Με το δράμα των αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς να κορυφώνεται όσο αυξάνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έγινε γνωστό ότι στο διπλωματικό επίπεδο συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους. Όπως έγινε γνωστό, Ταϊλανδοί αξιωματούχοι είχαν απευθείας συνομιλίες με τη Χαμάς, στο Ιράν, την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την τύχη 22 υπηκόων του βασιλείου τους που ελήφθησαν όμηροι από την εξτρεμιστική οργάνωση κατά την επίθεσή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε μέλος της Ταϊλανδικής αντιπροσωπίας σε δημοσιογράφους οι διαπραγματεύσεις έγιναν στην Τεχεράνη στις 26 Οκτωβρίου με τους Ταϊλανδούς διαπραγματευτές να λαμβάνουν την υπόσχεση ότι οι υπήκοοί τους θα αφεθούν ελεύθεροι την «κατάλληλη στιγμή». Όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Times of Israel, συνολικά 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονται στο Ισραήλ ως εργάτες γης. Συνολικά 32 Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν στην επίθεση της Χαμάς.
«Με διαβεβαίωσαν ότι τους φρόντιζαν καλά, αλλά δεν μπορούσαν να μου πουν την ημερομηνία απελευθέρωσής τους… Περίμεναν την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Αριπέν Ουταρασίν (Areepen Uttarasin).
Ο ίδιος ανέφερε ότι μετά τις συνομιλίες τα μέλη της αποστολής – όλοι μουσουλμάνοι- προσευχήθηκαν με τους εκπροσώπους της Χαμάς. «Αναγνώρισαν τις ανησυχίες μας γιατί ξέρουν ότι η Ταϊλάνδη έχει προσφέρει καλοσύνη και οφέλη στη μουσουλμανική κοινότητα. Σέβονται την Ταϊλάνδη», πρόσθεσε είπε ο Areepan.
O Ουταρασίν ηγείται μιας ομάδας τριών διαπραγματευτών, οι οποίοι προέρχονται από την πολυπληθή μουσουλμανική κοινότητα της Ταϊλάνδης. Οι διαπραγματευτές διορίστηκαν από τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Ουάν Μουχαμάντ Νουρ Μάθα. Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σρέθα Θαβίσιν επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μετέβη αυτή την εβδομάδα για τον λόγο αυτό στο Κατάρ και την Αίγυπτο. O Θαβίσιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου αργά χθες το βράδυ. «Μου είπε ότι κάνει το καλύτερο που μπορεί για να προσφέρει άμεση βοήθεια στους Ταϊλανδούς ομήρους», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης. Το βασίλειο από την 7η Οκτωβρίου που ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση της Χαμάς και τα αντίποινα του Ισραήλ έχει οργανώσει έκτοτε πτήσεις, με τις οποίες επαναπατρίστηκαν περισσότεροι από 7.000 πολίτες του.