Αποφυλακίστηκε η Ιρανή δημοσιογράφος, που είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης δύο ετών, διότι πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί.
Πρόκειται για τη Ναζιλά Μαρουφιάν, 23 ετών, η οποία σύμφωνα με περσικά ΜΜΕ, δημοσίευσε τον Οκτώβριο στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mostaghel Online συνέντευξη που πήρε από τον Αμζάντ Αμινί, τον πατέρα της Μαχσά Αμινί. Μετά την απελευθέρωσή της από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, η δημοσιογράφος ανήρτησε φωτογραφία της, χωρίς μαντίλα, στα social media, στην οποία εικονίζεται με ένα μπουκέτο λουλούδια στο αριστερό χέρι και το δεξιό υψωμένο με τα δυο δάχτυλα να σχηματίζουν το σήμα της νίκης.
«Μην ανέχεστε τη σκλαβιά», ήταν η προτροπή της μέσω X (του πρώην Twitter) και Instagram κάτω από τη φωτογραφία.
Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών τον Σεπτέμβριο του 2022 προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Κατά τη συνέντευξη ο πατέρας της κατηγορούσε τις αρχές που είπαν ψέματα για τις περιστάσεις του θανάτου της κόρης του. Υπενθυμίζεται πως τότε οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι η Μαχσά Αμινί πέθανε εξαιτίας προβλήματος υγείας. Η οικογένεια και ακτιβιστές αντίθετα τόνιζαν πως υπέστη χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της κράτησής της.
Η Ναζιλά Μαρουφιάν, με έδρα την Τεχεράνη αλλά καταγωγή από τη Σακέζ, την πόλη όπου γεννήθηκε η Μαχσά Αμινί, στην επαρχία του Κουρδιστάν, συνελήφθη αρχικά τον Νοέμβριο. Αφέθηκε ελεύθερη, όμως τον Ιανουάριο ανακοίνωσε πως καταδικάστηκε να εκτίσει δυο χρόνια κάθειρξη με πενταετή αναστολή για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος» και «διασπορά ψευδών ειδήσεων».
Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η νεαρή δημοσιογράφος οδηγήθηκε ξανά στις αρχές Ιουλίου στη φυλακή Εβίν. Συγγενείς της ανέφεραν πως είχε διακομιστεί πρόσφατα σε νοσοκομείο και εξέφραζαν ανησυχία για την υγεία της. Μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, η Ναζιλά Μαρουφιάν ανέφερε πως παρουσίασε καρδιακά προβλήματα, αλλά είναι «καλά».
Άλλες δυο δημοσιογράφοι που συνέβαλαν στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Αμινί έχουν φυλακιστεί επίσης στην Εβίν αφότου συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο. Δικάζονται το τρέχον διάστημα διότι φέρονται να έθεσαν σε κίνδυνο «την εθνική ασφάλεια», κατηγορία που αρνούνται.
Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν συνελήφθησαν 95 δημοσιογράφοι. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.