Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ήρθε η ώρα το ΕΣΥ να βάλει τα… γυαλιά σε Γερμανία – Μ. Βρετανία

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης τα συστήματα υγείας των κρατών θυμίζουν τα πούλια από το παιδικό παιχνίδι ντόμινο όταν πέφτουν το ένα πίσω από το άλλο, καθώς τα προβλήματα που πλέον ταλανίζουν τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία δεν μπορούν να περιχαρακωθούν από τα σύνορα μιας χώρας.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Η χώρα μας, με την εγχώρια δυνατή φαρμακοβιομηχανία της αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτική στις ελλείψεις ενώ στην κεντρική Ευρώπη οι ειδικευόμενοι γιατροί παραλύουν τα συστήματα υγείας!


Με την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, το ξέφρενο ράλι του πληθωρισμού να προκαλούν κλυδωνισμούς και κύματα που σκάνε παντού και τις ελλείψεις των φαρμάκων να δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών, συστήματα υγείας που θεωρούσαμε πολύ πιο κραταιά από το δικό μας εμφανίζουν ρωγμές και μας θυμίζουν ότι μερικές φορές η χώρα-πρότυπο μπορεί να γίνει ουραγός και το… αουτσάιντερ μπορεί να κάνει την έκπληξη.

NHS

Έτσι λοιπόν το περίφημο βρετανικό NHS, που για δεκαετίες είχαμε ως «οδηγό», παραλύει αυτές τις ημέρες από ακόμα μία μαζική απεργία, την πρώτη στα χρονικά των ειδικευόμενων γιατρών, που έχουν δει το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από το άλμα του πληθωρισμού και την ακρίβεια του κόστους ζωής. Αγανακτισμένοι οι γιατροί στη Μ. Βρετανία ζητούν 35% αύξηση των αποδοχών τους – κάτι που ο Βρετανός υπουργός Υγείας χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό σενάριο, δηλώνοντας πως τέτοια αύξηση ισοδυναμεί με επιπλέον εισόδημα ύψους 20.000 λιρών.

Στη Μ. Βρετανία περίπου 350.000 ιατρικά ραντεβού και επεμβάσεις ακυρώνονται λόγω της απεργίας, με το εργαζόμενο υγειονομικό προσωπικό να είναι στα… κάγκελα και να έχει προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες η πρώτη στα χρονικά απεργία των νοσηλευτών του βρετανικού ΕΚΑΒ, με το υπουργείο Υγείας να απευθύνει ιλαροτραγική έκκληση στους πολίτες να μην πιουν και να μην οδηγήσουν μεθυσμένοι, ώστε να αποφευχθούν τα τροχαία ατυχήματα.

Στο μεταξύ… μεγάλα ζόρια αντιμετωπίζει και η Γερμανία, καθώς τουλάχιστον 470 είδη φαρμάκων απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων, αριθμός υπερδιπλάσιος από τις εγχώριες δικές μας ελλείψεις, που στις πιο σκοτεινές μέρες δεν ξεπερνούσαν τα 200 είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία έχει αποψιλωθεί, καθώς οι μονάδες παραγωγής έχουν μεταφερθεί σε τρίτες χώρες και δεν υπάρχουν κίνητρα για να αυξηθεί η παραγωγή των φαρμάκων επί γερμανικού εδάφους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι δυσεπίλυτο και να χρειάζονται χρόνια για να βρεθεί μία λύση. Άλλωστε, αυτό είναι γνωστό για την ελληνική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, καθώς η πρώτη χώρα εξαγωγής ελληνικών φαρμάκων είναι η Γερμανία.
Να λοιπόν που στο έτος 2023, η φτωχή… συγγενής των κραταιών ευρωπαϊκών κρατών, η Ελλάδα, με την εγχώρια δυνατή φαρμακοβιομηχανία της αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτική στις ελλείψεις των φαρμάκων, που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, και «βάζει τα γυαλιά» στην εύρωστη Γερμανία.
Όσο για το ζήτημα της αμοιβής των γιατρών, ανήκουμε σαφέστατα στις χώρες που έχουμε χαμηλές αμοιβές, παρότι το υπουργείο Υγείας τον τελευταίο καιρό έχει κάνει κάποιες κινήσεις για να αυξηθούν σημαντικά οι αποδοχές των επιστημόνων που θα δηλώσουν πρόθεση να καλύψουν θέσεις στην περιφέρεια, οι οποίες παραδοσιακά μένουν άδειες, και να ενισχύσουν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα νησιά μας, που γονατίζουν από την προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών.

Βρετανία

Αποδοχές

Παρότι υπάρχει το «καρότο» της αύξησης των αποδοχών κατά 1.000-1.800 ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με χαμηλή πρώτη αμοιβή του γιατρού που εντάσσεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και γι’ αυτό άλλωστε πολλοί γιατροί μας φεύγουν για την Ολλανδία και τις σκανδιναβικές χώρες, όπου οι αποδοχές τους με το «καλημέρα» μπορεί και να ξεπερνούν τις 5.000 ή και τις 6.000€.

Ωστόσο, όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είναι μία ένδειξη ότι δεν θα πρέπει να ζούμε στον μικρόκοσμό μας και να μεγαλοποιούμε τα προβλήματά μας, τα οποία πλέον δεν μπορούν να περιοριστούν εντός των συνόρων μας. Όλα αυτά αποτελούν ένα μήνυμα πως πρέπει κοιτάμε το δάσος και όχι μόνο να βλέπουμε το δέντρο.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάος στο νοσοκομείο της Κέρκυρας: 10χρονο Παιδί έπαθε κρίση σκωληκοειδίτιδας και δεν υπήρχε παιδοχειρουργός!

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών: Δικαίωμα στη λήθη για τους ασθενείς με καρκίνο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ