Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Εισάγουν το “ναρκωτικό του Παραδείσου” (φωτο)

Γράφουν οι Πέτρος Κουσουλός και Βασίλης Πριστούρης

“Μπλόκο” στο αποκαλούμενο “φυτό του Παραδείσου”, την ναρκωτική ουσία KHAT, που κατακλύζει, πλέον, τις πιάτσες τοξικομανών στη χώρα μας έβαλαν οι Τελωνειακοί Υπάλληλοι του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Δύο παρατημένες αποσκευές οι οποίες εντοπίστηκαν από τους έμπειρους υπαλλήλους του διεθνούς αερολιμένα περιείχαν 11,3 κιλά της ναρκωτικής ουσίας που κάνει θραύση και στη χώρα μας, καθώς πρόκειται για το νέο, φθηνό, παραισθησιογόνο που (σε υπερβολική ποσσότητα) μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο!

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Στις 24 και 25 Ιουλίου 2014 υπάλληλοι του Τμήματος Εκ των Υστέρων Ελέγχων, Παραποιημένων και Δίωξης του Τελωνείου Αερ/να «Ελ. Βενιζέλος» στα πλαίσια στοχευμένων ελέγχων με σκοπό την αντιμετώπιση της διακίνησης εξαρτησιογόνων ουσιών, εντόπισαν και κατάσχεσαν στην αίθουσα αφίξεων επιβατών «EXTRA SCHENGEN» δύο (2) εγκαταλελειμμένες αποσκευές περιέχουσες επιμελώς κρυμμένα έντεκα (11) κιλά και διακόσια ενενήντα (290) γραμμάρια της ναρκωτικής ουσίας KHAT. Ύστερα από έρευνα της υπηρεσίας μας εντοπίστηκε η κάτοχος των αποσκευών, η οποία μετά από συντονισμένη επιχείρηση των υπαλλήλων του ιδίου Τμήματος συνελήφθη στις 26-07-2014 στην Κυψέλη και προσήχθη στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

DSCN8413

DSCN8417

Τι είναι όμως το ΚΗΑΤ;

Το ΚΗΑΤ πρόκειται για ένα ναρκωτικό, παράγωγο ενός θαμνώδους φυτού με το όνομα «Catha Edulis» ή «Τσάι της Αβησσυνίας», που ευδοκιμεί κυρίως στις περιοχές της Ανατολικής Αφρική και της Αραβικής χερσονήσου, φυτρώνοντας συνήθως ανάμεσα στις φυτείες καπνού. Τα φύλλα του είναι λεπτά και γυαλιστερά, χρώματος κόκκινο-καφέ και μυρίζουν έντονα. Αυτό που καθιστά το KΗΑΤ ως ναρκωτικό είναι οι ουσίες καθινόνη και καθίνη, αλκαλοειδή που διεγείρουν το νευρικό σύστημα και έχουν όμοια σύνθεση και επιδράσεις με τις αμφεταμίνες.

Το μάσημα των φύλλων του προκαλεί διέγερση, ανορεξία, αποπροσανατολισμό, ευφορία, ευερεθιστικότητα, παραισθήσεις, αϋπνία και εκρήξεις βίας. Συχνότερη χρήση του ή κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει τοξική ψύχωση, σοβαρές παραισθήσεις, ταχυκαρδία, ανωμαλίες στο καρδιαγγειακό σύστημα, μανία καταδίωξης, φοβία και σε υπερβολική ποσότητα θάνατο.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το αποκαλούμενο αλλιώς και «Φυτό του Παραδείσου», βρέθηκε για πρώτη φορά το 2005, όταν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις κατασχέθηκαν αντίστοιχα 14,220 και 16,230 κιλά του ναρκωτικού. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10 με 15 συλλήψεις. Η επόμενη ποσότητα βρέθηκε το 2007. Τα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν και άλλες συλλήψεις και οι δράστες δικάστηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Οι περισσότερες εισαγωγές στη χώρα μας γίνονται από την Μεγάλη Βρετανία, εκτός από ελάχιστες που προέρχονται από την Ολλανδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ