«Εξαιρετικά εμπιστευτικά» έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του BBC Persian περιγράφουν πώς η κυβέρνηση του Ιράν προσπαθεί να πατάξει τις γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ.
Δύο έγγραφα από τον Απρίλιο και τον Μάιο αποκαλύπτουν ότι το δικαστικό σώμα θα μπορούσε να δημιουργήσει «κινητά δικαστήρια» σε δημόσιους χώρους όπως εμπορικά κέντρα για να τιμωρεί τις παραβιάσεις του ενδυματολογικού κώδικα.
Δείχνουν επίσης ότι οι μαθήτριες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μέτρα από το υπουργείο Παιδείας και ότι οι διάσημοι θα μπορούσαν να φυλακιστούν έως και 10 χρόνια για «προώθηση της διαφθοράς».
Η κυβέρνηση του Ιράν δεν έχει σχολιάσει.
Ωστόσο, μια ιρανική εφημερίδα που δημοσίευσε ένα σύντομο τμήμα μιας από τις οδηγίες κατηγορήθηκε για δημοσίευση απόρρητων εγγράφων.
Και ορισμένες από τις οδηγίες περιλαμβάνονταν στο αμφιλεγόμενο «νομοσχέδιο για το χιτζάμπ και την αγνότητα», το οποίο επί του παρόντος εξετάζεται από το παρατηρητήριο του Συμβουλίου Φρουρών προτού γίνει νόμος.
Το κοινοβούλιο του Ιράν ψήφισε το νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο – ένα χρόνο μετά τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν για τον θάνατο υπό κράτηση της Mahsa Amini, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Οι γυναίκες έκαψαν τις μαντίλες τους ή τις ανέμιζαν στον αέρα στις διαδηλώσεις κατά της ιεραρχίας, κατά τη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν σε μια βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας. Παρόλο που οι ταραχές έχουν υποχωρήσει, ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών και κοριτσιών έχουν σταματήσει να καλύπτουν τα μαλλιά τους δημοσίως σε ανοιχτές πράξεις περιφρόνησης.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί ενέκρινε μια σειρά οδηγιών με στόχο τον συντονισμό της δράσης της κυβέρνησης και άλλων φορέων για την αντιμετώπιση του ζητήματος των γυναικών που δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους δημοσίως – αρκετούς μήνες πριν το κοινοβούλιο αρχίσει να συζητά μυστικά το νομοσχέδιο για το χιτζάμπ.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας -συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας πληροφοριών του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), του υπουργείου Πληροφοριών και της Αστυνομίας Ασφαλείας- λαμβάνουν εκτεταμένες εξουσίες για την εφαρμογή των εν λόγω οδηγιών, όπως δείχνουν.
Ορισμένες από τις οδηγίες αναφέρουν ότι:
Η αστυνομία θα πρέπει να «ετοιμάσει τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με τις μαθήτριες που αποκαλύπτονται», ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα μέσω του υπουργείου Παιδείας.
Οι διασημότητες, οι influencers και οι bloggers που δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους ή που «ενθαρρύνουν την αποκάλυψη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατηγορία της «προώθησης της διαφθοράς», η οποία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 ετών. Οι αξιωματικοί θα μπορούν επίσης να εισέρχονται στα σπίτια τους και να κατάσχουν τους υπολογιστές και τα κινητά τους τηλέφωνα
Οι αξιωματικοί θα μπορούν να σφραγίζουν ή να κλείνουν χωρίς άδεια κάθε κατάστημα ή άλλη επιχείρηση που δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς για το χιτζάμπ, και ότι οι πελάτες που τους παραβιάζουν θα πρέπει να αρνούνται τις υπηρεσίες, να αναγκάζονται να φύγουν ή να παραδίδονται στη δικαιοσύνη
Οι καφετέριες που θεωρούνται «κέντρα διαφθοράς» λόγω του ρόλου που διαδραμάτισαν στις περσινές διαδηλώσεις θα πρέπει να κλείσουν, ιδίως εκείνες που βρίσκονται κοντά σε σχολεία και πανεπιστήμια
Οι αξιωματικοί εξουσιοδοτούνται να κινήσουν νομικές διαδικασίες κατά των γυναικών που αντιστέκονται στις προειδοποιήσεις να καλύψουν τα μαλλιά τους με την κατηγορία της «προώθησης της διαφθοράς»
Σημαντικό μέρος των οδηγιών που περιέχονται στα έγγραφα που διέρρευσαν έχουν ήδη εφαρμοστεί, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μονάδων επιβολής του χιτζάμπ μέσα σε σταθμούς του μετρό και άλλους δημόσιους χώρους, της κατάσχεσης αυτοκινήτων που μεταφέρουν ακάλυπτες γυναίκες, της άρνησης παροχής υπηρεσιών σε γυναίκες που παραβιάζουν τον ενδυματολογικό κώδικα και του κλεισίματος καφετεριών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιράν / Η Αστυνομία Ηθών κατηγορείται για άγριο ξυλοδαρμό 16χρονης που δεν φορούσε χιτζάμπ
Ιράν: Ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών για γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ