Λίγο πριν αναχωρήσουν για την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν αργά χθες το βράδυ και με αφορμή τις μειωμένες προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ότι είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» το 2017. Κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι δεν υπάρχει θέμα περικοπών στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις.
Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους παράγοντες, η ενεργοποίηση του «κόφτη» γίνεται μόνον όταν η οικονομία δεν πιάνει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου. Για εφέτος ο στόχος είναι 0,5% του ΑΕΠ, το 2017 είναι 1,75% του ΑΕΠ και το 2018 είναι 3,5% του ΑΕΠ. Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί εάν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές).
Οπότε, ο «κόφτης» είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016, καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν «προλαβαίνουν» να πέσουν κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ. Το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, πρόσθεταν οι ίδιοι, και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018, οπότε ας μην ανησυχούν, λοιπόν, από σήμερα, οι μονίμως «ανησυχούντες».
Οι παράγοντες του υπουργείου δήλωσαν επίσης, ότι η μόνιμη διαφορά ανάμεσα σε ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραμένει για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα. Ειδικότερα, το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να υπάρξουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα, τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5% του ΑΕΠ. Άρα, κατά τους παράγοντες του υπουργείου, η «έκπληξη» διαφόρων συστημάτων (σ.σ. για τις προβλέψεις του ΔΝΤ) έχει «κοντή μνήμη» ή αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων κατά της κυβέρνησης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να «φτιάξουν κλίμα». Δυστυχώς για αυτά, το κλίμα στη χώρα θα παραμείνει εύκρατο, σχολίαζαν με σημασία.