Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί επανέλαβε την επιθυμία της χώρας του να δει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη για το πυρηνικό της πρόγραμμα να καταλήγουν στην άρση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του.
Στη διάρκεια της χθεσινής τους συνομιλίας ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την πλευρά του από το Ιράν να δεσμευθεί “με εποικοδομητικό τρόπο” στις διαπραγματεύσεις, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Ο Μακρόν υπενθύμισε εξάλλου στον συνομιλητή του ότι στόχος του Παρισιού είναι “να δει το Ιράν να σέβεται και πάλι πλήρως το σύνολο των δεσμεύσεών του (…) και την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Ραϊσί κάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του “να προσπαθήσει με τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη στη Βιέννη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν”.
“Η αποστολή μιας πλήρους αντιπροσωπείας στις συνομιλίες καταδεικνύει τη σοβαρή δέσμευση του Ιράν σε αυτές”, τόνισε.
Αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε: “όσοι άρχισαν να παραβιάζουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά πρέπει να αρχίσουν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη της άλλης πλευράς ώστε οι διαπραγματεύσεις να έχουν γόνιμα αποτελέσματα”.
“Αν οι Αμερικανοί άρουν τις κυρώσεις και οι Ευρωπαίοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους (…), το Ιράν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του”, διαβεβαίωσε ο Ραϊσί.
Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεχίσει “την πλήρη συνεργασία της” με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Η συμφωνία του 2015, γνωστή και ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), προσέφερε στην Τεχεράνη την μερική άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση του πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο τέθηκε υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ.
Όμως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 επί προεδρίας Τραμπ και επανέφεραν τις κυρώσεις. Αντιδρώντας, το Ιράν σταδιακά εγκατέλειψε κάποιες από τις δεσμεύσεις του που απέρρεαν από τη συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ του Ιράν και των χωρών που παραμένουν στη συμφωνία του 2015 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) ανεστάλησαν τον Ιούνιο και ξεκίνησαν πάλι χθες, Δευτέρα, έπειτα από πέντε μήνες. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν εμμέσως στις συνομιλίες.
Διαβάστε ακόμη
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Οι ελληνοεμιρατινές σχέσεις παραμένουν ισχυρές, ή ίσως ισχυρότερες