Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ιωάννης Αγγελής: Η άγνωστη ζωή του Έλληνα Ντι Πιέτρο

Σε μια άλλη ζωή ο Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενδεχομένως να ασχολούταν με τη συγγραφή ιστορικών βιβλίων λόγω της ιδιαίτερης αγάπης που έχει για το διάβασμα και δη την Ιστορία.

Του Νίκου Σιδέρη

• Ποιος είναι ο εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος αποκάλυψε το σύστηµα «Ρασπούτιν» στη ∆ικαιοσύνη • Από τον Απόλλωνα της Νάξου στον Άρειο Πάγο • Οι µεγάλες υποθέσεις και η απειλή µε το πιστόλι στον κρόταφο! • Λατρεύει να διαβάζει αλλά η µοίρα τον έφερε να «γράφει» ιστορία!

Σε αυτήν τη ζωή η μοίρα τον έφερε στη θέση του πρωταγωνιστή όχι μιας αλλά δύο ιστοριών δικαστικο-πολιτικών θρίλερ που συντάραξαν και συνταράσσουν το Πανελλήνιο. Το πρώτο «παίχτηκε» την περίοδο 2015-‘16 σχετικά με τον ρόλο που φέρεται να διετέλεσαν ανώτεροι και ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί σχετικά με τον χειρισμότης δικογραφίας του επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλου και το δεύτερο το 2019-‘20 με αφορμή τους χειρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς, του γνωστού «Ρασπούτιν», αλλά και της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, στην υπόθεση Novartis.

Για όσους τον γνωρίζουν ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος δεν έγινε δικηγόρος γιατί όπως εκμυστηρεύεται σε φίλους του «δεν μπορούσε να ζητάει χρήματα από τους πελάτες» και στις δύο περιπτώσεις δεν στράφηκε εναντίον συναδέλφων του αλλά «πράξεων και καταστάσεων που είδε με τα ίδια του τα μάτια». Γι’ αυτό τον λόγο, όπως συνομολογούν άπαντες και άπασες στον Άρειο Πάγο, όχι μόνο χαίρει της εκτίμησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων του αλλά η παρουσία του προκαλεί και ένα κρυφό θαυμασμό: Για τον εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος δεν διστάζει να συγκρουστεί και να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα, όταν υπάρχουν προφανείς λόγοι!

Η ΝΑΞΟΣ, Η ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΑΡΙΕΡΑ

Γεννημένος το 1957 στον Απόλλωνα της Νάξου, μέλος οικογένειας αγροτών, η ζωή του Ιωάννη Αγγελή δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Το αντίθετο. Αναγκάστηκε να δουλέψει και μάλιστα σκληρά από τα παιδικά του χρόνια.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι δουλειές έκανε για να καταφέρει να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του», λένε στην «Μ» φίλοι του από το νησί. Σε ηλικία 10 ετών ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου γίνεται εσωτερικός μετανάστης. Μετακομίζει οικογενειακώς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έναν χρόνο μετά την πτώση της Χούντας, το 1975, δίνει εξετάσεις και εισάγεται στη Νομική Αθηνών. Αποφοιτεί το 1979, πηγαίνει κατευθείαν Στρατό και εισέρχεται στον εισαγγελικό κλάδο το 1983.

Στη συνέχεια μετεκπαιδεύεται για δύο χρόνια στην Αγγλία σε θέματα Αγγλικού Εισαγγελικού Θεσμού, καθώς και σε θέματα Ευρωπαϊκού Συγκριτικού Δικαίου, ενώ σε δεύτερη εκπαιδευτική άδεια που λαμβάνει παρακολουθεί ειδικά σεμινάρια σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και εγκλήματος στο διαδίκτυο.

ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΡΙΖΑΪ

Το 1994 είναι μια χρονιά ορόσημο στην εισαγγελική σταδιοδρομία του Ιωάννη Αγγελή. Μια, ιδιαίτερα σοβαρή, εισαγγελική έρευνα την οποία πραγματοποιεί για κύκλωμα διαφθοράς με πρωταγωνιστές σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις ελληνικές φυλακές. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, ο σωφρονιστικός υπάλληλος και συνδικαλιστής της ΝΔ Θανάσης Φωτάκης απειλεί τον Αγγελή με όπλο στο κεφάλι για να μην ολοκληρωθεί έρευνα που διενεργείται μέσα στον κοιτώνα του. «Ακόμα δεν ξέρω πως σώθηκα», λέει σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε όσους τον ρωτούν για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Από την έρευνα στον κοιτώνα του Φωτάκη εντοπίζονται 5 πιστόλια, 4.000 σφαίρες, 300 γραμμάρια ηρωίνης και 100 χάπια μεθαδόνης! Ο Φωτάκης παραπέμπεται και καταδικάζεται πρωτόδικα σε έξι χρόνια κάθειρξης αλλά αποφυλακίστηκε λίγο καιρό αργότερα.

Την ίδια χρονιά ο νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εισβάλλει στα άδυτα της σαϊεντολογίας μέσω εισαγγελικής έρευνας την οποία διενεργεί. Μάλιστα,τα αποτελέσματα της έρευνάς του ζητούν συνάδελφοί του από το εξωτερικό, όπως τη Ρωσία.
Αρκετά χρόνια αργότερα από την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάστηκε η υπόθεση του «παραδικαστικού» με κατηγορούμενους, μεταξύ άλλων, τους πρώην δικαστικούς Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και Ευάγγελο Καλούση, ο Ιωάννης Αγγελής «αστράπτει» προτείνοντας την ενοχή όλων των κατηγορουμένων με τη μνημειώδη φράση: «Η υπόθεση που έχετε μπροστά σας είναι η “κορυφή του παγόβουνου” και για την ακρίβεια το 1/10 από την υπόθεση που είναι γνωστή ως παραδικαστικό κύκλωμα».

Ως εισαγγελέας έδρας λαμβάνει μέρος και σε άλλες μεγάλες υποθέσεις όπως η δίκη της Παντείου αλλά και της Παρατράπεζας της Ελλάδας, ενώ το 2010 απειλείται στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από τον διαβόητο κακοποιό ΑλκέτΡιζάι ο οποίος τον προειδοποίησε ότι «εσύ θα τα πεις με τη Σέχτα Επαναστατών». Θα δεις»!

ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η επιλογή του πρώην επόπτη των εισαγγελέων Διαφθοράς να στηλιτεύει πράξεις που δεν ομονοούν με το εισαγγελικό λειτούργημα, κοινώς «να μην βάζει νερό στο κρασί του» ή να «μην κάνει τα στραβά μάτια», δημιουργεί υποστηρικτές αλλά και πολέμιους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, το 2016 από το Βήμα της Βουλής και φόντο την υπόθεση Βγενόπουλου τον χαρακτήριζε «ικανό, έντιμο και αδάμαστο», ενώ λίγα χρόνια αργότερα με αφορμή την έρευνα για το πως στήθηκε η σκευωρία Novartis τον αποκάλεσε «σκευωρό, φαντασιόπληκτο ακόμη και… κορόιδο». Εκείνο που κανείς πάντως δεν μπορεί να παραβλέψει και άπαντες αναγνωρίζουν είναι το κύρος, οι γνώσεις του και η επιστημονική του κατάρτιση! Είναι ενδεικτικό ότι ο Ι. Αγγελής είναι διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (από το 2001), στην αστυνομική Ακαδημία (από το 1991) και στην Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.


Σχετικά άρθρα:
Εξώδικο Αγγελή στη “δημοκρατία” για τη δήθεν υποκλοπή στοιχείων του FBI
Δυσοσμία στη Δικαιοσύνη: Έστησαν τον Αγγελή για να σώσουν την Τουλουπάκη

Παράλληλα, έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε δεκάδες συνέδρια, στην Ελλάδα και στο
εξωτερικό, εκπροσωπώντας τη χώρα μας: α) στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ειδικότερα στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, στην επιτροπή GRECO που ασχολείται αποκλειστικώς με θέματα καταπολέμησης διαφθοράς, β)στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών –ΟΗΕ κατά την κατάρτιση της Συμβάσεως για την καταπολέμηση του Διεθνιστικού Οργανωμένου Εγκλήματος – Convention against transnational Organized Crime, της σύμβασης καταπολέμησης της διεθνούς διαφθοράς (UNCAC) κ.λπ. και γ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην EUROJUST, στο ευρωπαϊκό Δικαστικό δίκτυο -EJN – European Judicial Network. Παράλληλα, έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών στο τμήμα εκδόσεων και δικαστικών συνδρομών της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ως επόπτης στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και στο οργανωμένο έγκλημα, ενώ έχει υπάρξει ως μέλος σε δεκάδες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης, ως και πρόεδρος σε μερικές εξ αυτών, καθώς και μέλος (αλλά και ως πρόεδρος) σε επιτροπές αξιολόγησης για θέματα διαφθοράς, τρομοκρατίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κ.λ.π.

Μια από τις τελευταίες διακρίσεις για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήρθε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 όταν βραβεύτηκε από αρμόδια ανακριτική Αρχή των ΗΠΑ, σε ειδική τελετή στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, για τη σημαντική συνεισφορά του στη διερεύνηση σοβαρής ποινικής υπόθεσης, που διεξαγόταν παράλληλα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Ο κ. Αγγελής είναι παντρεμένος, έχει ένα γιο ο οποίος εργάζεται ως ειδικός ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του τού αρέσει να μελετά Ιστορία αλλά και ημερολογιακές εκδόσεις πρώην συναδέλφων του. Αγαπημένο του βιβλίο η «Στρατηγική της Δίκης» του JacquesVerges, ενώ αγαπημένο του μότο, σύμφωνα με αναφορές συναδέλφων του, είναι «κοιτάω τα λάθη των άλλων δικαστών, για να μην τα κάνω εγώ».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ