Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ιράν: Πορεία για την επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας

Το Ιράν γιόρτασε την 43η επέτειο της κατάληψης της Αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, που έβαλε τέλος στις διπλωματικές σχέσεις Ιράν-Ηνωμένων Πολιτειών.

Με την κατάληψη της Αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από ένα πλήθος διαδηλωτών οπαδών του Αγιατολάχ Χομεϊνί και την σύλληψη του συνόλου του προσωπικού της πρεσβείας ως ομήρων σηματοδοτήθηκε το οριστικό και βίαιο τέλος των εξαιρετικά θερμών σχέσεων των δυο χωρών που μέχρι τότε είχαν μια πολύ στενή συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και την εξωτερική πολιτική.
Με τον τρόπο αυτό άρχισε η μακροσκελής περιπέτεια των ομήρων που έμειναν φυλακισμένοι για συνολικά 444 μέρες, κατά τις οποίες μεσολάβησε μία ντροπιαστική αποτυχημένη επιχείρηση απελευθέρωσής τους, γνωστή με την ονομασία Eagle Claw με αφετηρία το αεροπλανοφορο USS Nimitz και την συμμετοχή αεροσκαφών τόσο της Αεροπορίας, όσο και του Ναυτικού και των Πεζοναυτών.

Οι όμηροι απελευθερώθηκαν τελικά μόνο όταν έφυγε από την εξουσία ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμυ Κάρτερ, που τον διαδέχτηκε ο Ρόναλντ Ρίγκαν. Αξιοσημείωτο δε ότι το καθεστώς του Ιράν ανακοίνωσε τον τερματισμό της ομηρίας όχι απλώς μετά την εκλογική νίκη του Ρίγκαν αλλά την ημέρα και ώρα που έκανε την εναρκτήρια ομιλία του ως πρόεδρος.
Οι συνέπειες του τερματισμού των σχέσεων των δυο χωρών ήταν τεράστιες και μας ακολουθούν μέχρι σήμερα σε πολλαπλά επίπεδα.

Σήμερα 43 χρόνια μετά, οι  διαδηλωτές, που στηρίζουν την κυβέρνηση, κρατούσαν πλακάτ με τα ιρανικά drone που χρησιμοποιεί η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, και φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ».

«Οποιοσδήποτε και οπουδήποτε στη χώρα ρίχνει λάδι στη φωτιά των επεισοδίων, της έντασης και του χάους, είτε εν γνώση του είτε άθελά του, με πρόθεση ή χωρίς, κινείται στη ίδια κατεύθυνση με την στρατηγική των Αμερικανών και του εχθρού μας» είπε ο Εμπραχίμ Ραΐσι.

Στην Τεχεράνη η διαδήλωση ήταν μαζική όμως σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου η οργή εις βάρος της κυβέρνησης ξεχειλίζει, το πλήθος ήταν πολύ μικρό. Εξάλλου εδώ και έξι εβδομάδες το Ιράν κλυδωνίζεται από ταραχές και αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Περισσότερα και αναλυτικά για τα όσα συμβαίνουν στο Ιράν σήμερα στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” της Κυριακής με δισέλιδο αφιέρωμα / ανάλυση 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν

Τεχεράνη: Αστυνομικοί χτύπησαν μαθήτριες, που «αρνήθηκαν να υποβληθούν σε σωματικό έλεγχο»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ