Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Υπουργείο Oικονομικών: Στα “σκαριά” η δημιουργία «υπερταμείου»

Οι συζητήσεις για την δημιουργία ενός «υπερταμείου» στο οποίο θα μεταφερθούν όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει  με τους ξένους πιστωτές να ζητούν να «περάσουν» οι μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο νέο Ταμείο.

Στόχος του νέου ταμείου είναι να αποτελέσει εγγύηση για το νέο δάνειο και την αποπληρωμή του παλαιότερου χρέους που θα λάβει η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM, ενώ τα 25 δισ. ευρώ  θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Αναμένεται να ενταχθούν περουσιακά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, των υπό αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (βραχονησίδες, αεροδρόμια, λιμάνια, ΑΔΜΗΕ, υποδομές, κρατικές εταιρείες κλπ) και τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την έναρξη συζητήσεων του νέου project, έχει ξεκινήσει και η αναζήτηση του προσώπου που θα ηγηθεί αυτού και της μεταφοράς των εσόδων στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Ταυτόχρονα η αποτίμηση των εν λόγω στοιχείων περίπου στα 10-15 δισ. ευρώ, ενώ τα 50 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για τα προσδοκώμενα έσοδα από την αξιοποίηση του Δημοσίου είναι σε βάθος 30ετίας. Η πορεία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της φερεγγυότητας των τραπεζών, δημιουργείται δηλαδή ένα αποθεματικό ασφαλείας. Το 50% από κάθε ευρώ που απομένει για την αποπληρωμή του νέου δανείου και των τραπεζών (π.χ. 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να έχει καταρτιστεί μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ μέχρι το Μάρτιο να έχει πάρει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με το ΤΧΣ, υπάρχει πολιτική συμφωνία για τη συγκρότηση ενός «Υπερ-Ταμείου» που θα πάρει υπό τη σκέπη του τη διαχείριση κινητών και μη περιουσιακών στοιχείων. Το νέο αυτό ταμείο, σύμφωνα με Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει την πολύχρονη εμπειρία που έχει αποκομίσει την τελευταία πενταετία και τις υποδομές του και μπορεί να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο.

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ