Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Υπό προστασία η περιουσία του Μαρινόπουλου

Δεκτές έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του Μαρινόπουλου, θέτοντας σε καθεστώς προστασίας την εταιρεία έναντι των πιστωτών της, μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου, απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές, και διέταξε το πάγωμα κάθε μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.

Σημειώνεται ότι από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι – οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους -, και οι μισθώσεις.

Νωρίτερα, πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές είχαν ασκήσει -μεταξύ άλλων- οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαία κ.ά.), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις, ενώ παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου «Μαρινόπουλος» έγινε από το ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη.

Όπως ανάφερε σχετικά η δικηγόρος του Δημοσίου, δεν είναι ακριβές το ποσό της οφειλής που αναφέρει η Μαρινόπουλος στην αίτησή της ότι του οφείλει. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής του Ομίλου απέναντι στο κράτος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος, ενώ σε περίπτωση που αυτές γίνουν δεκτές να καταβληθεί από την εταιρεία ισόποση εγγυοδοσία.

Σημειώνεται τέλος ότι το «παρών» στη σημερινή διαδικασία δήλωσε μέσω επιστολής και η εταιρεία Σκλαβενίτης, η οποία εκδήλωσε επίσης το ενδιαφέρον της να βοηθήσει στη διαδικασία εξυγίανσης, υπό την αίρεση ωστόσο αρκετών προϋποθέσεων όπως είναι η διενέργεια οικονομικού νομικού και φορολογικού ελέγχου.

Ενοχλημένο το Μαξίμου από τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Την έντονη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με τη στάση των δικηγόρων του Δημοσίου, αλλά κυρίως του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, Μιχαήλ Απέσσου, οποίος έκανε αρνητική εισήγηση για την αίτηση ένταξης του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99, εξέφρασαν νωρίτερα κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

«Είμαστε έξαλλοι με τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα άλλο πέρα από την ύπαρξη πολιτικών σκοπιμοτήτων από την πλευρά του προέδρου» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές μετά την αρνητική εισήγηση.

Σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους ο κ. Απέσσος μέχρι και σήμερα το πρωί, διαβεβαίωνε την κυβέρνηση, ότι η εισήγησή του θα ήταν θετική.

Ωστόσο, έκπληκτο το Μαξίμου διαπίστωσε ότι η εισήγηση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου ήταν αρνητική, γεγονός που εξόργισε τον πρωθυπουργό και τους άμεσους συνεργάτες του.

Μάλιστα, ζητήθηκαν και σχετικές εξηγήσεις, και αυτές που δόθηκαν είναι ότι αυτή είναι πάγια πρακτική να ακολουθείται αυτή η διαδικασία από το ελληνικό δημόσιο και ήταν οδηγία που είχε δοθεί από την εποχή που ήταν γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ο Χάρης Θεοχάρης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ