν έχουν ερευνηθεί οι σχετικές πληροφορίες από ΗΠΑ,

Δ)να τεθούν τα χρονικά όρια περαίωσης,

Ε) να αποφασιστεί «ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΥΧΟΥΣΑ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ».

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΓΓΕΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ