Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ιωάννης Αγγελής: Το FBI δεν είδε ευθύνες πολιτικών

Την κατάθεση κόλαφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη των εισαγγελέων Διαφθοράς, Iωάννη Αγγελή, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά αποκαλύπτει το eReportaz. Σε αυτή καταγράφονται σημεία και τέρατα και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα. Το εξής ένα: Ότι μέρος της ελληνικής Δικαιοσύνη νοσεί και ότι η υπόθεση της Novartis είναι μια απλή  παρονυχίδα. Τι λέει ο Ιωάννης Αγγελής για:

  • Τους χειρισμούς της Ελένης Τουλουπάκη και των εισαγγελέων Διαφθοράς 
  • Την διερεύνηση της Novartis που χαρακτηρίζει ως “τρύπα στο νερό”
  • Την πρωην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τον ρόλο της Μαρίας Παπασπύρου αλλά και των πρώην υπουργών Δικαιοσύνης 
  • Τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, όπως λέει, έλαβε την τελική απόφαση για την παραμονή της Τουλουπάκη στην έρευνα και 
  • Τον Ρασπούτιν ο οποίος διαβεβαίωνε τον πρώην πρωθυπουργό ότι αν ασκηθούν διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων θα κερδίσει 3% στις εκλογές 
  • Και τον εκπρόσωπο του FBI στην Ελλάδα που ενημέρωσε ακόμη και πρώην υπουργούς ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων. 

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της κατάθεσής του ο Ιωάννης Αγγελής αποκάλυψε σημεία και τέρατα για τις πολιτικό-δικαστικές μεθοδεύσεις που συνέβησαν όσο εκείνος επόπτευε την έρευνα της Novartis. Eξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην Ελένη Τουλουπάκη η οποία παραμένει στην έρευνα και για την οποία είπε ότι έχει την εύνοια του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Αποκάλυψε όμως και κάτι άλλο. Ότι στελέχη του FBI στην Ελλάδα του επεσήμαναν ότι δεν προκύπτουν ευθυνές πολιτικών προσώπων. Πάραυτα με εντολή άνωθεν, δηλαδή του Ρασπούτιν, η κα Τουλουπάκη φερόταν αποφασισμένη να ασκήσει διώξεις κατά των κ.κ. Σαλμά, Λοβέρδου και Γεωργιάδη. Όπως είπε ο Ιωάννης Αγγελής το σχέδιο ναυάγησε χάρη στην αντίδρασή του και τις αναφορές που κατέθεσε.

ελένη τουλουπάκη

Ο Ιωάννης Αγγελής επεσήμανε ότι στην αντίληψή του έπεσε ότι πέραν των δυο αμερικανικών εγγράφων που συμπεριλήφθηκαν στην δικογραφία υπήρχαν αρκετά ακόμα (τουλάχιστον οκτώ) τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή της Τουλουπάκη και δεν είχαν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου. Στην προσπάθειά του να διαπιστώσει τι ακριβώς συνέβαινε και για ποιον λόγο η εισαγγελέας Διαφθοράς δεν υπάκουε στις εντολές του και δεν προσωρούσε δια της νομότυπης οδού της δικαστικής συνδρομής κάλεσε τον εκπρόσωπο του FBI.

Καταθέτει ο Ιωάννης Αγγελής: “Κάλεσα,λοιπόν, στο γραφείο μου τον Εκπρόσωπο του εδώ FBI. Το όνομά του είναι γραμμένο στα δύο έγγραφα που έχετε και εσείς ως Βουλευτές…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ποια ημερομηνία;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Θα σας πω αμέσως.

Ακριβώς νομίζω την επόμενη από την κ.Ράικου.Θα σας πω πότε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να πείτε και το όνομά του να μην ψαχνόμαστε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Την ημερομηνία πείτε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Η ημερομηνία που τον κάλεσα εγώ; Πουθενά δεν φαίνεται ότι τον κάλεσα. Αυτό δεν έχει γραφτεί και πουθενά. Πρώτη φορά ακούγεται.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Το όνομά του είναι Παπαδάτος;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν μπορώ να σας πω, για λόγους προσωπικών δεδομένων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι αυτό που αναφέρεται στα έγγραφα πάντως.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ναι, ναι.

Θα σας πω την ημερομηνία, όμως, που τον κάλεσα.

Στις 28 Νοεμβρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13.00’.Τον κάλεσα στο γραφείο μου.Έκανα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Καταρχάς, του λέω: «Τι σχέση…», «Πού βρήκατε τις πληροφορίες και μας τις στέλνετε;». Αυτός μου διευκρίνισε: «Εγώ δεν έχω καμία σχέση με τις πληροφορίες. Αυτά μου τα στέλνουν από την Αμερική οι συνάδελφοί του FBI.Εγώ τα υπογράφω και τα δίνω».

Του έδειξα τα δύο έγγραφα που είχαν πάει στη Βουλή.Τον ρώτησα «πόσα έγγραφα εστάλησαν;». Μου λέει «δεν μπορώ να σας πω πόσα έγγραφα έχουν σταλεί από την Αμερική.Και για να σας τα δώσω, όπως με ρωτάτε, θα πρέπει να πάρω την άδεια από την κεντρική υπηρεσία του FBI. Θα σας πάρω τηλέφωνο. Αν μου πουν «εντάξει», θα σας τα φέρω».

Τελικά,πέρασαν οι μέρες. Δεν μου τα έφερε. Πήρα εγώ τηλέφωνο. Μου είπε «αρνητικό”. Μιλάει ελληνικά άπταιστα αυτός. Στα ελληνικά συνεννοούμαστε. Ξέρω πάρα πολύ καλά αγγλικά, όπως σας είπα, γιατί πέρα από τις σπουδές, εκπροσωπώ και την Ελλάδα έξω.Λέω «πείτε μου για την ευθύνη πολιτικών».Μου λέει «για αυτό το θέμα δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Γνωρίζω σε γενικές γραμμές ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και ότι για το θέμα έχει ενημερώσει ο Αμερικανός Πρέσβης τον Υπουργό Δικαιοσύνης».Λέω «ποιον Υπουργό Δικαιοσύνης;». Μου λέει «και τους δύο».Μου έκανε εντύπωση. Ακριβώς έτσι μου είπε.Ψάξτε εσείς αν είναι αλήθεια. Λέω «πείτε μου ονόματα».

Μου λέει «μία φορά πήγε στον Κοντονή, μία άλλη φορά πήγε στον άλλον κ. Καλογήρου».Λέω «τι συζήτησαν για την ευθύνη των πολιτικών;».Μου λέει «δεν μπορώ να σας πω».Και δεν μου είπε. Μου είπε, όμως, κάτι το οποίο μου είχε κάνει εντύπωση. Του είχαν ζητήσει οι Έλληνες εισαγγελείς, η κυρία Τουλουπάκη δηλαδή, να ψάξει τους λογαριασμούς κάποιου Έλληνα πολιτικού, του οποίου το παιδί σπουδάζει στη Βοστόνη. Λέω «Είναι κατά μία σύμπτωση αυτό το όνομα που υποτίθεται ότι συζητήσαμε με τους Αμερικάνους στη Βιέννη». Το τι συζητήσαμε εγώ ως Αγγελής και οι άλλοι στη Βιέννη γι’ αυτό το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, τα γράφω αναλυτικά στις αναφορές μου «με το νι και με το σίγμα». Μόνο το ποσό του λογαριασμού δεν αναφέρω.

Κώστας Καλογήρου

Μου είπε, λοιπόν, ότι όλα τα έχει συζητήσει ο Αμερικανός πρέσβης με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και ό,τι άλλο θέλετε, κάντε νόμιμο αίτημα δικαστικής συνεργασίας και συνάντηση να τα πούμε. Αυτή είναι η κατάσταση για τα έγγραφα.

Iωάννης Αγγελής: H Βιέννη, η γραμμή Τουλουπάκη, οι διαβεβαιώσεις Ρασπούτιν για πολιτικά κέρδη και ο Τσίπρας

Στη συνέχεια ο Ιωάννης Αγγελής αναφέρεται στο διαβόητο ταξίδι στη Βιέννη. Εκεί όπου αποκαλύφθηκε ότι τελικός σκοπός των εισαγγελέων Διαφθοράς ήταν να ασκήσουν διώξεις σε πολιτικούς και ας καθαρίσουν στον ανακριτή. Μάλιστα ο Ιωάννης Αγγελής αναφέρει ότι σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου ελήφθη η απόφαση απομάκρυνσης της κα Τουλουπάκη γιατί λειτουργούσε επικίνδυνα και παράτυπα. Αλλά την τελική απόφαση θα την έπαιρνε, όπως λέει, ο κ. Τσίπρας. Τον οποίο ο Ρασπούτιν είχε πείσει ότι η συγκεκριμένη στρατηγική θα του έδινε πολιτικό πλεονέκτημα για τις εκλογές! 

Καταθέτει ο Ιωάννης Αγγελής: “Καταρχάς, να σας πω ότι αμφισβητώ ανγνωρίζει και αγγλικά η κυρία Τουλουπάκη, γιατί εκεί δεν άνοιξε καθόλου το στόμα της. Όλη τη δουλειά την κάνει ο κ. Ντζούρας. Δεν είναι μόνο το μυαλό, το αυτί, το πόδι. Τα πάντα δηλαδή. Μια φορά παραδείγματος χάριν που στείλαμε τον κ. Ντζούρα στην εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος, αντί στην εισαγγελία διαφθοράς –γιατί ανήκε κι εκεί- η κ. Τουλουπάκη δεν πήγε στο γραφείο. Μια δεύτερη φορά που το κάναμε μας έβαλε τις φωνές γιατί πήγαινε πίσω η δουλειά. Ο κ. Ντζούρας ήταν τοποθετημένος και στα δυο. Και στην εισαγγελία διαφθοράς και στην εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος. Όλη την πρωτοβουλία την είχε ο κ. Ντζούρας.

Αφού, λοιπόν, μας ρώτησαν οι Αμερικάνοι «τι θέλατε να μας πείτε, γιατί μας καλέσατε»…Επαναλαμβάνω ότι δεν ήρθαν από την Αμερική οι Αμερικάνοι για μας. Ήρθαν να κάνουν άλλες δουλειές κι εμάς μας είδαν μετά το τέλος της δουλειάς τους. Τους είπαμε –όχι εγώ, ο κ. Ντζούρας- ότι «ήρθαμε να σας πούμε ότι όλα πάνε καλά». «Ωραία» λέει. «Μόνο γι’ αυτό μας καλέσατε;». «Όχι, σας καλέσαμε να σας ρωτήσουμε και τι γίνεται με τον Έλληνα εκείνο πολιτικό που έχει το παιδί που σπουδάζει στην Βοστώνη». Λένε οι Αμερικάνοι ότι έχει έναν λογαριασμό. Μ’ αυτόν τον λογαριασμό πληρώνει… Το όνομα του πολιτικού εγώ το αναφέρω μέσα στην αναφορά μου. Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Σας διαβεβαιώ ότι όλα αυτά είναι από άμεση γνώση. Δεν είναι εκτίμηση. Και είδα και άκουσα και έκρινα ως επόπτης. Είχα υποχρέωση να τα ελέγξω όλα αυτά. Δεν ήμουν περαστικός από την εισαγγελία διαφθοράς. Ρωτήσαμε από πού δέχεται χρήματα. Από έναν λογαριασμό που υπάρχει στην Ελβετία. «Πόσα χρήματα έχει ο λογαριασμός μέσα;». Και λέει «έχει 30.000». Δεν διευκρίνισε αν είναι ευρώ ή δολάρια. Λέω «δώστε μας το νούμερο του λογαριασμού για να δούμε αν τον δηλώνει στο πόθεν έσχες και να τον ψάξουμε». Και μας λένε «εμείς σας δίνουμε πληροφορίες. Είναι δική σας δουλειά να βρείτε τον λογαριασμό και όλα τα σχετικά». Αυτός ήταν ο διάλογος με τους Αμερικάνους σχετικά με τον πολιτικό αυτόν.

Στη συνέχεια τους είπα εγώ ότι δεν είναι κατάσταση αυτή να βρισκόμαστε και να συζητάμε στους διαδρόμους. Κάνω μια παρένθεση για να σας πω με ειλικρίνεια ότι περνούσαν οι καθαρίστριες και μας κοιτούσαν περίεργα. Και οι άλλοι ένοικοι που περνούσαν και πήγαιναν στα δωμάτιά τους και έβλεπαν οκτώ άτομα καθισμένα σε κάποιο χαμηλό τραπεζάκι, εκεί που πίνουν τον καφέ τους οι επισκέπτες, μας κοιτούσαν περίεργα.

Αυτά έγιναν στις 4 Δεκεμβρίου, όπως σας είπα. Μόλις γύρισα πήγα κατ’ ευθείαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Όχι μόνος μου. Με την κ. Παπασπύρου. Η κ. Παπασπύρου είχε άμεση σχέση με την υπόθεση με την εξής έννοια. Καλόπιστα. Τουλάχιστον όσο πίστευα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ασκούσε προανάκριση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν το αμφισβητώ. Καλόπιστα στα λέω. Κι όχι μόνο καλόπιστα. Η κ. Παπασπύρου συμφωνούσε και με μένα και με την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ποια ήταν η γραμμή; Να φύγει οπωσδήποτε η Τουλουπάκη από την υπηρεσία αυτή. Εγώ βέβαια πίστευα ότι ήταν σε βάρος της δικαιοσύνης η παραμονή της εκεί και πάει η υπόθεση στον βρόντο. Αυτοί μπορεί να το έβλεπαν και πολιτικά. Δεν μ’ ενδιέφερε. Τη δικαιοσύνη ήθελα να υπερασπίσω.

Να μην σας τα πολυλογώ. Κατευθείαν από το αεροδρόμιο πάμε στον κ. Καλογήρου με την κ. Παπασπύρου. Εξήγησα στον κ. Καλογήρου τι έγινε στην Βιέννη. Άρχισε να ωρύεται «τι πράγματα είναι αυτά», «πώς γίνονται έτσι», «πώς τα καταφέρατε», «πώς έγιναν έτσι κ.λπ». Συμφώνησε να απομακρυνθεί η κ. Τουλουπάκη. Συμφώνησε όμως και με τη γραμμή που, αν θέλετε, «είχαμε χαράξει». Κι εγώ αυτής της γραμμής ήμουν- να φύγει η κ. Τουλουπάκη χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα γιατί θα ήταν σε βάρος της δικαιοσύνης. Εγώ είχα την άποψη και τους έλεγα «θέλετε να κάνω μια έκθεση σε βάρος της κ. Τουλουπάκη με όλα αυτά που έχω διαπιστώσει και να την εισάγουμε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να απομακρυνθεί;». Όλοι ήταν αντίθετοι. «Όχι, θα την διώξουμε με άλλον τρόπο. Με την ενοποίηση». Μάλιστα. Όπως όμως είναι λογικό για να γίνει αυτή η αλλαγή έπρεπε να εγκρίνει και κάποιος άλλος. Ο από πάνω. Ποιος ήταν πάνω από τον Καλογήρου; Η απάντηση είναι πού σαφής. Ο Πρωθυπουργός.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στις 5 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00-17:30 στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης. Όταν μάλιστα του εξήγησα ότι υπάρχουν δυο νομότυπα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που η κ. Τουλουπάκη τα παράτησε και δεν τα συνεχίζει φάνηκε ότι δεν το ήξερε. Κάλεσε επί τόπου την υπάλληλο του αρμοδίου τμήματος. Παρ’ ό,τι ήταν 5 το απόγευμα ήταν εκεί. Ήταν η κ. Ελευθεριάδου. Έφερε τα δυο αιτήματα. Δεν έφερε όλον τον φάκελο για να δω τι περιείχε μέσα. Έφερε τα δυο αιτήματα. Του τα εξήγησα του κυρίου Υπουργού, έπεσε από τα σύννεφα, συμφώνησε ότι πρέπει να αλλάξει και περιμέναμε όλοι την έγκριση του πρώην Πρωθυπουργού.

Πέρναγαν ο μέρες. Γύρω στις 17, 18, πάντως λίγο πριν τις 20 Δεκεμβρίου πήγαμε ξανά με την κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον κ. Καλογήρου για να δούμε τι έχει γίνει. Μας είπε ο κ. Καλογήρου ότι έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός και περιμένουμε την απόφασή του. Εν τω μεταξύ η κ. Τουλουπάκη συνέχιζε τις διαδικασίες για την fast track δίωξη. Τελικά η απόφαση του κυρίου Πρωθυπουργού δεν ήρθε ποτέ.

Στο ενδιάμεσο όμως επειδή τα θέματα αυτά που είχαν σχέση με Καλογήρου, Πρωθυπουργό κ.λπ, τα συζητούσα με την κ. Παπασπύρου μου είπε το εξής. Ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μια έχει τις εισηγήσεις του Ρασπούτιν που τον διαβεβαίωνε ότι η γραμμή αυτή θα φέρει 3% στις εκλογές και επομένως θα κερδίσουν τις εκλογές. Οι δε άλλοι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Τζανακόπουλος, τον διαβεβαίωνε ότι αυτό θα ήταν η καταστροφή της Κυβέρνησης. Υπήρχε, λοιπόν, μια διαφωνία μεταξύ τους. Τελικά, όλα αυτά πριν το τέλος Δεκεμβρίου. Αναμέναμε τις εξελίξεις του κυρίου Πρωθυπουργού.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό μέρος της κατάθεσης Αγγελή. Όλες οι αποκαλύψεις σχετικά με την κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ