Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Υπόθεση offshore: Άνοιξαν την κερκόπορτα παρά την τροποποίηση

Το απόλυτο τίποτα έκανε με τη νέα νομοτεχνική “βελτίωση” στην τροπολογία για τις offshore, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ρίχοντας εκ νέου στάχτυ στα μάτια των πολιτών που παρακολουθούν έκπληκτοι τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες.

Για την εξαιρετικά αυτή κρίσιμη νομοθετική κίνηση, μίλησε ο κύριος Λέανδρος Ρακιντζής στην εκπομπή “Νυχτερινό ρεπορτάζ”, του Πέτρου Κουσουλού, στον Alpha 98.9.

Ερωτηθείς ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, τοποθετήθηκε επί του φλέγοντος αυτού θέματος και εξήγησε τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης που λίγοι έχουν καταλάβει.

Αναλυτικά,  ο κ. Ρακιντζής, σε πρώτο επίπεδο τόνισε πως το άρθρο 7 του Συντάγματος προβλέπει πως δεν απαγορεύεται η αναδρομικότητα ευνοικότερων νόμων!

Το αποτέλεσμα είναι, όπως δήλωσε, ο αρχικός νόμος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επιτρέπει την συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες και σε φορολογικούς παραδείσουν, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους… ενδιαφερόμενους (αλήθεια ποιοι είναι αυτοί;) ενώπιον της δικαιοσύνης η οποία είναι υποχρεωμένη να τους απαλλάξει παρότι με τροπολογία αντικαταστάθηκε! Ο λόγος; Ότι υπήρξε πιο επιεικής!

Ως εκ τούτου ο κ. Ρακιντζής σημείωσε ότι η τροπολογία που ψηφίσθηκε στην Βουλή και… διαφημίστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλο, είναι τελείως αντισυνταγματική! 

“Δεν υπάρχει ποινική πρόβλεψη, τα δικαστήρια δεν θα το εφαρμόσουν” , είπε εξηγώντας ότι ο αρχικός Νόμος πέρασε και δεν μπορεί να αποσυρθεί. “Ποινική δίωξη για τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν δραστηριότητα πριν το πολυνομοσχέδιο, δεν θα σημειωθεί καθώς θα αθωωθούν” κατεληξε.

Η σημερινή τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης δεν έχει ουσιαστικά  κανένα νόημα… λοιπόν αλλά η μεταρρύθμιση αυτή έγινε για τα μάτια του κόσμου.

Νωρίτερα…

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, στην παράγραφο πέντε που αφορά το διάστημα των 60 ημερών προστίθεται ότι «η δυνατότητα αυτή δεν αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν σε εταιρίες που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς».

Το μπαλάκι πηγαίνει έτσι στα δικαστήρια, αφού αυτά θα κληθούν να επιλύσουν το θέμα. «Ό,τι και να πει ο νομοθέτης είναι θέμα των δικηγόρων και του δικαστηρίου», σημείωσε, εξάλλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Υπενθύμισε, δε, ότι στο άρθρο 7 του Συντάγματος προβλέπεται πως δεν απαγορεύεται η αναδρομικότητα ευνοϊκότερων νόμων! 

Η ψηφοφορία

Με 190 «ναι» και επτά «παρών» υπερψηφίστηκε στη Βουλή η νέα ρύθμιση για τις offshore, που απαγορεύει καθολικά σε υπουργούς, βουλευτές, αιρετούς και τους στενούς συγγενείς τους να έχουν μετοχές σε πάσης φύσεως εξωχώριες εταιρείες.

Εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία, υπέρ ψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με επιφύλαξη σε μια παράγραφο, Το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΝΔ είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Αναλυτικότερα, την τροπολογία υπερψήφισαν 190 βουλευτές από την κυβερνώσα πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καθώς και από την αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και Το Ποτάμι.

Θετική ψήφο έδωσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, εκφράζοντας ωστόσο επιφύλαξη για μία παράγραφο, που ορίζει έπειτα από βελτίωση ότι «δεν αίρεται το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις παρά τη δυνατότητα μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων εντός προθεσμίας 60 ημερών».

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του κόμματος έκριναν ότι αν και η παράγραφος κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, λόγω της βιαστικής διαδικασίας, μπορεί να κρύβει ύποπτες υποπεριπτώσεις.

«Παρών» δήλωσαν επτά βουλευτές από την Ένωση Κεντρώων, που είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τη ρύθμιση «ακραία και υπερβολική», προειδοποιώντας ότι θα καταπέσει στη Δικαιοσύνη, ενώ η ΝΔ είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Τσίπρας για ΝΔ: «Επικοινωνιακή αθλιότητα» η αποχώρηση από τη συζήτηση

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας την αποχώρηση της ΝΔ από τη διαδικασία ως επικοινωνιακή αθλιότητα, και υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση το έβαλε στα πόδια μόλις η κυβέρνηση ζήτησε να τεθεί το θέμα στην Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ αποχώρησε από τη συνεδρίαση είτε διότι η ηγεσία της συνειδητοποίησε πως θα είχε τεράστιες απώλειες στην ψηφοφορία, είτε γιατί τρέχουν στελέχη της να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών προκείμενου να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο εξωχώριων εταιρειών.

Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Θεοδωράκη στη συζήτηση για τις offshore

Σε «μετωπική σύγκρουση» μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, οδήγησε η συζήτηση για τη ρύθμιση για τις offshore στη Βουλή.

Τα αίματα άναψαν όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην επίμαχη διάταξη, προσθέτοντας δε ότι η νέα διάταξη είναι υπερβολικά αυστηρή για να καταπέσει, με τον κ. Τσίπρα να απαντά χαρακτηρίζοντάς τον «ως συνήγορο του απόντος προέδρου της ΝΔ».

«Δεν ήξερα ότι όταν έφευγε ο κ. Μητσοτάκης άφηνε στο πόδι του τον κ. Θεοδωράκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας «Υπερψηφίσατε κ. Θεοδωράκη την δήθεν σκανδαλώδη διάταξη όμως ήσασταν αυτοί που βγάζατε ανακοινώσεις ακραίου λαϊκισμού».

Τα παραπάνω λόγια του πρωθυπουργού προκάλεσαν την έκρηξη του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος κατήγγειλε ότι ο κ. Τσίπρας «έχει πάρει δίπλα του στελέχη που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα» και στην κυβέρνηση υπάρχουν άνθρωποι του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να γίνει διάλειμμα, ενώ μετά την επανέναρξη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Φάμελλος, ζήτησε από τον κ. Θεοδωράκη να ανακαλέσει.

«Αιφνιδιάζομαι που κάποιοι εκπλήσσονται με μία αλήθεια. Οι βασικότεροι συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου που είναι στη φυλακή είναι στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο γραφείο του πρωθυπουργού», επέμεινε ο κ. Θεοδωράκης, προκαλώντας νέες αντιδράσεις.

Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν συνεργάτες με το κορυφαίο τότε στέλεχος τον κ. Τσοχατζόπουλο. Δεν ξέρω αν είναι αυτό το μεμπτό. Είπε ότι στελέχη που έχουν καταδικαστεί επειδή κλέψανε είναι σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ και είναι υπουργοί. Αυτό είναι συκοφαντία».

«Δόθηκε η δυνατότητα να πει ότι είπε κάτι εν τη ρύμη του λόγου του. Επιμένει όμως», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτό είναι συκοφαντία. Και επιβεβαίωσε τη συκοφαντία με τον χειρότερο τρόπο. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Απλά λυπάμαι για σας κ. Θεοδωράκη».

Τελικά, η προεδρεύουσα ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες Θεοδωράκη θα διαγραφούν από τα πρακτικά, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν προσκόμισε συγκεκριμένα στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ