Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Ισχυρή κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά ασκεί δημοσίευμα της Wall Street Journal

«Ο πανικός επιστρέφει στην Ελλάδα» τιτλοφορείται κείμενο της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο, ο Αντώνης Σαμαράς ακολουθεί τακτικές «τρομοκρατίας» των ψηφοφόρων, αντί να τους πείσει για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Το δημοσίευμα ασκεί ισχυρή κριτική στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ σημειώνει ότι «η ψήφος για την εθιμοτυπική (όπως την αποκαλεί) θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποδειχθεί τεστ για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά».

Επισημαίνει δε πως, σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου, ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι αναγκασμένος να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ασχολίαστη δεν μένει ούτε η κακή πορεία του χρηματιστηρίου, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Σαμαρά, με την WSJ να υπογραμμίζει ότι «αυτός ο πανικός για τη δημοκρατία είναι διδακτικός».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τακτικές του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελούν ένδειξη των γενικότερων αποτυχιών, οι οποίες έχουν οδηγήσει την χώρα στην τωρινή της κατάσταση, ενώ ο συντάκτης τονίζει ότι σπάνια κάποιος Έλληνας πολιτικός ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους για τα πλεονεκτήματα των επώδυνων μεταρρυθμίσεων.

«Αντιθέτως ο Σαμαράς προσπάθησε να αναστείλει κάποιες μεταρρυθμίσεις για να αποδείξει την ανεξαρτησία του από την Τρόικα» αναφέρει η Wall Street Journal και συνεχίζει «Αυτή η τακτική δεν θα φέρει πολιτική σύμπνοια ούτε θα πείσει τους Έλληνες ότι για την κρίση ευθύνεται κυρίως η ίδια η χώρα».

Η στρατηγική αυτή έχει ως αποτέλεσμα, κατά την άποψη του συντάκτη, το μεγάλο ρεύμα που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνεται ότι ακόμη κι αν κερδίσει ο υποψήφιος του κ. Σαμαρά (σσ ο Σταύρος Δήμας), η νίκη θα θεωρηθεί βραχύβια από τους επενδυτές.

Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι, πριν χαρακτηριστούν οι Έλληνες ψηφοφόροι ως ασταθείς, θα ήταν πιο σωστό να ληφθεί αυτή η ιστορία ως προειδοποίηση, για τα τυχόν αποτελέσματα μιας στρατηγικής κατά την οποία οι πολιτικοί θα επιχειρούσαν να πλασάρουν τις πολιτικές στους ψηφοφόρους χωρίς να προσπαθήσουν να τους πείσουν πρώτα, ενώ ο συντάκτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, θα ήταν αποτελεσματικότερο αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντί να φοβούνται τη δημοκρατία, βελτιώνονταν στην άσκησή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ