Νέος γύρος αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους, εν μέσω του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε ανοικτά τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι «φλερτάρουν» με την αθέτηση του εθνικού χρέους, λέγοντας ότι η Αμερική δεν είναι «ένα έθνος νεκρό».
Έφτασε επίσης στο σημείο να αναφέρει τους Ρεπουμπλικάνους πρώην προέδρους Ρόναλντ Ρίγκαν και Ντόναλντ Τραμπ για να τονίσει την καταστροφή που θα προκαλούσε.
«Κανείς δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», είπε ο Μπάιντεν. «Βγάλτε την προεπιλογή από το τραπέζι και ας κάνουμε μια πραγματικά σοβαρή, λεπτομερή συζήτηση σχετικά με το πώς θα αναπτυχθεί η οικονομία, θα μειωθεί το κόστος και θα μειωθεί το έλλειμμα».
Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε το παιχνίδι του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, στην Καλιφόρνια, «πραγματικά επικίνδυνο».
«Ο αμερικανικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα ανταγωνιστικά οικονομικά οράματα για τα οποία μιλάμε», τόνισε.
Ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει αντίπαλος της θεωρίας «trickle-down economics», κατά την οποία η μείωση της φορολογίας στις μεγάλες περιουσίες και στις πολυεθνικές εταιρείες αυτόματα φέρνει οφέλη στις λαϊκές τάξεις, καθώς διευκολύνει επενδύσεις και «διάχυση» του πλούτου· αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής των βιομηχανικών εργατών και των συνδικάτων.
«Πιστεύετε ότι (ο Κέβιν Μακάρθι) είπε στους πλούσιους και στους ισχυρούς πως είναι καιρός να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί δίκαια σε φόρους; Ούτε κουβέντα», πρόσθεσε ο ογδοντάρης δημοκρατικός, που καλεί να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους πιο προνομιούχους Αμερικανούς.
«Είπε μήπως στις πολυεθνικές να σταματήσουν να κρύβουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους και να μεταφέρουν αλλού θέσεις εργασίας; Δεν άκουσα τίποτα τέτοιο», συνέχισε, προσάπτοντας ακόμη στους Ρεπουμπλικάνους πως θέλουν να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες.
«Πολιτικά παιχνίδια»
Ο Κέβιν Μακάρθι από την πλευρά του σήκωσε το γάντι… Τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί «δεν έχουν δικαίωμα να παίζουν πολιτικά παιγνίδια με το όριο του χρέους» και αναφέρθηκε ξανά στα σχέδιά του: να επανέλθει το ύψος των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης –που θεωρεί πως είναι εκτός ελέγχου– στο επίπεδο του 2022 και να περιοριστεί η αύξησή τους στο 1% ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια.
Σε αντάλλαγμα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα συναινούσαν να αυξηθεί για ένα ορισμένο διάστημα το «όριο του χρέους».
Πρόκειται για αμερικανική ιδιαιτερότητα: οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία στον κόσμο όπου το κοινοβούλιο καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης.
Το περίφημο «όριο» των 31,4 τρισεκατομμυρίων καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αποφεύγουν μέχρι εδώ την κήρυξη στάσης πληρωμών χάρη σε προσωρινά μέτρα.
Η ημερομηνία-Χ
Όμως ο χρόνος τελειώνει για τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι κρατούν στάση αναμονής καθώς διαφωνούν για πιθανές περικοπές δαπανών ως προϋπόθεση για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Η ημερομηνία Χ -όταν οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του χρέους τους- θα μπορούσε να πέσει μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2023, σύμφωνα με μια πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου .Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ υπολογίζεται περί τα 31 τρισ. δολάρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο εκτινάχτηκε το δημόσιο χρέος;
Που έχει φτάσει το δημόσιο χρέος;