Οι ΗΠΑ πιέζουν από την Παρασκευή το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία επέμβαση για τέσσερις λόγους, επιβεβαιώνουν μιλώντας στους New York Times αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Όπως υποστήριξαν, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ισραήλ να δώσει περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους που κρατούν οι μαχητές της Χαμάς στη Γάζα, για να περάσει βοήθεια στο θύλακα και να αναζητηθούν τρόποι αποφυγής περισσότερων απωλειών αμάχων.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει επίσης χρόνο προκειμένου να αυξήσει την ετοιμότητά της για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή από ομάδες που εδρεύουν στο Ιράν, οι οποίες εκτιμάει ότι είναι πιθανό να αυξηθούν καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και κλιμακώνεται.
Άλλωστε έχουν ήδη σημειωθεί πολλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αφήνοντας την εντύπωση ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν επηρεάζουν το Ισραήλ, θα μπορούσε να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια άμεση σύγκρουση με το Ιράν ή με φιλοϊρανικές ομάδες στην περιοχή.
Σύμφωνα πάντα με τους NYT, οι ΗΠΑ δεν απαιτούν από το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή, αλλά συμβουλεύουν το εβραϊκό κράτος να περιμένει. Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί άλλωστε να υποστηρίζει πλήρως τον στόχο του Ισραήλ να καταστρέψει την Χαμάς. Ωστόσο, μετά την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων την Παρασκευή, οι ΗΠΑ προτείνουν πιο «ηχηρά» στους Ισραηλινούς να αφήσουν χρόνο για διαπραγματεύσεις.
Δύο αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι το μήνυμα αυτό έχει μεταφερθεί στο Ισραήλ μέσω του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Τζ. Όστιν, ο οποίος έχει καθημερινα επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ. Πάντως εκπρόσωπος του Γκάλαντ δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα στην εφημερίδα.
Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε ξανά χθες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Αν και οι ΗΠΑ επιθυμούν να καθυστερήσει η χερσαία εισβολή, την ίδια ώρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αν συνεχιστεί για πολύ η καθυστέρηση της χερσαίας εισβολής, αυτό θα μπορούσε να αποβεί πλεονέκτημα για το Ιράν και τους συμμάχους του.