Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν την Τρίτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αφότου νωρίτερα άγγιξαν υψηλά εξαετίας, αντανακλώντας την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας παραγωγής αργού, μετά τη χθεσινή κατάρρευση των διαπραγματεύσεων εντός του ευρύτερου καρτέλ του OPEC+.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 2,63 δολάρια ή 3,4%, κλείνοντας στα 74,53 δολ. το βαρέλι, μετά το χθεσινό υψηλό τριετίας.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Αυγούστου έχασε 1,79 δολ. ή 2,4%, κλείνοντας στα 73,37 δολ. το βαρέλι. Ενδοσυνεδριακά, το WTI άγγιξε τα 76,98 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2014.
Η συμμαχία πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC+ συμφώνησε τον Απρίλιο του 2020 σε περικοπή παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως αθροιστικά. Έκτοτε έχει επαναφέρει μέρος των συγκεκριμένων ποσοτήτων στην προσφορά αργού, καθώς η ζήτηση ανέκαμπτε από το αρχικό σοκ της Covid-19. Ωστόσο, μια πρόταση για περαιτέρω μείωση των περικοπών στην παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά την έκφραση αντιρρήσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το ποιο σημείο θα χρησιμοποιηθεί ως βάση επί της οποίας θα υπολογιστεί η αύξηση.
Η αδυναμία να επιτευχθεί συμφωνία “αρχικώς ενίσχυσε την αγορά καθώς θεωρήθηκε ότι μη συμφωνία σημαίνει πρόσθεση ουδενός βαρελιού στην αγορά έως και το 2022”, τονίζει ο Robert Yawger, εκτελεστικός διευθυντής ενεργειακών ΣΜΕ στην Mizuho Securities, σε σημείωμά του.
Αυτό ωστόσο άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες, δίνοντας τη θέση του στον φόβο “ότι τα Εμιράτα θα προσθέσουν μονομερώς 600.000 βαρέλια στην ημερήσια παραγωγή τους, με άλλα μέλη του καρτέλ να προσθέτουν επίσης μονομερώς βαρέλια, σε μια πιθανή επανάληψη του πολέμου τιμών του Μαρτίου 2020″, προσθέτει.
Η αρχική εκτίμηση της αγοράς ήταν μια αθροιστική αύξηση της παραγωγής των χωρών του OPEC+ κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως για τους μήνες από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
Όσο περισσότερο κρατήσει η διαμάχη, τόσο περισσότερο πιθανό θα θεωρείται η συμφωνία μεταξύ των χωρών του OPEC+ για την παραγωγή να καταρρεύσει συνολικά”, τονίζει αναλυτής της ING, σε σημείωμά του, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αρεστό στις χώρες του καρτέλ, καθώς θα εκτίνασσε την αβεβαιότητα στην αγορά.