Η μία αλλαγή μετά την άλλη και στη μέση… οι μαθητές!
Το Υπουργείο Παιδείας, μόλις δύο ημέρες πριν από την λήξη της διορίας για συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές και τρεις μήνες από την έναρξή τους, ανοίγει πάλι το θέμα των επαναληπτικών εξετάσεων.
Με μία ανακοίνωση η ηγεσία του υπουργείου σημειώνει ότι επανεξετάζει το ζήτημα, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, το υπουργείο τονίζει ότι τέτοια θέματα και η επίλυσή τους «δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης της δύσκολης ψυχολογικής οικονομικής πίεσης των παιδιών και των οικογενειών τους».
Φαίνεται ότι οι εκπλήξεις για τους φετινούς υποψήφιους, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την αλλαγή στην ημερομηνία των Πανελλαδικών εντός της τρέχουσας χρονιάς, δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Ομως το υπουργείο –κι ενώ έχει να διαχειριστεί μια σειρά νομικών κωλυμάτων σχετικά με τις επαναληπτικές- προχωράει σε μια ενημέρωση που δεν έχει να προσφέρει τίποτα καινούργιο ως πληροφόρηση στους μαθητές. Μάλιστα, σημειώνει ότι «θα ενημερώσει εγκαίρως τους υποψήφιους», ενώ ο χρόνος μετράει ανάποδα για τη λήξη της σχολικής χρονιάς!
Αν και το υπουργείο Παιδείας μέχρι πρότινος υποστήριζε την κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων με τον Κώστα Γαβρόγλου να τις χαρακτηρίζει παθογένεια κάνοντας λόγο για ψεύτικα περιστατικά ασθενειών, οι αφόρητες κοινωνικές πιέσεις για την επαναφορά τους με διαμαρτυρίες μαθητών έξω από το υπουργείο Παιδείας αυτές τις μέρες αλλά και επιστολές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων προς την ηγεσία επανέφεραν το θέμα.
Φοβού το ΣτΕ
Βέβαια, η επαναφορά τους δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, με το υπουργείο Παιδείας να φοβάται τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως σημείωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» στέλεχος του υπουργείου, «υπάρχει μια έξαρση προσφυγών στο ΣτΕ τον τελευταίο καιρό και υπάρχει ανησυχία για προσβολή των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών». Ειδικότερα, το σκεπτικό που «τρομάζει» την ηγεσία είναι να εντοπιστούν μη συνταγματικές προϋποθέσεις (σ.σ.: περί ισονομίας κ.λπ.), καθώς οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές εξετάσεις διεκδικούν τις ίδιες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με όσους λάβουν μέρος στην κανονική διαδικασία αλλά με διαφορετικά θέματα.
Ήδη έχει γίνει μία προσφυγή στο ΣτΕ που θέτει υπό το μικροσκόπιο του ανώτατου δικαστηρίου τη συνταγματικότητα του υπάρχοντος συστήματος, ενώ «νωπές» είναι ακόμα οι μνήμες από τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις ειδικές κατηγορίες και στη συνέχεια τις ελεύθερες μετεγγραφές, αναγκάζοντας προηγούμενες ηγεσίες να αλλάξουν την τελευταία στιγμή τον προγραμματισμό τους, με τους υποψήφιους να βλέπουν να ανατρέπονται τα δεδομένα για την εισαγωγή τους λίγους μήνες πριν από τις εξετάσεις.
Το φετινό αδιέξοδο
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, τα νομικά κωλύματα που αντιμετωπίζουν φέτος -σε σχέση με άλλες χρονιές- αφορούν την απεμπλοκή των πανελλαδικών εξετάσεων από το απολυτήριο του Λυκείου. Η ξεχωριστή διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, που μετατίθεται τον Ιούνιο, υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να προσβληθεί στην περίπτωση των επαναληπτικών εξετάσεων, ανατρέποντας τους πίνακες κατάταξης των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας εξετάζει διάφορα σενάρια ώστε στην περίπτωση που επαναφέρει τις επαναληπτικές εξετάσεις να καταθέσει τροπολογία που θα εξασφαλίζει «ασφαλή λύση», όπως σημειώνουν στελέχη του, που δεν θα διακινδυνεύσει τα τελικά αποτελέσματα. Παράλληλα αναζητούνται και τα αυστηρά κριτήρια για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις επαναληπτικές εξετάσεις, ώστε να αποφευχθούν τα ψεύτικα περιστατικά ασθενειών. Πάντως, αν δεν βρεθεί λύση, θα προχωρήσει η διαδικασία των Πανελλαδικών χωρίς δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας.
«Καλώς επανεξετάζεται το ζήτημα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους της ΟΛΜΕ, η πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ελένη Ζωγραφάκη. Χαρακτήρισε «σύνθετο πρόβλημα» την υπέρβαση των ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν, καθώς είναι ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια διεξαγωγής των εξετάσεων, και δεν θα πρέπει να «πάνε πίσω» οι ημερομηνίες έκδοσης αποτελεσμάτων, υποβολής μηχανογραφικών, κοκ.. «Είναι οριακά χρονικά οι διαδικασίες, αλλά το υπουργείο θα πρέπει να βρει τον τρόπο», είπε η κ. Ζωγραφάκη. «Θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο με βάση το οποίο κάποιος υποψήφιος θα μπορεί να δώσει επαναληπτικές εξετάσεις» επεσήμανε, καταλήγοντας ότι τα παιδιά που όντως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πίεση μία μέρα, ή αρρωσταίνουν, αν δεν έχουν την ευκαιρία επαναληπτικής εξέτασης, θα έχουν μπροστά τους μια «χαμένη χρονιά» για να έχουν δεύτερη ευκαιρία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ελεύθερο Τύπο