Εννέα κατηγορίες για ανθρωποκτονία, καθώς και την κατηγορία της οπλοκατοχής, αντιμετωπίζει ο 21χρονος Ντίλαν Ρουφ, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε εννέα ανθρώπους μέσα στην ιστορική αφρικανική επισκοπική εκκλησία των Μεθοδιστών στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Στην επίθεση σκοτώθηκαν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κλιμέντα Πίνκνι, οι τρεις πάστορες Ντιπέιν Μίντλετον Ντόκτορ, 49 ετών, Σαρόντα Κόλμαν Σίνγκλετον 45 ετών και Ντάνιελ Σίμονς, 74 ετών και πέντε μέλη του εκκλησιάσματος, ηλικίας από 26 έως 87 ετών.
Ο Ντίλαν Ρουφ παρέμεινε επί μία ώρα μαζί τους, κατά τη διάρκεια της οποίας μελετούσαν τη Βίβλο, πριν σηκωθεί και τους πυροβολήσει. Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του NBC ο νεαρός «δίστασε» να σκοτώσει τους εννέα ανθρώπους επειδή «όλοι τους ήταν πολύ ευγενικοί μαζί του».
Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στόχος του 21χρονου ήταν να πυροδοτήσει έναν «φυλετικό πόλεμο» στις ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος Ρουφ ομολόγησε, σύμφωνα με το CNN, ότι σκοπός της επίθεσής του ήταν να προκαλέσει φυλετικές αντιπαραθέσεις, πληροφορία, ωστόσο, την οποία απέφυγες να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τσάρλεστον, Τσαρλς Φράνσις.
Από την πλευρά της η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι, είπε σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι οι εισαγγελικές αρχές θα έπρεπε να επιδιώξουν να επιβληθεί στον Ρουφ η θανατική ποινή. «Πρόκειται για έγκλημα μίσους» τόνισε.
Σημειώνεται ότι η Νότια Καρολίνα είναι η μία από τις πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία για τα «εγκλήματα μίσους». Σε όσες ισχύουν τέτοιοι νόμοι, συνήθως επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα που διαπράττονται λόγω της φυλής, του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού του θύματος.
«Μετά από μια τραγωδία όλοι μαζευόμαστε και τραγουδάμε και δίνουμε τα χέρια, όμως το ακανθώδες ζήτημα είναι τα όπλα. Η Νότια Καρολίνα και η χώρα έχουν τρελαθεί με τα όπλα. Πόσες φορές θα χρειαστεί να μαζευτούμε; Πόσες φορές θα πρέπει να ενωθούμε»; διερωτήθηκε ο Γουέντελ Γκίλιαρντ, ένας Δημοκρατικός βουλευτής που εκπροσωπεί το Τσάρλεστον στο κοινοβούλιο της Νότιας Καρολίνας.
Η εκκλησία όπου έγινε η επίθεση ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από μαύρους πιστούς οι οποίοι αντιμετώπιζαν περιορισμούς στην άσκηση της λατρείας στις εκκλησίες των λευκών.