Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Υπόθεση SIEMENS: Δεν ήξερε ο Βαρουφάκης τί έκανε ο δικηγόρος του Δημοσίου;

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εμφανίστηκε στις 24 Μαρτίου 2015, το ελληνικό δημόσιο, και ουσιαστικά υποστήριξε την SIEMENS, μία μέρα μετά την δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άνοιξε πάλι την υπόθεση, ενώπιον εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Από τη συμπεριφορά του δημοσίου προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα καθώς δεν έχει διευκρινιστεί αν ο δικηγόρος εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ενήργησε με βάση οδηγίες του προϊσταμένου υπουργού, Γιάνη Βαρουφάκη, ή ενήργησε μόνος του με βάση τις οδηγίες που είχε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, η οποία είχε ψηφίσει επίσης και στη Βουλή την συμφωνία αυτή με την οποία δινόταν συγχωροχάρτι στη SIEMENS για τις μίζες σε πρόσωπα (υπηρεσιακά και πολιτικά) και κόμματα, ώστε να εξασφαλίζει τις συμβάσεις.

Σημειώνεται ότι, εκτός του πρωθυπουργού, ήδη και άλλοι υπουργοί, όπως ο Π. Καμμένος και ο Κώστας Ήσυχος, έχουν προαναγγείλει πιθανό αποκλεισμό της SIEMENS από μελλοντικές προμήθειες του υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα, και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει προαναγγείλει ότι θα ανοίξουν πάλι και θα εξεταστούν από την αρχή οι φάκελοι των συμβάσεων της SIEMENS.

Η συμφωνία συγχωροχάρτι της SIEMENS την οποία έφερε για κύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (επειδή προφανώς διαφορετικά θα μπορούσε εύκολα να προσβληθεί), είχε συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης και σημερινής συμπολίτευσης. Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ασκηθεί από τον σύλλογο φορολογουμένων πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ζημιώνονται ως φορολογούμενοι, αφού η εξεταστική επιτροπή της Βουλής και το γενικό λογιστήριο του Κράτους έχουν προσδιορίσει τη ζημιά του ελληνικού δημοσίου στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, πριν λίγες ημέρες, ο (πρώην) πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, Σήφης Βαλυράκης, ζήτησε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και προς την πρόεδρο της Βουλής είχε ζητήσει να συνεχιστεί η έρευνα για τη SIEMENS γιατί όπως τόνιζε κουκουλώθηκε από το πολιτικό σύστημα το ομόφωνο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Μάλιστα ανάμεσα στις γραμμές έκανε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες αποκωδικοποιήσαμε όσο μας επιτρέπουν οι γνώσεις μας.

Με δεδομένο λοιπόν ότι όλοι έχουμε κοινή λογική, υποθέσαμε και γράψαμε εδώ, ότι λογικά η κυβέρνηση θα έχει λάβει τα μέτρα της. Φαίνεται όμως ότι κανείς δεν διαβιβάζει στον Βαρουφάκη τα δημοσιεύματα γιατί με δήλωσή του μετά το θόρυβο που ακολούθησε εμφανίζεται να αγνοεί τα πάντα. Ιδού το ρεπορτάζ:

Την δέσμευση της κυβέρνησης «να διαλευκάνει πολιτικά, ηθικά και νομικά πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens», εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με γραπτή δήλωσή του.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, «στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, o οποίος εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα».

«Εν πάση περιπτώσει, ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει η δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στη χώρα μας. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ στην Αυγή και στο Κόκκινο που αναδείκνυε το «Μείζον θέμα» που προκύπτει «από τη στάση που κράτησε δικηγόρος – εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Αναστάσιος Μπάνος, στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον αμφισβητούμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με τη Siemens.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, από τις ενέργειες της Siemens στην Ελλάδα, το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens έγινε στα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθετε το θέμα του σκανδάλου της Siemens, ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών, ευθυγραμμιζόμενος με την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της Siemens, υποστήριξε το αβάσιμο της προσφυγής ισχυριζόμενος ότι αποτελεί συμφωνία μεταξύ του δημοσίου και μιας ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αφορά τα συμφέροντα των Eλλήνων φορολογουμένων.

Ας σημειωθεί ότι τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ της σχετικής συμφωνίας έπρεπε να καταβληθούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα κατά της διαφθοράς και της διακίνησης μαύρου χρήματος στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα η Siemens είχε αναλάβει την ευθύνη να μην κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα 90 εκατομμύρια ευρώ ουδέποτε κατεβλήθησαν στις εν λόγω οργανώσεις, αντιθέτως κατατέθηκαν στους λογαριασμούς της Siemens Ελλάδας, προκειμένου να ενισχύσουν την λειτουργία του εργοστασίου της εταιρίας στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπάνος είναι γνωστός από τη νομική γνωμοδότησή του υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ, την οποία είχε αποστείλει στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και από την εμπλοκή του στη νομική στοιχειοθέτηση μνημονιακών μέτρων όπως το χαράτσι.
Στο Βερολίνο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς, επικαλέστηκε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη Γερμανία για την υπόθεση της Siemens. «Η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται. Αν υπάρχουν οποιαδήποτε αιτήματα για δικαστική συνδρομή από την ελληνική πλευρά και εμπίπτουν στους κανόνες και τα κριτήρια της δικαστικής συνδρομής, τότε βεβαίως θα εξεταστούν και θα ανταποκριθούμε», είπε η Κριστιάνε Βιρτς.

Για την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου είπε πως αν υπάρχει σχετικό αίτημα, πρέπει να αποφασιστεί σύμφωνα με τα νομικά κριτήρια.

Σημειώνουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση έκανε παρέμβαση υπέρ της SIEMENS στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλαδή δεν είναι καθόλου ουδέτερη η γερμανική κυβέρνηση, με την προστασία της SIEMENS από την ελληνική Δικαιοσύνη, όπως εμφανίζεται να λέει η κυβερνητική εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Πέραν τούτου, έγκυρη και έμπειρη πηγή, ανέφερε ότι μια κυβέρνηση που θέλει, έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσει για να εξουδετερώσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά και ειδικά στην περίπτωση της SIEMENS, η οποία για τη δράση της αυτή έχει χαρακτηριστεί ως «εγκληματική οργάνωση» με δράση στις διασυνοριακές συναλλαγές. Και μια κυβέρνηση που δεν λαμβάνει αμέσως μέτρα εναντίον κυβερνητικού υπαλλήλου, ο οποίος δεν φρόντισε να ενημερώσει έγκαιρα την πολιτική ηγεσία και να λάβει οδηγίες για τόσο κρίσιμη υπόθεση, έχει ακόμα και ποινικές ευθύνες. «Η κυβέρνηση» τόνισε, «πρέπει να ασκήσει αμέσως τα ένδικα και μη ένδικα μέσα που έχει για να εμποδίσει τέτοια κρούσμα που δείχνουν διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό, καθώς η SIEMENS είναι αυτή που ωφελείται». Συνεπώς ο κ. Βαρουφάκης δεν πρέπει να αρκείται να δηλώνει εγγράφως ότι δεν ενημερώθηκε και δεν έδωσε οδηγίες, αλλά πρέπει να κινήσει όλες τις διαδικασίες δίωξης του συγκεκριμένου δικηγόρου ο οποίος ενήργησε αυτοβούλως (;)

Πηγή: news4people.gr

Διαβάστε επίσης:

«Κάθισαν στο εδώλιο» την Siemens

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ