Κυριακή Ιανουάριος 12 2025

Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής: Μην ανοίξετε ΠΟΤΕ αυτόν το φάκελο

Αυξημένα και πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας της εισερχόμενης αλληλογραφίας, δεμάτων και άλλων αντικειμένων ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στη Βουλή, αλλά και στα περιφερειακά κτήριά της, με αφορμή, όπως επισημαίνεται και στο ενημερωτικό έγγραφο της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κοινοβουλίου, το πρόσφατο περιστατικό αποστολής παγιδευμένου δέματος με εκρηκτικό μηχανισμό στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Σύμφωνα με τις διαταγές της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής, που έχουν κοινοποιηθεί σε όλες τις υπηρεσίες και τα τμήματα του Κοινοβουλίου και των περιφερειακών εγκαταστάσεών του, «ο έλεγχος ασφαλείας της οποιασδήποτε αλληλογραφίας εκτός του ταχυδρομείου περιλαμβάνει συνδυασμό ενεργειών με φυσικό τρόπο, με ηλεκτρονικά μέσα (X-RAY) και αξιολόγηση πληροφοριών».
Όσον αφορά την εισερχόμενη αλληλογραφία μέσω ΕΛΤΑ, θα ελέγχεται από το μικτό συνεργείο της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων, καθώς και από το μηχάνημα X-RAY.

Δέματα και αλληλογραφία που προορίζονται για τα περιφερειακά κτήρια της Βουλής θα συγκεντρώνονται στο Κεντρικό Φυλάκιο που βρίσκεται στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος πριν τη διανομή τους.
Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ότι η πάσης φύσεως αλληλογραφία ή δέμα που εισέρχεται μέσω courier ή από διάφορους συνδέσμους υπουργείων, αστυνομικούς της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων (ΥΑΒΕ), οι οποίοι είναι στη συνοδευτική ασφάλεια επίσημων προσώπων, καθώς και η αλληλογραφία του πρωθυπουργού, θα ελέγχονται απαρέγκλιτα μέσω των μηχανημάτων X-RAY.
Διευκρινίζεται, δε, ότι «εφεξής, απαγορεύεται η είσοδος υπαλλήλων courier εντός του Μεγάρου της Βουλής και των περιφερειακών της κτηρίων».
Σημειώνεται, ότι στις διαταγές προς το αστυνομικό προσωπικό της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής, σχετικά με την ασφάλεια στο χειρισμό της αλληλογραφίας, χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων, ως «ύποπτο ταχυδρομείο»:
– Αν δεν φέρει ευδιάκριτες, εγγραφές αποστολέα-παραλήπτη ή ταχυδρομικές σφραγίδες.
– Τσαλακώματα στον φάκελο.
– Μία μυρωδιά πικραμύγδαλου ή απλώς αμύγδαλου.
– Υπερβολική χρήση κολλητικής ταινίας.
– Πακέτα με διάφορες διαρροές ουσιών ή ουσίες που μπορούμε να τις αισθανθούμε με την αφή.
– Ο φάκελος που έχει ορατές καλωδιώσεις ή αλουμινόχαρτο ή φέρει ενδείξεις «εύθραστο-προσεκτική μεταχείριση-προσωπικό-εξπρές-εμπιστευτικό».
Επίσης, υπάρχουν διαταγές για την ιεράρχηση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο δέμα, ενώ υπογραμμίζεται ότι «απαγορεύεται η χρήση ραδιοτηλεφώνων ή κινητών γιατί μπορεί να προκαλέσουν ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού».
Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ