Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου σήμερα έλαβε χώρα το πρώτο μέρος της ακρόασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για θέματα σχετικά με παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, με το επόμενο «ραντεβού» να καθορίζεται για την ερχόμενη Τρίτη.
Αίσθηση προκάλεσε η στάση που κράτησε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος κατά τις τέσσερις περίπου ώρες συνεδρίασης πήρε εμφανείς αποστάσεις από τον αναπληρωτή υπουργό του, Δημήτρης Παπαγγελόπουλο.
Συγκεκριμένα, όταν ζητήθηκε στον κ. Παρασκευόπουλο να σχολιάσει για τη συνάντηση που είχε ο κ. Παπαγγελόπουλος με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, και εάν ο ίδιος έχει ανάλογες, είπε καθαρά πως «δεν επιτρέπονται ούτε φιλικές συναντήσεις…», ενώ για τους χειρισμούς της εισαγγελέως είπε ότι «δεν θα πάρω θέση, γιατί σε ζητήματα εξατομικευμένων υποθέσεων, ο υπουργός δεν παίρνει θέση», προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να αντιληφθώ δικαστικό που έχει δικογραφία να επισκέπτεται υπουργό για να συζητήσει υπόθεση…».
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε πως διάδικος της πλευράς Ανδρέα Βγενόπουλου προσπάθησε να επικοινωνήσει με το γραφείο του για να έχει συνάντηση αλλά εκείνος αρνήθηκε να υπάρξει η οποιαδήποτε επαφή.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος, είπε πως η συνάντηση με την κ. Τσατάνη δεν έγινε για την υπόθεση Βγενόπουλου, αλλά έγινε γιατί «μου ζήτησε να συναντηθούμε για προσωπικό της θέμα. Η άποψη που της εξέφρασα για το εάν θα έπρεπε ή όχι να επιτρέψει την δικογραφία ήταν μια γενική νομική άποψη περί αρμοδιότητας, όπως θα μπορούσα να έχω για οποιοδήποτε δικονομικό θέμα, και όχι επί της ουσίας της υπόθεσης».
«Θεώρησα αφού την είδα ότι ήρθε για να εξασφαλίσει ότι δε θα γίνει πειθαρχικό εναντίον της», πρόσθεσε ο ίδιος, κάτι που το χαρακτήρισε «θεμιτό», και σημείωσε πως «δεν ξέρω αν όσα στη συνέχεια έχουν ακολουθήσει ήταν εξαρχής σχεδιασμένα ή μετά κάποιοι τα εκμεταλλεύτηκαν. Πιστεύω ότι ήρθε ανθρώπινα και κάποιοι μετά το χρησιμοποίησαν αυτό για να κάνουν το μαφιόζικο χτύπημα…»
Ο κ. Παπαγγελόπουλος, τόνισε πολλές φορές τα «τριάντα χρόνια θητείας του στη Δικαιοσύνη», και σημείωσε ότι είναι λογικό να γνωρίζει πολλούς από τους δικαστές και εισαγγελείς και να τους συναντά ανθρώπινα, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε και με την κ. Τσατάνη, και μάλιστα αναρωτώμενος «γιατί να μην την δεχθώ; Τι είμαι άβατο; Το Άγιο Όρος; Εγώ θέλω τόσο με την σημερινή μου ιδιότητα αλλά και με όσες άλλες είχα να παραμείνω άνθρωπος…».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε κατηγορηματικά ότι δεν υπέδειξε στην εισαγγελέα «να βάλει την υπόθεση Βγενόπουλου στο αρχείο ή να ασκήσει δίωξη, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παρέμβαση…».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντάς του αντίφαση με όσα είπε ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή, καθώς «ο πρωθυπουργός, που σας έχει τοποθετήσει αναπληρωτή υπουργό και είναι πολιτικός σας προϊστάμενος, μας είπε ότι δεν είναι παρέμβαση επειδή μια εισαγγελέας ζήτησε να μιλήσει στον υπουργό Δικαιοσύνης, που την παρεκίνησε να μην βάλει στο αρχείο μια υπόθεση που απασχολεί το Κυπριακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και την κοινή γνώμη… Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά είπε πως έγινε παρέμβαση στην ουσία της υπόθεση. Και εσείς εάν και μιλήσατε μετά δύο φορές δεν το διορθώσατε…».
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, θέλησε να πάρει για μια ακόμη φορά αποστάσεις από τον αναπληρωτή του λέγοντας πως «το εάν η συνάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη ήταν φιλική ή επί της ουσίας, είναι κάτι που το γνωρίζουν οι ίδιοι και μόνο αφού δεν υπήρχαν μπροστά άλλοι τρίτοι…», και για να δικαιολογήσει την σχετική αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Ολομέλειας συμπλήρωσε «από πού ο πρωθυπουργός να το γνωρίζει; Είναι υποθετικός ο λόγος του πρωθυπουργού με βάση την επικρατούσα εκδοχή…».
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, για να εδραίωση την θέση του περί μη υποδείξεων σημείωσε πως «η ίδια η κ. Τσατάνη δεν αναφέρει τίποτα για παρέμβασή μου στην ουσία της υπόθεσης…», και πρόσθεσε «σας θυμίζω ότι τα δημοσιεύματα δύο μήνες πριν τη συνάντηση μας έλεγαν ότι παράνομα η κ. Τσατάνη αφαίρεσε τη δικογραφία από την κ. Ράικου», σημειώνοντας πως «εγώ τι ενδιαφέρον να είχα να φύγει η υπόθεση από την κ. Τσατάνη και να πάει στην Ράικου, μήπως εγώ είχα τοποθετήσει εκεί την κ. Ράικου ή η Κυβέρνηση Σαμαρά…».
Τη συγκεκριμένη αναφορά, ΝΔ και Ευάγγελος Βενιζέλος την θεώρησαν ολίσθημα, καταλογίζοντας στον κ. Παπαγγελόπουλο πως αυτός ο σχολιασμός με τον πολιτικό προσανατολισμό που έκανε είναι απαράδεκτος, και επί της ουσίας λάθος «οι τοποθετήσεις των ανώτατων δικαστών και λειτουργών, όπως της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, γίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, η τοποθέτηση της κ. Ράικου έγινε από το αρμόδιο δικαστικό όργανο και επομένως δεν μπορεί να λέτε ότι την τοποθέτησε εκεί ο Σαμαράς…».
Ανάμεσα στα ερωτήματα που υπέβαλε στον κ. Παπαγγελόπουλο ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, εστίασε στο γεγονός ότι όταν «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Βγενόπουλου, τον Δεκέμβριο που ακόμα εκκρεμούσε, δεν τους απαντήσατε ‘’τι είναι αυτά που με ρωτάτε;’’. Εσείς τους λέτε ότι «η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στις μεγάλες υποθέσεις που έχουν κοινωνικό ενδιαφέρον»!
Επίσης του υπενθύμισε τις δηλώσεις του περί «δικαστικών κυκλωμάτων και δικαστικών πραξικοπημάτων», ζητώντας του να ονοματίσει σε ποια δικαστικά «κυκλώματα» αναφερόταν.
Ο κ. Βορίδης σχολίασε αρνητικά τον ισχυρισμό του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ότι εξέφρασε «τη νομική του άποψη στην κ. Τσατάνη περί το εάν ήταν αρμόδια ή όχι», λέγοντάς του πως όταν «είσαι Υπουργός δε λες την άποψή σου, γιατί μπορεί να εκληφθεί ως χειραγώγηση», και πρόσθεσε «όταν είσαι Υπουργός και έρχεται ένας δικαστικός λειτουργός για να σου ζητήσει μια άποψη του λες έλα να κάνουμε κουβέντα;. Αυτό το έχετε κάνει και με άλλους δικαστικούς λειτουργούς και για άλλες υποθέσεις και ένα ναι, εκτός από μια που έχει διαρρεύσει, ποιες είναι αυτές, εγώ θα ήθελα να μας πείτε…».
Παράλληλα ο κ. Βορίδης επεσήμανε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ότι, εάν ισχύουν αυτά που είπε στην Ολομέλεια και επανέλαβε νωρίτερα και σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής, ότι «όλα αυτά είναι προϊόν σκευωρία και η κ. Τσατάνη θύμα σκευωρών» πείτε μας «ποιοι είναι οι σκευωροί, ποιών συμφερόντων και πως εσείς θωρακίσατε και προστατεύσατε τον εαυτό σας από αυτούς τους σκευωρούς».
Με «βάση» την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την γραπτή απάντηση που τους έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ξεκίνησε τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις του και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι την αρμοδιότητα ελέγχου σε επίπεδο υπουργείο Δικαιοσύνης την έχει ο υπουργός κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, και δεν την έχει αναθέσει στον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης.
Επομένως, ρώτησε τον κ. Παπαγγελόπουλο «εσείς που δεν έχετε την αρμοδιότητα πως απαντάτε καταρχήν σε αυτή την ερώτηση, και πώς στην απάντησή σας έχετε τις απόψεις των ελεγκτών κ. Παντελή και Ντογιάκου!», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σήκωσε το «γάντι» όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, στην δική της τοποθέτηση αναφέρθηκε και στους σαφείς υπαινιγμούς που έκανε προχθές στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, σχετικά με σχέσεις του με τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως αυτά είναι «γελοιότητες», είναι «περίεργο με την ευκολία που κάποιοι υιοθετούν το περιεχόμενο της επιστολής Σηφουνάκη προς την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, και να παρουσιάζουν ότι παρεμβαίνει υπέρ του κ. Βγενόπουλου».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέδωσε την κίνηση Σηφουνάκη στην προσπάθεια συνδιαλλαγής και συναλλαγής μέρους του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε «στη συγκεκριμένη υπόθεση αυτοί δεν εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ το οποίο σύσσωμο εκφράζω εγώ», ενώ κατηγόρησε τον Νίκο Σηφουνάκη ότι «προσφέρει υπηρεσία στον Τσίπρα».
Η ακρόαση για την υπόθεση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.